Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo hipoglikemija

hipoglikemija

Lep pozdravček! Danes sem prvič pokukala na tale forum… sem vesela, da je!
Pred 14imi dveni so mi ugotovili, da je vzrok mojih nenadnih, izredno slabih počutij padec sladkorja… dobim vse znake hipoglikemije (tresenje, potenje…), sicer sem ponavadi že preden so mi zdravniki rekli kaj se dogaja kaj pojedla, saj se je mojemu fantu zazdelo, da je kaj v zvezi s sladkorjem… saj mi je bilo po hrani kmalu bolje oz. po čem sladkem takoj bolje, le da po sladkarijah (če sem pojedla le to) se je kmalu ponovilo… Uglavnem, pred 14imi dnevi sem bila na 5urnem pregledu v diabetološki in diagnoza: hipoglikemija… izvide krvi pa še čakam (in držim pesti, da ni inzulinom!!!)… me pa moti, ker si zdravnik ni vzel kaj več časa, da bi mi odgovoril še na par vprašanj ali vsaj predlagal kakšno knjigo, internetno stran, kjer bi našla kakšne recepte, nasvete kako se prehranjevati in podobno… za to prosim vas, če ima kdo kak nasvet, izkušnjo naj jo prosim deli z mano. Nasveti, ki mi jih je dal so bili le, da naj jem večkrat po malo, da ne smem bit več kot 3 ure brez zaužite hrane, da ne smem jest OHajev in škroba in da naj jem dosti zelenjave… ampak jaz se sprašujem kjer vse so OH, kolko jih je lahko v določeni hrani, da jo še lahko jem ?? katero sadje in katera zelenjava so najprimernejši ?? Še podatek – sem vegetarijanka (a jem mlečne izdelke in tudi ribe)… zdaj se mi je prehrana spremenila le v toliko, da jem res večkrat na dan, da jem več sadja in jogurtov, ne jem krompirja, pic in podobnega… kruh jem le črn ržen… zelenjave, soje itd. sem že prej dostri jedla… riž sem si kupila basmati… sladkarije sem čist črtala (le v žepu imam vedno bonbon, za nujne primere)… ampak vse te reči samo po občutku, ne vem pa točno kaj je dobro zame… PROSIM ZA NASVETE !!!
Vas je na tem forumu dosti z nizkim sladkorjem ? Ugotavljam, da so vse knjige v knjižnici za sladkorje bolnike – tip 1 in 2… prav o hipoglikemiji ne najdem ničesar oz. je v povezavi s sladkorno (mislim, da tipa 1), nočna piha itd. Zanima me še, če imate vsi doma merilce sladkorja… meni ga niso dali niti mi niso omenili, da bi bilo pametno si zmeriti in koliko je tista meja, ko lahko rečem, da imam PREnizek sladkor. Uf, zdaj sem vas zasula z vprašanji… a jih imam res polno v glavi… me je tale bolezen kar presenetila…
Hvala že vnaprej in lep dan!

LP! anita ____________________ <http://nitty.moj-album.com>

Draga nitty

Ravnokar sem hotela začeti novo temo, kjer bi opisala isto težavo, kot jo imaš ti. Na žalost ti ne morem ponuditi odgovora, ker moram do tvoje točke še priti, bi te pa prosila, da mi poveš, kje so ti naredili vse potrebne meritve in katere si sploh potrebovala. Jaz sem namreč težave že opisala svoji zdravnici, vendar pa me ni nikamor napotila. Šla sem le na pregled urina, kjer jasno niso nič ugotovili.Si potrebovala napotnico? Koliko časa si čakala, da si prišla na vrsto?
Hvala za odgovor in lep dan.

Pozdravljena Ejbi !

Meni je osebna zdravnica enkrat, ko mi je prišlo tako slabo počutje pri njej v ambulanti, izmerila sladkor in videla, da ga imam 2 milimola… takrat je bila skorej 100%, da so slaba počutja, ki sem jih opisovala zaradi tega hitrega padca sladkorja… napisala mi je napotnico za diabetologa… najprej je trajalo ene 14 dni, da so se mi sploh javili in sem se lahko naročila… čakalna doba je bila dva meseca, potem so mi prestavili datum še za en mesec kasneje (nekaj so preurejali ambulanto)… tako, da se mi je zdelo celo večnost preden sem prišla do njih…
Svetujem ti, da prosiš svojo osebno zdravnico za NAPOTNICO in se kar hitreje naročiš… da ti opravijo tisti 5-urni test… saj če pokaže, da to ni to še vedno lahko narediš kakšne druge preiskave. Jaz sem pred tem bila npr. napotena k nevrologu.
Ti pa priporočam, da ob naročanju diabetologu (oz. sestri) poveš, da se gre za NIZEK sladkor, ker večina hodi tja zaradi previsokega sladkorja. Jaz npr. nisem omenila in sem potem tisti dan lahko kar lepo domov šla in prišla naslednji teden, saj moraš pridti za ta 5-urni test bolj zgodaj in to… je drugačen pregled kot pri visokem sladkorju. Lahko je pri vas kaj drugače, to ne vem… jaz sem bila v Šempetru pri Gorici.
veliko zdravja želim!!

Te dni sem prebrala veliko knjig o sladkorni bolezni, prehrani… nekaj sem ugotovila, a dosti ne… piše veliko o sladkorni tipa 1 in 2, o hipoglikemiji pa malo, na žalost.

Draga nitty

Najlepša hvala za odgovor. Verjetno se bom res napotila še enkrat k osebni zdravnici. Upam, da tokrat z več sreče in razumevanja.

Veliko zdravja tudi tebi!

Spoštovana,

najprej opravite vse potrebne preiskave, potem pa omenite svojemu zdravniku, da potrebujete posvet pri strokovnjaku za prehrano.

Z lepimi pozdravi,

Passero

Tudi jaz!
Včeraj sem po 2 letih spet padla skupaj, pojedla čokoldao in na urgenci (po cca. 10, 15 min) imela sladkor nekaj čez 3. Po kozarcu glukoze so mi čez pol ure ponovno merili in je bilo 4,9. Danes po hrani 4,3…
Ne vem več, kaj naj delam

Pozdravljen! Hvala za nasvet. Hm, na katere preiskave pa ste mislili ??

Uf, mene je vedno strah prav tega – da skupaj padem… imam prou fobijo pred tem, zaradi enih težav prej, ko sem bila mlajša… se mi pa je pogosto zgodilo, da sem bila lih pred tem, da padem skupaj in sem nekah sladkega pojedla…
se pa sprašujem, a imate vsi doma za si merit sladkor, ker jaz nimam, tega mi nihče niti omenil ni, potem pa se ravnam samo po počutju, ne da bi npr. zaužila kaj sladkega, ko bi si izmerila in videla, da je prenizek sladkor ?!?
Burja, kako se pa prehranjuješ ?? Ješ, kot je priporočeno in se ti še vedno to dogaja ??

Ojla!
Tisti dan, ko sem padla skupaj zjutraj nisem jedla ničesar in v službi sem se pošteno skregala. Pa zrak je bil obupen in se je vse skupaj seštelo.
Opozorili so me, naj jem vsaj 5x dnevno.

burja,
res najbolje, da paziš na to, da ješ večkrat po malo in se izogibaš OHjem… pa je lahko vse čist ok!

jaz sem danes dobila še izvide krvi… sem vesela, ker ni pokazalo, da imam inzulinom, “le” hipoglikemija, kot so rekli že zadnjič… predpisane prehrane se držim že par tednov in je bolje… se mi je naredilo tudi kak dan, da nisem uspela jest že po treh urah in sem ratala slaba, potem pa sem hitro pojedla en bonbon…
mi je pa osebna dohtarca povedala še, da ko/če zanosim moramtakoj k diabetologu, ker je skor garantirano, da bom imela nosečniški diabetes… in z leti baje pri ljudeh, ki imajo hipoglikemijo, pride do sladkorne bolezni (ne vem katerega tipa)… ni lih vzpodbudno, ampak je treba živet s tem in če se bom držala svetovane prehrane sigurno ne bo tko slabo… (upam).

lep pozdravček !!!

Super zate.
Kakšno prehrano pa imaš ti?

sem bila res zelo vesela novice… sicer še vedno ni fajn, saj hipa je, ampak sem si oddahnila – cel mesec sem bila na trnih, ko je poštar pozvonil pa mi je srce začelo biti kot noro! kamen se je odvalil… 🙂

moja prehrana… kot sem zgoraj že napisala, ne jem mesa (vegetarijanka), a jem ribe… to se baje priporoča vsaj 1-krat na teden… pa veliko zelenjave (bučke, paradižnik, solata, paprika, jajčevci…), sadja (surovo in kuhano-a če so kompoti naj bodo nesladkani), stročnice (fižol, soja, pira…), beljakovine (sir, jajce, tofu, jogurti, skuta…) in od kruha jem le polnovreden črn kruh… pa zelenjavne juhce si skuham (a ne dajem noter korenja, ker baje ima kuhano korenje visok GI)… včasih si naredim rižote (riž ima baje škrob, ampak rjav riž (tist neobdelan) baje lahko jem)… Sem pa res čist odpisala sladkarije (to je najtežji del zame!!), krompir, tud pice ne jem več nikoli, pijem pa vodo, nesladkan čaj (to sem že prej) in 100% pomarančni sok (včasih si pa kar sama stisnem pomaranče).
Upam, da sem ti bila kej v pomoč! …brez problema še kaj vprašaš, če te zanima… je pa res, da se tud jaz še učim vseh teh reči in zato ne vem dosti.
Aja, pa zdravnik (na internetu – Popovi zdravniki) mi je svetoval malo glede sadja… naj bi se pojedla ena merica, kar npr. pri banani pomeni POL banane, pri jagodah pa 1/4 kile… malo za informacijo, ker men ni blo lih jasno kolko sadja se sme pojest, saj to je tudi sladkor, a je naraven.

lep pozdravček !!!
anita

Hvala.
Sama k sreči nisem ravno sladkosneda. Večina sadja mi dela težave zaradi kisline, po banani sem 2x zlezla skupaj, na jagode pa sem alergična :((
Pri rižu sem tudi sama presedlala na rjavega, kruh jem polnozrnat, krompirju pa se ne morem odreči…
Pozdrav, Burja

krompir imam (poleg vseh sladkarij:) tudi sama zelo rada, ampak sem se odločila, da ga ne jem več oz. 1 pečen krompir (poredko), tako se baje priporoča. Upam, da ti uspe vsaj zmanjšati količino krompirja.

Jaz imam tudi težave s kislino (a ne tako hude kot pred parimi leti) in mi zaenkrat ne dela težav, ko jem sadje… razen, če pojem več kot npr. 1 kivi in ko jem ananas… sem pa vesela, da nimam kakšne alergije na jagode, saj si s tem si mirim željo po sladkarijah.

Po banani padla skupaj… hm, zaradi česa ??

Pravijo, da zaradi hitrega padca sladkorja in ker nisem jedla nič drugega od prejšnjega dne (takrat sem bila na 90 dnevni dieti).
Sicer pa mi lahko pišeš na [email protected].
Pozdrav, B.

Oj, punce a mate vi sladkorno bolezen al premal cukra, zdej pa tega sploh ne zastopim. Pravite, da mate kar naprej hipe, prehranjujete se pa kot diabetiki????!!!

Sem po dolgem času pogledala na ta forum.
Mogoče si že izvedela med tem časom kar te zanima. Uglavnem … jaz imam MOTNJO V PREBAVI OGLJIKOVIH HIDRATOV, laično rečeno sem sladkorni bolnik, dejansko pa nimam sladkorne bolezni (ne tipa I, ne tipa II) … je pa večja verjetnost, da dobim kasneje sladkorno, kot je za tiste, ki te motnje nimajo. Manjša verjetnost za dobit sladkorno potem je, če se prehranjujem kot je pri tej motnji (V PREBAVI OH-jev) priporočeno – skoraj isto kot pri ostalih sladkornih bolnikih.
Aja, če si slučajno mislila, da ker nimamo visokega sladkorja (ampak obratno), da nam je priporočeno jesti sladko – NE (na žalost;), če ne je še huje. Razen seveda ob napadu hipoglikemije, takrat je pa itak treba hitro nekaj sladkega zaužit – bonbon, žličko medu in podobno … Jaz imam vedno kaj sladkega ob sebi, sicer pa imam redne obroke in to mi pomaga. Je pa december mesec (edini v letu), ko se pregrešim … čokoladno pecivo itd. 🙂

Če slučajno še kdo bere tole…
Hipoglikemija je (imho) zelo dobro opisana v knjigi Hypoglycemia for Dummies. Če jo kdo želi brati (angleško) lahko piše na [email protected]

Ojla!

Jaz sicer nimam samo posameznih hipoglikemij, imam pa že 15 let sladkorno tipa 1 (od 9. leta starosti), veliko se zanimam za prehrano in procese v človeškem telesu nasploh.

Nasvet, da se mora kdorkoli (diabetik, nediabetik …) izogibat OH-jem nasploh, je napačna trditev. Prehrana mora biti dnevno sestavljena iz 3 osnovnih sestavin: OH-ji, beljakovine in maščobe; vse 3 sestavine morajo biti v določenem razmerju in prav OH-ji tvorijo največji delež, ker prav oni so odgovorni za stabilnost glikemije. Če jih torej zaužijemo premalo, nam glikemija logično pada.

Je pa treba OH-je razlikovat na ‘dobre’ in ‘slabe’. ‘Slabi’ z visokim glikemičnim indeksom glikemijo hitro dvignejo, povzročajo nihanje in povišajo potrebo po inzulinu (takšni se tudi pretvarjajo na maščobe), tj. trsni sladkor, pecivo iz bele moke, kolači, sladkarije. Visok glikemični indeks imajo tudi nekatere vrste sadja in suho sadje nasploh. ‘Dobri’ pa imajo nizki glikemični indeks in preprečajo zgoraj omenjenemu nihanju, tj. črn kruh, polnozrnato pecivo, polnozrnate testenine, neolupljen riž idr.

Je pa super, če človek je po več manjših obrokov na dan, tisti, ki bi se radi izognili hipoglikemijam, morajo jesti uravnoteženo pa predvsem ne smejo pozabljati na OH-je(!), izbirati morajo predvsem te z nizkim GI.

Dandanes obstaja veliko www gradiva o problematiki GI vključno s tabelami, kjer so živila razporejena glede na GI. Probajte vprašati strica Googla:-)

Živjo,

Danes sem imela t.i. napad pomanjkanja sladkorja po enem mesecu (v zadnjem letu sem jih imela vsaj na 2 meseca) in ga rešila z nekaj suhimi figami in izotoničnim napitkom in potem kmalu ugotovila, da sem pretiravala, ker mi je postalo slabo. Spomladi sem bila pri osebni zdravnici, ki mi je naredila vse mogoce teste, vendar se je krvni test izkazal kot b.p. Naslednji korak? Pokličem in vztajam na tem, da me pošlje na 5-urni test oz. k diabetologu? Me je pa kar pošteno postalo strah, saj imamo po očetovi strani v družini sladkorno bolezen (oba stara starša sta umrla za hiperglikemijo). Še kakšen predlog glede prehrane, saj si v službi namreč ne smem nič skuhati oz. nositi s seboj? Po gostilnah je hrana obupna, nikakor pa se ne morem navaditi da bi do 17ih zdržala brez toplega obroka.
Hvala za vse nasvete!

LP,

Nadja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close