hipotiroza po R jodu
Spoštovani!
Vem, da postavljam podobna vprašanja kot drugi, vendar se nekako ne najdem v celoti v Vaših odgovorih, zato Vas prosim za mnenje
Začelo se je z bazedovko, potem hašimoto, pred 1 letom radiojod in sedaj hipotiroza. Že skoraj leto dni jemljem Euthyrox 100/5x na teden in 50/2x na teden.
Po dozi radiojoda se je stanje občutno izboljšalo sedaj se pa zopet počutim klavrno, pravzaprav nenavadno v primerjavi s hipertitozo. Očitno se bom morala na hipotirozo šele navaditi.
Simpotmi: večna utrujenost, pomankanje energije, včasi se zdi (da kljub temu, da se zelo trudim) da stoje spim. V službi sem težko zbrana, zelo se mi spi. Včashi krivim zato vreme, službo, ipd.
Ampak nahjuje se mi pa zdi, da sem se občutno zredila, čeprav pazim oz. ne pretiravam s hrano. V 6 mesecih sem pridobila 10% teže. Ne vem ali je zato kriva ščitnica ali pa kljub vsemu premalo storim zase.
Pa še izvidi:
TSH 0,082 (0,35-5,5)
FT4 in FT3 normalna
TSI 50 (do 13)
Prosim Vas za mnenje, hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Glede na laboratorijske izvide, ki ste jih navedli je pri vas odmerek Euthyroxa ustrezen in hipotiroza dobro zdravljena. Utrujenost in pomanjkanje energije je iskati drugje (slabokrvnost, stres, itd). Pridobivanje na teži je zelo pogost pojav po zdravljenju hipertiroze. V času hipertiroze je presnova močno pospešena, tako, da večina bolnikov hujša kljub zelo velikemu apetitu. Po vzpostavitvi normalne presnove, pa se teža poveča, kajti vnos kalorij je prevelik. Če se počutje ne bo izboljšalo priporočam obisk pri vašem zdravniku, ki bo opredelil stanje in opravil osnovne laboratorijske preiskave.
Lep pozdrav!
Pozdravljena!
Po branju tvojega prispevka vidim, da gre moja bolezen podobno pot kot tvoja. Rada bi te vprasala, koliksno dozo joda si dobila in kako si vse skupaj dozivljala? Sama sem na tem, da dobim jod. Si mogoce pred jodiranjem poskusila s kaksno alternativno medeicino?
Ce ti ni odvec, mi odpisi. Hvala.
Judita