hipertrofija levega prekata.
Pozdravljeni,
sem 25-letni moški, bolj športne postave, veliko kolesarim in plavam, krvni pritisk v mirovanju imam od 120/80 do 140/90.
Pri rednem zdravniškem pregledu sem po ekg dobil diagnozo hipertrofijo levega prekata.
EKG: sinusni ritem s fr. 71 /min, normalna srčna os, PQ 132 ms, QTC 392 ms, napetostni kriteriji za HLV.
Zanima me ali je navedena diagnoza nevarna in če je lahko nenormalen ekg posledica pretirane športne aktivnosti (1 dan pred zdravniškim pregledom sem 1 uro plaval). Ali se naj odpovem pretiranim športnim aktivnostim? Ali je lahko nenormalen ekg posledica morebitnega nezdravljenega hipertiroidizma. Že več let opažam znake hipertiroidizma (nespečnost, anksioznost – palpitacije srca v stresnih situacijah, hitro se ustrašim, rad imam mrzlo vreme, poleti se veliko potim, velikokrat kakam (kakci so bolj mehke konsistence), občasno mi trzajo/utripajo mišice, imam veliko energije, občasno imam povišan krvni tlak). Zaradi sramežljivosti nisem bil v bistvu še nikoli pri svojem zdravniku, nočem izpasti hipohonder.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
Hipertofija levega prekata t.j. povečanje mase ali velikosti levega prekata se lahko pojavi tudi pri povsem zdravi osebi, ki se ukvarja s športnimi aktivnostmi, saj srce rabi več moči za premagovanje naporov pri zelo zahtevnih športnih obremenitvah. Seveda, v nasprotnem primeru govorimo o patološki hipertofiji, ki je lahko posledica visokega krvnega pritiska, genskih predispozicij itd. Kljub temu, da je z EKG mogoče ugotoviti znake hipetrofije levega prekata, vseeno so za končno diagnozo potrebne dodatne preiskave kot so ultrazvok srca, MR srca ipd. Izraz hipetrofija ne pomeni konec življenja. Marsikdo živi normalno življenje brez posebnih omejitev. Skratka, če vas to skrbi, lahko naredite ultrazvok srca, ki je dokaj natančna diagnostična metoda in, ki bo pokazal ali res gre za hipetrofijo levega prekata in stopnjo le te. Ultrazvok lahko opravite tusi samoplačniško ali pa če vas vaš lečeči zdravnik napoti nanj. Glede na vašo starost dvomim da gre za kaj resnega.
Predvsem pa brez skrbi/panike. 🙂
LP