Hipoksija
Pozdravljeni, Tanc!
Mene pa zanima, ali je pri 5 mesecnem otroku ze razvit obcutek za pomanjkanje kisika? Sprasujem namrec zato, ker sem hcerkico zvecer nasla v posteljici, leze na trebuscku, z glavo obrnjeno navzdol, ki jo je tiscala se ob oblazinjeno zascito za stranico posteljice. Zelo sem se prestrasila, jo dvignila in prestavila. Bila je povsem ohlapna in sploh ni reagirala na dotik.Glede na to, da sem takoj za tem preverila dihanje, ki je bilo normalno, a zelo plitvo, predvidevam, da je tako trdno spala.
Zanima pa me sledece: Ali otrok v takem primeru obcuti nelagodje in sam spremeni polozaj ali pa raje sploh ne pomislim, kaj bi se zgodilo, ce ne bi ukrepala? In seveda kaj hipoksija pomeni za mozgane….
Ob misli na to me popada nepopisen strah, saj je vso noc vendar ne morem kontrolirati, ona pa spi v najbolj nenavadnih polozajih!
Draga Tanc, hvala za vas trud in za cas, ki ga nesebicno posvecate temu forumu!In hvala, da odgovarjate tudi na taka morda cudna vprasanja!
Lep pozdrav!
Pozdravljeni, Katja,
kar zavito vprašanje ste postavili. Seveda ima dojenček mehanizme, ki v slučaju pomanjkanja kisika naredijo alarm. Vendar je bolj vprašanje, ali je dojenček sposoben nanje odgovoriti. Torej, ali se vaša deklica zna obrniti iz trebuha na hrbet. Seveda zna obrniti glavo, te reakcije so skoraj refleksne. Ampak, če se je npr. tiščala v stranico, se morda ni zavestno mogla odločiti, da bi se lahko obrnila tudi v drugo stran.
Niti slučajno ne mislim, da bi sedaj delali kakšno paniko. Zelo pa odsvetujemo lego na trebuhu, ravno iz teh razlogov. Če je možno, jo pokontrolirajte med spanjem (dokler ne greste spat) in jo ne pustite spati na trebuhu. Vsaj zdaj še ne.