Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza hipoterapija

hipoterapija

Pozdravljeni!

Zanima me, ce je ze kdo izmed vas poizkusil s hipoterapijo, kot dodatno terapevtsko metodo? Kaksne so bile vase izkusnje?

Lep pozdrav,
EH

Zdravo!

Hipoterapijo sem poskusil v Topolšici. Rad imam živali a sem na dlako nekaterih alergičen, zato je bila zame hipoterapija res nekaj lepega (na konjsko dlako nisem alergičen). Res je bilo v Topolšici potrebno doplačati 500SIT za seanso hipoterapije a zame je bilo vredno. Tam se izvaja hipoterapija na konjih pasme Haflinger, ki so drugače nizki delovni konji. Jaha se brez sedla, konja pa vodi terapevt (v Topolšici sta to bila zakonca Petrovič). Večkrat se med ježo ustavimo in delamo vaje na konjih, kar pač zmoreš. Gospa Vanica Petrovič je drugače terapevtka v Topolšici in je tudi napisala knjigo o hipoterapiji, ki jo dobiš v knjižnici. Jahajo tudi tisti, ki težje hodijo, saj jih terapevt dvigne na hrbet konja.

Vsekakor je vredno poskusiti in ti toplo priporočam.

LP, B.

Spostovani B, kako pa je celotna terapija potekala? Ste imeli, preden ste sedli na konja, kaksno ogrevanje? Kaksne vaje ste delali na konju? Koliko casa pa je trajala ena seansa? Ste bili po terapiji utrujeni?
Hvala za odgovore ze v naprej in lep pozdrav!

Hmm, potek terapij. Tam je bila vedno gužva, zato smo na klopci nestrpno čakali, kdaj bomo prišli na vrsto. Vanica ali Ivo Petrovič sta nam s pomočjo stopnic pomagala na Haflingerki. Nato smo jahali nekaj deset metrov, seveda sta za uzde držala terapevta. Ko smo se ustavili smo delali vaje. Ne spomnim se vseh, zato bom opisal eno par:
-nagib telesa naprej do grive in nato nazaj do hrbta
-torzijska rotacija telesa v levo in nato še v desno
-desno roko iztegnem v zrak, ji sledim s pogledom, desno roko potisnem čim niže k levi nogi konja. Enako velja za levo roko.
-ježa – opisovanje osmice
-ježa brez držanja
-razgibavanje gležnjev
-preskakovanje nizkih ovir – to je hec.

Pred ježo ogrevanja nismo imeli. Ena ježa je trajala nekje 20 minut. Po ježi nisem bil utrujen, le hodil sem kot kavboj kakih pet minut.

Jahali smo oboleli vseh starosti. Mislim, da je bila najstarejša gospa krepko čez 60 let.

Veliko zadovoljstva na ježi, B.

Spostovani B,
zanima me ali ste bili na terapiji samo oboleli za MS ali tudi pacienti s kaksnimi drugimi boleznimi? Mišični distrofiki naprimer?

Najlepsa hvala za odgovore! LP, EH

Kolikor jaz vem smo tam bili samo oboleli za MS. Mislim, da je ta terapija v Topolšici namenjena vsem a nam obolelim z MS društvo plača večji del zneska hipoterapije. Mislim, da je hipoterapija zelo koristna za obolenja kot so mišična distrofija.

Priporočam vam, da preberete kako knjigo o hipoterapiji, ki se dobijo v knjižnicah. Menim tudi, da bi vam najboljše napotke o hipoterapiji dala sama gospa Vanica Petrovič, avtorica knjige in terapevtka v Topolšici. Gospa Vanica se namreč redno usposablja v tujini in je s srcem pri stvari.

LP, B.

B, hvala za nasvete. Sem prebrala veliko literature. To podrocje me zelo zanima, a ne kot pacienta, ampak kot terapevta… Ce se spomnite se cesa, kaksne vaje, napotkov, izkusenj ipd. bom zelo vesela vasih informacij.
Lep pozdrav, EH

Zdravo!

Tudi sama sem se udeleževala hipoterepije v Topolšici. Moram priznati, da je bila tudi meni terapija zelo všeč, je pa tudi res, da je bila zame to ravno tako ena izmed težjih terapij, ki sem jih obiskovala. Jaz sem po hipoterapiji morala kar malo odsedeti na klopici.
Po mojem mnenju je hipoterapija zelo dobra za ravnotežje in koordinacijo.
Zase vem, da bi z veseljem še kdaj obiskala hipoterapijo, vendar je kar problem najti primerne konje kje bližje kraju bivanja.

LP. P.

Fino. Pa bi vas veselilo tudi delo okrog konj, recimo da v druzbi terapevta ocistite, kolikor je v vasi moci? Zanima me, koliko vam pomenijo KONJI pri taki vrsti terapije. Vas veseli in osrecuje tudi njihova blizina ali je pomembno zgolj terapevtsko jahanje?
Lep pozdrav, EH

EH, od kod si? Domnevam, da imaš konje … Malo nam predstavi. Tudi mene bi zanimalo, tudi čiščenje …

Zal jaz nisem usposobljena za vodenje taksne terapije, samo delam z nekom, ki si je zazelel jahanja in ima omejene fizicne sposobnosti. Zato me zanima, kaksne so vase izkusnje in cesa bi si se zeleli ob hipoterapiji. Drugace pa je ena izmed moznosti tudi ZUIM Kamnik, ampak ne vem ali sprejemajo tudi paciente od zunaj ali samo varovance njihovega centra. Tam je tudi usposobljena hipoterapevtka.
Lep pozdrav, EH

Zdravo!

Mene bi zanimalo tudi to v kolikor bi pač zmogla kaj pomagati. Me pa zanima tovrstno jahanje in aktivnosti v okolici MB. Pozna kdo kaj na tem koncu???

LP. P.

Spoštovana pika,
mislim, da v okolici MB hipoterapije še ni, lahko pa poklicete v Konjeniško društvo Pesnica (tel.:02 654 33 14) in povprašate. Oni imajo program hipoterapije v pripravi, morda pa jo tudi že izvajajo.
Lep pozdrav!

Hvala za informacije, bom povprašala.

LP. P.

New Report

Close