hipertiroza in tahikardija
Oglašam se prvič. Lepo pozdravljam vse, ki imajo podobne težave in jim želim čimprejšnje okrevanje.
Stara bom 46 let. Tirologinja je ta mesec ugotovila, da sem klinično in laboratorijsko hipertirotična (ščitnica difuzno povečana I. stopnje, TSH 0,020, FT4 31,2 in FT3 12,77, protitelesa TSI močno povečana: 37). Takoj sem začela jemati tabletke Athyrazol (2 tedna 2 X 2 tabletki po 10 mg na dan, sedaj 2 tabletki na dan) in Propanolol (2 x 20 mg da dan). Tablete jemljem 3 tedne. V tem času sta se mi hormona T3 in T4 normalizirala (12,67 in 5,04), TSH pa je še padel (< 0,005). Morda kdo ve, kaj to pmeni ? Diagnoza je bazedovka. Holter monitor EKG mi je pokazal v časovnem obdobju 23 ur kar 17 tahikardij (najdaljša je trajala 35 minut). Tahikardije se mi pojavljajo predvsem ponoči, med spanjem (kljub jemanju Propanolola). Ali je takšno stanje možno pozdraviti s tirostatiki in kakšna je povprečna doba zdravljenja ? Sem potencialni kadnidat za radioaktivni jod ? Ali lahko takšno stanje pusti trajne posledice za zdravje (predvsem za srce) ?
Spoštovani!
Pri vas gre za bazedovko s hipertirozo (prekometnim delovanjem ščitnice). Tahikardije so zelo pogost pojav pri hipertirozi. Predvidevam, da so na Holter monitorju ugotavljali sinusno tahikardijo. Pričakovati je, da bodo tahikardije prenehale, ko se vspostavi normalno delovanje ščitnice. Če je šlo za kakšno drugo vrsto tahikardij, je potreben posvet pri kardiologu zaradi morebitne dodatne terapije, ali zvečanja odmerka Propranolola.
Zdravljenje bazedovke navadno traja šest do dvanajst mesecev. V tem času navadno dosežemo stabilno stanje, normalizacijo ravni hormonov in umiritev imunskega sisitema. V začetku se sprva znižajo ravni pT4 in pT3, normalizacija TSH sledi kasneje. Če z zdravili ne dosežemo stabilnega stanja, ali v primeru ponovitve bolezni, se odločimo za zdravljenje z radiojodom. Hipertiroza navadno ne povzroči trajnih okvar srčne mišice.
LP