Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hipotiroza ob avtoimunem vnetju

Hipotiroza ob avtoimunem vnetju

Spoštovani!
Hipertiroza se mi je v dveh mesecih prevesila iz TSH 0,033, FT3 7,81 (3.95-6,8) in FT4 26,89 v hipotirozo TSH 21,3 FT3 4,7S-FT4 26,89 (12-22)!!! Tak zasuk se mi zdi šokanten, glede na dejstvo da se ponavadi stanje v nekaj letih prevesi, meni pa se je zgodilo to v 2 mesecih. Terapije za hipertirozo nisem imela. Pri zadnji diagnozi sem dobila tablete Euthyrox 50 (eno tableto vsak dan), ki so kakor jaz razumem umetno dodan hormon FT3. (Kontrola sledi čez mesec in pol, kako naj vem, da je takšen odmerek ustrezen? Se lahko TSH prevesi ob previsokem odmerku znova v prenizko stanje?) Kolikor sem zasledila iz literature se TSH proizvaja s pomočjo žleze hipofize in služi za uravnavanje ščitnice, ki glede na večjo količino TSH proizvaja manj FT3 in obratno. Glede na moje laboratorijske izvide lahko vidim da regulacija nivoja hormona FT3 (ščitnica) deluje, saj se le ta spreminja glede na količino TSH. Ali je potem sploh problem v ščitnici ali v količini proizvedenega TSH v žlezi hipofizi? Kakšna je povezava med nivojem hormona FT3 v krvi ter količino proizvedenega TSH? Glede na to, da je po zadnjih rezultatih nivo FT3 4,7 v krvi popolnoma v mejah normale (3,95 – 6,8) me zanima kakšen je namen jemanja predpisanih tablet (še dodatna količina hormonov FT3)? Ali je to samo preventiva pričakovanega prihodnega zmanjšanega delovanja ščitnice zaradi velike vrednosti izmerjenega TSH?
Ali se pri obvladovani hipotirozi pojavljajo kakšni znaki tega stanja, ali je življenje s to diagnozo “normalno”.
Kolikor vidim iz prejšnjih postov je jemanje tablet oz ščitničnih hormonov doživljensko. Stranskih učinkov le-teh verjetno ni? Kot je to pri tirostatikih, ki zmanjšujejo delovanje.
Kaj pomeni izraz da je verjetnost revezibilne hipotiroze nizka?
Lepo vas pozdravljam in vas prosim za razlago, zlasti me zanima namen jemanja predpisanih tablet in če mi lahko razložite bolj podrobno teorijo povezave FT3, 4 in TSH, tega v dosedanjih odgovorih nisem našla.

Spoštovani!

Pri vas gre najverjetneje za Hashimotov tiroiditis, ki se je iz hipertirotične faze dokaj naglo prevesil v hipotirotično fazo, ali pa gre za bazedovko ( žal niste navedli ali so bila določena ščitnična protitelesa – antiTg, antiTPO in TSI).
Euthyrox, ki so vam ga predpisali je L-tiroksin ali T4 in ne T3.
TSH je dejansko hormon, ki ga izloča adenohipofoza in uravnava delovanje ščitnice. Gre za tako imenovano negativno povratno zanko. TSH, ki ga izloča hipofiza se veže na ustrezen receptor na membrani ščitničnih celic , posledica je povečana proizvodnja in izločanje hormonov T4 in T3 v krvni obtok. Zvečane vrednosti T4 in T3 pa zavrejo izločanje TSH v hipofizi.
Kadar je izločanje T4 in T3 premajhno (npr. zaradi vnetja, ki poškoduje ščitnične celice), se poveča raven TSH, ki skuša maksimalno stimulirati izločanje T4 in T3. Ščitnične celice pa so okvarjene in kljub maksimalni stimulaciji ne morejo povečati izločanja hormonov. V tem primeru je potrebno nadomeščanje T4 v obliki tablet, kar privede do normalizacije vrednosti TSH, T4 in T3.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!
Nekaj mi še vseeno ni jasno FT 3 je trenutno v mejah normale FT3 4,7 (3,95 – 6,8) in FT 4 je vedno večji od FT 3. Torej je verjetno tudi on v mejah normale, in dodajanje tiroksina FT4 bo hormon FT4 spravilo izven meja, saj je že zdaj dovolj velik, bo pa zmanjšalo TSH, ki je 21,3. Torej TSH pri okvarjenem delovanju celic ščitnice rabi še večje količine hormona, za uravnavo, kot bi ga bilo potrebnega pri normalnem delovanju.

Prosim vas še za mnenje zakaj menite, da bi šlo morda za bezedovko, ali tudi pri tej diagnozi stanje niha iz hiper v hipo in lahko tudi obratno. Ščitnična protitelesa so mi določili pri predzadnjem pregledu in to samo TSI, čigar vrednost je bila 0,3 takrat je bila tudi vrednost TSH 0,33. Po dveh mesecih pa povsem drugo stanje. Brez kakršnekoli terapije.

Ali me lahko dozacija Eutyroxa 50 g dnevno spravi v hiper stanje?
Se lahko zdravljenje z Eutyroxom normalizira in nekoč ni treba več jemanja tablet? Ali ščitnica po avtoimuni okvari vse bolj in bolj propada in je vedno potrebno čedalje večje nadomeščanje hormonov. Ali se lahko stanje tudi še kdaj uravnovesi?

Lepo pozdravljeni in najlepša hvala za prejšnji odgovor!

Ojla, laicen komentar ampak vseeno na kratko…
t3 je biolosko aktiven hormon, t4 pa neaktiven (aktivira se v telesu tako, da se pretvori v t3). S tabletami jemljes t4. Preko TSH hipofiza sporoci scitnici, koliko hormona rabi za normalen metabolizem v telesu. Ce imas avtoimuno vnetje, ti scitnica pocasi propada in ni zmozna proizvesti dovolj hormona (tiroksina, ki ga jemljes v tabletah, podobno kot insulin pri sladkorni, le da je regulacija bolj groba). Na zacetku, ko scitnica se deluje, se simptomi pomanjkanja pokazejo le obcasno in tudi t3 in t4 sta v mejah normale, tsh pa je pri zmanjsanem delovanju ze povisan (telo se trudi obdrzat ravnovesje dokler se da, vendar hipofiza ze signalizira, da bo nastopila kriza, ker telo s tezavo sledi potrebam organizma, se mi zdi, da crpa iz zalog v jetrih, da pokrije potrebe). No ja, to je moja poenostavljena predstava. Vec si lahko preberes na http://www,thyroid.about.com, predvsem pa ti morajo dolocit protitelesa, da bos vedela, ce sploh gre za avtoimuno vnetje.
Sicer pa ustanavljamo drustvo, v pripravi je spletna stran in lahko se nam pridruzis. Mail: [email protected], lp Kathy

New Report

Close