Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Motnje hranjenja hipoglikemija, tesnoba in nosečnost

hipoglikemija, tesnoba in nosečnost

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi sem prebrala knjigo “Jem, torej hujšam”. V tej knjigi sem (najbrž) našla odgovor zakaj se redim in zakaj me želodec na lakoto ne opozarja “s kruljenjem” ampak s slabostjo (sili me na bruhanje). Od svojega 18 leta (zdaj sem stara 32) imam težave napade tesnobnosti in panike. Po nekaj letih sem opazila, da se napad panike ponavadi sproži zaradi reakcij v želodcu – najprej slabost, nato stiskanje v grlu, oteženo dihanje, vrtoglavica..in nato napad panike. Opazila sem tudi, da po zaužitju določene hrane skoraj vedno po kaki uri sledi napad tesnobe oz. panike (npr. maslo, mleko, mastna hrana, surov česen in čebula) zato sem jo prenehala uživati. Pretežno se prehranjujem s testeninami, rižem, solatami in sadjem. Velikokrat jem tudi kruh, posebej kadar mi zaradi nenadnega občutka lakote (slabosti) ne preostane nič drugega kar bi lahko na hitro pojedla, da slabost čimprej mine. Šibkost oz. splošno slabo počutje pa me ponavadi obide vsak dan okrog 11h dopoldan (za ta primer imam pri sebi vedno kako sadje) ter ob 11h zvečer, če ne grem prej spat.
Zdaj sem v drugem mesecu nosečnosti. Pri prvi nosečnosti (hčerka ima 6 let) sem se zredila 23kg, zdaj pa bi želela pravilno se prehranjevati in ne se zrediti več kot 12 kg. Moram povedati da sem pred to sedanjo zanositvijo pila hormonske tablete (ker 5 mesecev prej nisem imela menstruacije;takrat sem imela simptome, kot da sem v meni in v tem času sem se zredila 7 kg) in da sem na začetku zanositve trpela zaradi hude slabosti (od jutra do večera), vsa hrana mi je smrdela, lahko sem jedla samo kruh, nutello, jogurt in jabolka. Zdaj se je ta slabost počasi umirila, čeprav če ne pazim in vsaki dve uri nečesa ne pojem, mi postane tako slabo, da se začnem tresti in potiti; slabost pa mine ko nekaj pojem.
Ali so to simptomi hipoglikemije kot lahko sklepam iz prebranega v knjigi?
Ali mi lahko svetujete kako in predvsem s čim naj se hranim med nosečnostjo? Ali je primerno da sledim drugi stopnji metode prehranjevanja v tej knjigi?
Že vnaprej se iz srca zahvaljujem za odgovore.

Draga Tita,
to kar opisujete so lahko simptomi hipoglikemije, dokaj nenavadno je le, da se javljajo tako pogosto. Seveda je to mogoce, ce med hranjenjem zauzijete premajhne količine energijsko bogate hrane. Glede prehrane med nosecnostjo je morda najbolje, da si preberete kaksno knjigo o tem, teh knjig je tudi na nasem trgu zdaj kar veliko, npr. Elisabeth Fenwick: Nega matere in otroka.
Pri svojem ginekologu lahko tudi povprašate za zloženko , ki jo je izdala Krka(mogoče je dostopna tudi prek krkine spletne strani): Skrbno za brezskrbno, ki govori o potrebah v prehrani matere med nosečnostjo in dojenjem.
V osnovi je potrebno jesti čimbolj redno, pestro hrano, energijsko bogatejšo za približno 500 kcal dnevno (vnos pribl. 2000 kcal na dan) in ne več, tudi zaradi zniževanja telesne aktivnosti z napredovanjem nosečnosti. Lahko si preberete tudi potrebe po posameznih vitaminih in mineralih.
Glede knjige, ki jo omenjate, in druge stopnje prehranjevanja vam ne morem odgovoriti, ker ne vem, kaj bi to bilo,
pozdrav,
Marija Anderluh

New Report

Close