Hipo in sport
Zanima me, kaksne so vase izkusnje glede sporta?
Za ljudji z zmanjsanim delovanjem scitnice naj bi bilo gibanje priporocljivo,
meni pa se dogaja, da sicer sem v kar dobri formi, tudi redit se se nisem zacela (tudi prej nisem imela mocnejse konstitucije), vendar pa se mi dogaja, da ce nekaj dni zapored vec sportam, se potem pocutim nasledji dan popolnoma sesuto in se komaj premikam okoli. Ali je sploh priporocljivo
ukvarjanje s sportom, ali so bolji manjsi napori? Jemljem namrec scitnicne hormone in nekako si predstavljam, da morda nimam dovolj T3 v krvi, kadar ga vec porabim? Ali to scitnico se dodatno obremeni?
Hvala in lep pozdrav
A
Alja, lepo pozdravljena!
Strinjam se, da je gibanje zelo priporočljivo, vendar se mi zdi, da moramo mi še posebej paziti, da ni preveč. Pretiravanje je meni naredilo več škode kot pomanjkanje. Mislim, da mora vsak zase najti neko pravo mero. Ravno prav je takrat, ko utrujenost po rekreaciji ni preveč moteča in ne traja predolgo.
Srečno,
Alenka
Hvala za odgovor. Trenutno imam vse paramatre normalne TSH 0.93, T3 in T4 tudi na sredini normalnega obmocja, imam pa obcasno povisan DHEAS (v nekaj mesecih je bil 2x zvisan od treh meritev). Med sportno aktivnostjo se dobro pocutim, po njej pa cutim hiper stanje, ne morem zaspati, srce mi mocneje bije etc., podobno, kot bi popila prevec kave. Sklepam, da morda scitnica ob nenadni povecani potrebi morda ne sledi dovolj hitro organizmu, saj je razpadni cas hormona, ki ga jemljem nekaj dni in mi morda zato primanjkuje aktivnega T3? Vsekakor cutim posledice.
lep pozdrav
Alja