Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hipofiza

hipofiza

Spoštovani,

stara sem 31 let, zaradi dolgoletnih glavobolov so mi opravili magnetno resonanco glave. Izvid je sledeč:

V možganovini supra in infratentorialno prepričljivih patoloških lezij ali sprememb signala na opravljenih sekvencah ni videti.
Znakov edema ali pomika možganovine ni.
Hipofiza je v normalno veliki seli turciki nekoliko sploščena – atrofična ?
Drobna arahnoidna cista nad hipofizo intraselarno ?
Centralni likvorski prostori so primerno široki.
Manjša razširitev perifernega likvorskega prostora pa je pod venskih konfluensom oz. pod tentorijem retrovermialno, širine dobrega cm – videz manjše arahnoidne ciste.
Obnosne votline in orbite so brez posebnosti.

Zanima me, kaj pomeni ta izvid, sicer mislim da imam hashimoto, UZ je pokazal 2 cisti na ščitnici (obe 6mm) in povečano ščitnico, protitelesa imam povišana
anti TG 46 IU/mL (do 4,11)
anti TPO 4,8 IU/mL (do 5,61)

Ali ta protitelesa potrjujejo hashimoto?

TSH je 1,35 (0,27 – 4,20), fT3 in fT4 sta sicer normalna, nista pa optimalna
fT3- 4,3 (3,10-6,8).
fT4 -16,1 (12,22).
Na kakšen način bi lahko povišala fT3? Trenutno je moja terapija eutyrox 25mcg. Bi bilo pametno dodati še T3 hormon?
Vrednost feritina je 5.
Težave imam tudi z mensturalnim ciklusom, premočne menstruacije in prekratek ciklus na 24 do 25 dni.

Počutje je pa na dnu, utrujena, megla v glavi, zaspana tudi kadar je spanja dovolj. Bi bilo potrebno glede na izvide magnetne resonance preveriti še hormone hipofize? Kaj pa kortizol (vem, da ne paše k hipofizi, pa vseeno).

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za Hashimotov tiroiditis. Odmerek Euthyroxa je ustrezen. Dodajanje T3 ni potrebno. Glede na MR izvid bi bilo morda potrebno opraviti teste hipofize (hitri ACTH test, FSH, LH, estradiol, IGF1, PRL pool…) kar lahko opravi endokrinolog. Glede tega priporočam posvet z Vašim izbranim zdravnikom družinske medicine.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

zgoraj ste mi svetovali pregled pri endokrinologu zaradi sploščene hipofize. Zdravnica mi ne da napotnice, kaj sedaj? Samoplačniško si zadeve ne morem privoščiti. Počutje – utrujeno, težave s ciklusom – prekratek prvi del ciklusa, težave s poraščenostjo…

Spoštovani!

Glede na nereden menstrualni ciklus in poraščenost priporočam vsaj pregled pri ginekologu (za to ne potrebujete napotnice).

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni.
Stara sem 19 let in nimam menstruacije ze vec kot pol leta. V zadnjem mesecu sem se zredila za 7 kg ceprav pazim na prehrano in se redno gibljem. Imam tudi glabobole ki trajajo ze ajmajn 2 eti. Ginekolog je mnenja da imam tezave z hipofizo zato me je poslal na RTG hipofize. Dobila sem izvide in se ravno ne spoznam na to kaj vse pise, zato bi prosila za razlago. Pise: NA POSNETKU SELE TURCIKE JE DORZUM SELE OZ. PODROCJW ZADNJIH KLINOIDNIH PROCESUSOV DISKRETNO NEOSTRO KONTRURIRANO, KAR JE LAHKO TUDI PROJEKCIJSKE ETIOLOGIJE.
Hvala za odgovor!

New Report

Close