Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hipertiroza in dojenje

Hipertiroza in dojenje

Spoštovani!

V marcu 2004 sem prenehala s terapijo s tirostatiki (Propiltiouracil), delovanje ščitnice se je normaliziralo. Leto dni za tem sem zanosila, ščitnične hormone sem med nosečnostjo redno kontrolirala in terapija ni bila potrebna. Dva meseca po porodu sem ponovno obiskala osebnega tirologa, opravili so analizo TSH (0,00) in FT3 (4,89), terapija ni bila potrebna. Pet mesecev po porodu so po ponovnem pregledu bili izvidi takšni: TSH 0,00, FT3 9,03. Vrednosti ščitničnih protiteles niso bile določene. Opravljen je bil UZ ščitnice. Izvid UZ: (navajam) “Desni reženj 14×13 mm, levi 13×17. Struktura ščitnice je neenakomerna. Nodusov ne najdem.”
S hčerko se še vedno polno dojiva, zato mi zdravnik ni predpisal tireostaske terapije. Predlagal je naj opustim dojenje in ponovno kontrolo čez mesec dni. Med vašimi odgovori sem zasledila, da pri terapiji s Propiltiouracilom ni potrebno opustiti z dojenjem.
Zanima me:
1. Kakšen je največji odmerek Propiltiouracila, ki ga lahko doječa mati zaužije, in ne povzroča hipotiroze pri otroku?
2. Ali je preverjanje ščitničnih protiteles potrebno? (Običajno mi jih ne kontrolirajo). Ali lahko zahtevam od tirologa, da mi opravi še omenjene analize? Kolikšne so normalne in mejne vrednosti protitels doječe matere, ki ne povzročajo motenega delovanja otrokove ščitnice? Ali je tudi pri otroku potrebno opraviti kakšne preiskave?
3. Zanima me kako naprej, kako z dojenjem, ali nadaljujem ali prekinem? Kaj je po vašem mnenju najbolje?

Lep pozdrav,
VjV

VjV

Spoštovani!

Pri vas gre za recidiv bazedovke po porodu. Ob jemanju običajnih odmerkov Propiltiouracila (3x 2 ali 3 x 1 tbl.) ni potrebno prenehati z dojenjem. Omenjeni odmerki ne povzročajo hipotiroze pri otroku, priporočamo pa zdravila vzeti po dojenju. Ščitnična protitelesa pri doječi materi ne vplivajo na delovanje ščitnice pri otroku. Vsekakor nadaljujte z dojenjem in jemljite zdravila kot vam je bilo predpisano. Vaš otrok potrebuje zdravo mater, prav toliko, kot potrebuje dojenje.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close