Najdi forum

Pozdravljeni

Stara sem 30, vendar imam tezave kot vsak poročen par se prepirava z mozem kar me zelo moti to, Vendar najhuje je ko pride prepir do joka ker se mi zdi oz ne prinašam dobro če nekdo se nananša name se dere ali se mi zdi, da grozi in se začne jok, ki ne morem dihati kot da se je nekaj zataknilo v grlu in dih ne gre normalno potim se, vrtoglavico imam in krče. V soboto sem imela ta napad joka, najprej sem več kot eno uro jokala potem mi je bilo słabo sem bruhala, potem pa nisem morala dihati kar je prišel tudi rešilec 6 reševalcov je bilo tam da bi me pomirili saj so rekli da imam dovolj zraka meni pa se pa je zdelo katastrofa nisem morala primi do sape, dali so mi masko da dihanje, vrečko da dihem več kot eno uro in pol je to še trajalo prišel je še eno reševalno vozilo kar so mi dali eno pomirjevalo sem popila, začelo malo delovati vendar se kar trajalo potem nekako popustilo.

Kar me je zelo strah da znova ko se bo ta jok res je hud jok začel da znova nam morala do sape kar se mi tudi takrat vrti, in ne morem govoriti zelo me je strah če bi se znova zgodilo. Ker pač z mozem sva ko naj povem nekaj časa v redu umirjena oba se ne pogovarja toliko da bi ga zivcirala, navadno vse, ampak ko naj povem on je včasih “zelo trd v glavi” sploh ko mu rečem, da kaj popravi v stanovanju če se je kaj pokvarilo in jaz hočem da so stvari urejene ne da se vlečejo na tedne ali mesece njegovo vedenje ” jaja bom uredil jaja bom pogledala jaja bom poklical” je to pri njemu čez 1 leto… Cel dan igra igre tam na računalniku in tezko se odreče temu zato ga tezko privabim vn da nekaj naredi ali kam greva vsaj za 2 uri kam in tako izgubim tudi sama hitro zivce ker ga moram čakat da on “dejansko” konča tisto igro kar dela potem da greva vn prednost da tistemu kot pa meni. In včasih mu kar vzamem slušalke in mu vrzem nekam, da nekaj naredi in to ga ziucira mene pa zgrabi panika in jok

Torej kaj storiti v tem primeur če se znova ponovi? kaj storiti in kako kontrolirati tak hud problem ker več Joki niso več navadni joki ampak z vrtoglavico in ne moram dihati zelo me je strah.

Pozdravljeni,

iz vašega sporočila se zdi, da ste doživeli napad panike, ki je lahko zelo zastrašujoče izkušnja.

Najprej naj navedem nekaj priporočil, ki jih lahko upoštevate, če se napad ponovi:

Poskusite globoko dihati: Globoko dihanje pomaga zmanjšati napetost in obvladati napad panike. Ena metoda je, da vdihnete štiri sekunde, zadržite dih štiri sekunde, nato pa izdihnite štiri sekunde.

Osredotočite se na svoje okolje: Poskusite se osredotočiti na fizične predmete okoli sebe. To vam lahko pomaga, da se ponovno prizemljite in se odmaknete od strahu in tesnobe.

Priznajte, da imate napad panike: Priznanje, da to, kar doživljate, je napad panike in ne življenjsko nevarna situacija, vam lahko pomaga obvladovati strah.

Slišati je, da ste zelo obremenjeni in frustrirani zaradi obnašanja vašega moža. Morda se vam zdi, da vaš mož ne upošteva vaših čustev ali potreb, kar je lahko zelo boleče. Prav tako se lahko počutite nemočni, ker ne morete vplivati na to, kako se vaš mož obnaša ali kaj počne doma.Ta jeza in frustracija, ki ju čutite, se lahko kaže skozi intenzivne čustvene izbruhe, jok in napadi panike.

Morda se tudi izogibate direktnemu konfliktu z vašim možem, ker se bojite posledic? Ampak izogibanje konfliktu lahko na dolgi rok vodi do več problemov, saj se težave ne rešujejo in nezadovoljstvo se kopiči.

Resnično je pomembno, da poiščete strokovno pomoč, ki bi vam lahko pomagala bolje razumeti in obvladovati te težave. Bi bilo koristno, da delite svoje občutke in skrbi s psihoterapevtom, ki bi vam lahko pomagal razumeti vaša čustva in vam pomagal pri obvladovanju teh izzivov. Prav tako bi bilo morda koristno razmisliti o partnerski terapiji, da bi izboljšali komunikacijo in bolje razumeli potrebe in obnašanje drug drugega.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close