Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija Hipoplastično levo srce

Hipoplastično levo srce

Spoštovani dr. Samo Vesel,

koncem maja sem bila pri vas na pregledu, kjer ste plodu postavili diagnozo hipoplastično levo srce. Ob tej priložnosti se vam najlepše zahvaljujem za vaš profesionalen in človeški pristop. Glede na zelo slabo prognozo sva se z možem odločila za prekinitev nosečnosti. Genetska preiskava pri obdukciji je pokazala, da plod ni imel kromosomskih napak. To je bila 3. nosečnost, iz 1. in 2. nosečnosti imava 2 zdrava otroka. Tako v moji kot v moževi družini ni bilo do sedaj zaznanih nobenih kromosomskih napak ali napak povezanih s srčnimi obolenji. Oba sva stara 35 let. Odločava se o morebitni ponovni nosečnosti. Prebrala sem veliko domače in tuje literature o HLHS vendar še vedno nisem prišla do enotnih odgovorov na osnovna vprašanja. Vljudno vas prosim, če mi lahko pomagate pri naslednjih odgovorih:
– Kolikšna je možnost ponovitve HLHS v prihodnji nosečnosti? (v literaturi navajajo od 2-3%, na Inštitutu za genetiko pravijo do 13%).
– Ali je povečana možnost tudi za ostale srčne napake in približno kolikšna?
– Pri 20. letih je mož prebolel Hodgkinov limfom. Zaradi kemoterapij so bile poškodovane žile in žleza ščitnica. En košček poškodovane žile naj bi odletel v srce, zato je pri 27. letih doživel srčni infarkt, pred dvema letoma pa je prebolel papilarni karcinom ščitnice. Že 8 let jemlje zdravila Prenessa, Aspirin, Crestor, Nebilet ter 15 let Euthyrox. Ali morda obstaja možnost, da bi katero od teh zdravil vplivalo na nastanek srčnih napak pri fetusu?

Vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za vašo pomoč in trud.

Lep pozdrav,
Dunja

Spoštovani,

Žal mi je za smolo, ki sta jo z možem imela v predhodni nosečnosti.

Glede tveganja za srčne napake pri naslednji nosečnosti, se v literaturi pojavljata obe številki, ki ju navajate. Tveganje sicer ni zelo veliko, dovolj veliko pa, da je smiselen usmerjen pregled plodovega srca, ki ga v takšnem primeru opravimo po 16. tednu nosečnosti.

Podatka, ki bi povezoval terapijo, ki jo jemlje mož, s povečanim pojavljanjem srčnih napak pri otrocih, ne poznam.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close