hipotiroza in (ne)zmoznost hujšanja
Pozdravljeni,
pred leti mi je tirolog postavil diagnozo hipotiroze oz. suma nanjo, saj so bolezni ščitnice v družini pogoste. Zdravil mi takrat, in na vseh kasnejših pregledih ni predpisal, predpisal pa je redno letno spremljanje TSH, saj je delovanje ščitnice zelo na meji.
Že vse leta (stara sem 28) se bojujem z preveliko tezo. Zanima me kako lahko zmanjšano delovanje ščitnice vpliva na težo oz. njeno izgubo. Kakšna bolj obrazložena razlaga bi bila zelo dobrodošla, ali pa vsaj napotitev na kakšno ustrezno laično literaturo.
V vaših odgovorih sem zasledila, da pomaga le “drastično znižanje vnosa,” pa me zanima kaj je drastično? Sama jem malo, se mi zdi, da če bi jedla manj, ne bi več mogla stati na nogah. Kljub vsemu menim, da jem zdravo in raznovrstno hrano, če le čas dopušča večkrat dnevno. Kljub veliki športni aktivnosti (tek, aerobika, kolesarjenje, planinstvo) in negativnem vnosu kalorij glede na porabo, pa teža ne pada. Dobro je vsaj to, da ne narašča! Pravzaprav opažam, da takrat ko se izjemoma malce pregrešim teža pade?? Vem, ni nobene logike, pa vendarle … Kaj se lahko storim?
Menite, da bi pomagale tablete (za mami vem da je jemala vobenol oz. kasnješe nadomestke)? Meni jih tirolog zanekrat še odsvetuje.
Hvala za odgovor in pozdrav!
MC
Spoštovani!
Hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice oziroma pomanjkanje ščitničnih hormonov)i upočasni presnovne procese v telesu. Ob enakem vnosu kalorij v telo se njihova poraba zmanjša in bolniki navadno pridobivajo na telesni teži. oziroma ne morejo shujšati. Priporočam, da vam določijo TSH. V primeru mejno zvišanih vrednosti je koristno pričeti nadomeščanje ščitničnih hormonov.
Lep pozdrav!