hipospadija- operacija
Pozdravljeni!
Sin je bil pred dvema mesecema operiran zaradi koronarne hipospadije. Odstranili so mu tudi odvečno kožico. Po besedah zdravnika je bila operacija uspešna. Pred kratkim pa sem opazila na penisu, tam kjer je bil šivan, kot nekakšne drobne, majhne bodice. Ne vem, kaj naj bi to bilo, ali so to šivi? Prej tega nisem opazila. In še nekaj me zanima, velikokrat se omenja fistulo, ki lahko nastane. Ali mi lahko opišete, kaj to sploh je?
Hvala za odgovor in LP!
Spoštovana,
vsaka operacija je povezana tudi s celjenjem – in večjo ali manjšo reakcijo tkiva (brazgotino), ki se pri vašem fantku verjetno kaže z drobnimi “tršimi trni” in ki bodo najverjetneje počasi izginili, se zlili z okolnim (neoperiranim) tkivom.
Fistula pomeni nastanek povezave med notranjostjo (sečnico) in zunanjostjo (kožo), ki je praviloma posledica nepopolnega zraščenja med seboj sešitih tkiv zaradi vnetja (v vašem primeru bi se ponovno pojavilo izcejanje urina na nepravem mestu, pogoj pa je predhodna rdečina – vnetje v predelu operacije).
Ker je razlaga na daljavo vedno dvomljiva in je možno, da napačno ocenim to, kar mi opisujete, bo najbolj “varno”, da vse, kar vas moti, pokažete pediatru ob naslednjem obisku – njegovo mnenje bo zanesljivo tisto najbolj pravo.
Lepo se imejte, uživajte v morsko-jezersko-rečnih užitkih (ali kopanju v lavorju), ki bodo najbolj blagodejno mehčali vsa tkiva, ki so zaradi operacije “trnasta”,
Pozdravljena, ker tudi mojega sinčka čaka operacija hipospadije, bi vas vljudno prosila, če mi opišete, kako poteka poseg: splošna ali lokalna anestezija, ste bili pri posegu ob otročku, kako je potekalo okrevanje, ali je otroka po posegu bolelo, kako je s previjanjem? V kolikšnem času ste zapustili bolnišnico in v kolikšnem času se je zacelilo?
Hvala vnaprej.
Tole vprašanje je bolj namenjeno staršem, katerih dojenčki so bili operirani zaradi hipospadije. Sama naj opozorim le, da je način in obseg operacije odvisen tudi od vrste napake oziroma položaja izvodila sečnice – če je to na obrobju glansa (koronarna), je poseg bistveno manjši kot če je izvodilo na bazi penisa ali celo perinealno (v osramju).
In seveda bi bilo najbolj zanesljivo, če bi dobili tudi odgovor kirurga – urologa, ki bo fantka operiral.
Pozdrav in srečno,