hipotiroza ??
Pozdravljeni, dr. Zaletel,
pred sabo imam vas izvid, kjer pise da gre pri meni za neopredeljeno hipotirozo.
tsh 8,803 (0,35- 5,5)
ft4 13,9 (11,5 – 22.7)
ft3 4,50 (3,5 – 6,5)
anti tg 28,4 (do 60)
anti TPO 18.3 (do 60)
nadalje pise da je scitnica palpatorno povecana do 1, stponje, elasticne konsistence.
gomoljev ni, na uz normalno velika zleza.
Ugotavljate lantentno hipotirozo, mozen vrok je avtoimnuska bolezen scitnice.
Ker sem na tem podrocju laik mi prosim pojasnite kaj je v tem primeru pri meni z jodom, ga je premalo , prevec ? ga lahko kako dodajam? Brala sem da obstaja olje 80, ki ga svetujejo pri tezavah s scitnico. Kaj menite, nekako sem zasledila tudi vase pretkle odgovore, da gre lahko za prehodno motnjo) lasni sem dozivela dva splava, kar mi je pozvrocilo velika soka in precej psihicnih tezav, ob tem sem imela se precej radialno dieto. Nimam nobenega od tipicnih znakov za hipotirozo, edino kar me skrbi je povecano izpadnje las, ki traja ze dobra dva meseca. Je to lahko posledica dveh splavov, eden precej pozno v 16 tednu (sept. 2009) ? Kaj naj naredim, sem ze cisto obupana, saj se kar bojim, da bom kmalu plesasta ? Je to izpadanje lahko od povecanega tsh-ja ? lasje mi izpadajo enakomerno po celi glavi…
v izvidu predlagate sicer euthzrox 50 , 1 tbl zjutraj, (ker ste mislili, da bom sla sep v ivf postopek,) ker je sedaj to prestavlejno na decem ali januar bi s tableti rada se malo pocakala, da se omnjeno morda samo uredi, kaj menite ?
Prosim za pomoc .
pž
Spoštovani,
latentna hipotiroza pomeni zelo blago pomanjkanje ščitničnega hormona, ki je v vašem primeru lahko povezano z avtoimunsko boleznijo ščitnice – kar je lahko izzval splav pred nekaj meseci. Kakorkoli, glede na možno ponovno nosečnost (ne glede na čas ivf postopka) vsekakor močno priporočam, da redno jemljete Euthyrox in kontrolirate TSH po navodilu. Za vašo ščitnico je najbolj primerna normalna zdrava prehrana, nikakor pa ne kakršno dodajanje joda – to pomeni, da olje 80 vsekakor ni za vas, saj lahko poslabša ščitnično bolezen. Izpadanje las pa je lahko povezano s hormonskimi spremembami po splavu in manj verjetno s ščitnično boleznijo.
lep pozdrav
pozdravljeni,
ker tocno 2 meseca jemljem euthyrox 50, lasje pa mi se vedno izpadajo, me zanima po koikšenem času se izpadnje las uredi in tablete”primejo”.
zdravnica je odkrila tudi pomanjkanje železa-slabokrvnost, sedaj jem legofer, je lahko tudi to vzrok za tako dolog (ze 5 mesecev) izpadanje las, ki se je morda res minimalno zmnajsalo, nikakor pa ne ustavilo, Prosim za pomoc.
hvala petra
Spoštovani,
učinek zdravljenja hipotiroze se običajno pokaže v nekaj mesecih. To pomeni, da ste še v zelo začetnem obdobju zdravljenja. Predvidevam, da imate kontrolo krvi čez 1 mesec. Če se bo takrat izkazalo, da so ščitnični hormoni normalni, ščitnična bolezen ne sme biti več razlog za izpadanje las. Če pa izvid ne bo normalen, bo potrebno odmerek Euthyroxa prilagoditi in čez nekaj mesecev ponovno kontrolirati kri.
lep pozdrav