HIPOGLIKEMIJA
Spoštovani,
mož je star 54 let in je približno eno leto na insulinu. Pred časom sem vam že pisala, ko je močno hujšal in bil še na tabletih.
Ko je prišel pod 60 kg, so mu končno dali inzulin in posumili celo na sladkorno tipa1.
Ker ima še vedno dokaj nizko težo, to je 68 kg, več kg sicer nikoli ni imel, tudi pri hrani -količini in vrsti – ne pazi. Predvsem me moti, ker poje velike količine belega kruha. Zadnje čase se mu dostikrat pojavi hipoglikemija, predvsem pod večer, sladkor mu pade pod 2.
Prosim, če mi lahko na preprost način napišete, če so hipoglikemije oz. nihanje sladkorja škodljive za telo in na kakšen način. Prav tako me zanima, če je bolje, da telo dobiva čimmanj enot inzulina seveda v povezavi z urejenim sladkorjem. Se pravi, je pomembno samo to, da je sladkor urejen ali je bolje, da je urejen s čimmanj enotami inzulina.
Upam, da me razumete, kaj bi želela vedeti.
LP Jerneja
strokovni odgovor boš dobila od zdravnice.
jaz sem se ubadala z enakimi pomisleki glede količine insulina.
ker jem po navadi enako “količinsko skromne” obroke in obroke s približno podobnimi količinami OH si dam insulina vedno podobno količino. nato popravljam, če je treba.
Ker sem bila v enakih dvomih kot ti glede količine insulina, mi je moja zdravnica rekla, naj ne “šparam” na insulinu. Če mislim pojesti več kot običajno, naj si brez skrbi povečam dozo insulina za recimo 2 do 4 enote.
torej po mojem mnenju je pomembno, da je sladkor urejen ne s čim manj insulina, temveč s “potrebno količino insulina”
Pozdravljeni,
pri urejanju sladkorne bolezni se je potrebno držati zdrave prehrane, kar sigurno ni bel kruh, ki hitro dvigne krvni sladkor, insulin, ki si ga ob tem aplicira vaš mož, pa deluje še po tem, ko je bil hiter porast KS že pokrit, zato nastopi hipoglikemija.
Za urejanje ni potrebno, koliko insulina porabite, pomembna je urejenost krvnega sladkorja. Vendar ob zdravi prehrani in pravilnem izboru ogljikovih hidratov.
Lep dan
Hvala za vaš odgovor. Prosim, če mi lahko še pojasnite, ali so nihanja sladkorja obremenilna in škodljiva za telo?(kot npr. nihanje krvnega pritiska).
LP Jerneja
Forum je zaprt za komentiranje.