Hipofiza vzrok glavobolov?
Pozdravljeni
Imam 11 let staro hčer. Pri 5 letih je imela operacijo na mehurju. Operacija je bila uspešna, vendar so se približno po 3 mesecih začeli pojavljati glavoboli. Glavoboli postajajo iz leta v leto močnejši, bolj izraziti, spremlja jih motnja vida in sabost s povračanjem. Opisane težave jo sedaj spremljajo že skoraj dnevno. Slabost se pojavi ponavadi, ko se odpravi spat. Glavobol in slabost ponavadi poneha drugi dan tekom dopoldneva.
Vsa ta leta je opravila že razne preglede (otorinolaringolog, okulist, ultrazvok trebuha, nevrolog, CT slikanje glave, ščitnica). Rezultati vseh preiskav so normalni in še vedno nismo našli vzroka za težave. Zdravniki sumijo, da gre za migreno.
V vaših odgovorih sem zasledila, da je operacija možen vzrok za motne hipofize, zato se obračam na vas z vprašanjem, ali so opisane težave možna posledica nepravilnega delovanja hipofize?
O migreni sem zasledila, da jo povzroča pomanjkanje seratonina. Hormon seratonin naj bi nastajal iz hormona melatonina, ki ga proizvaja hipofiza.
Moja hči že od nekdaj zelo težko zaspi in sumim. da ima premajhno sintezo melatonina.
Če so vse ugotovitve, ki sem jih zasledila v raznih člankih pravilne potem menim, da bi morala obstajati povezava hipofiza-melatonin-seratonin-migrena. Prosim vas za vaše bolj strokovno mnenje.
Spoštovani!
Pri vaši hčerki je dejansko najverjetneje, da gre za migrenske glavobole. S hipofizo verjetno ni nič narobe. Melatonin sicer izloča epifiza (češarika) in ne hipofiza. Glede nastanka migrenskih glavobolov obstaja več teorij. Pri bolnikih z migreno je spremenjena živčno-žilna sklopitev, tj. pojem, ki opredeljuje značilnost povezave med možganskim pretokom in živčno aktivnostjo. V primeru aktivnejše živčno-žilne sklopitve se regionalni možganski krvni pretok ob enaki spremembi živčne aktivnosti bolj poveča kot pri zdravih. Verjetno serotonin ni edini, ki vpliva na spremenjeno živčno-žilno sklopitev.
Lp