hipertiroza
Pozdravljeni,
avgusta mi je bila postavljena diagnoza hipertiroza, vrednosti TSH 0,005, FT3 22,89, FT4 81,71. Ker dojim, sem dobila predpisano Propiltiouracil 3 x 1 tableto dnevno. Septembra so bili izvidi takile: TSH 0,005, FT3 6,15, FT4 21,69. Počutje dobro.
6. decembra sem bila ponovno na kontroli. V tednu po kontroli pa se mi je počutje zelo poslabšalo, spet čutim notranje tresenje, sem zelo slabotna in omotična. V izvidu, ki sem ga dobila po enem tednu po pošti, pa je nova diagnoza – evtiroza, TSH 1,96, nova predpisana doza zdravila 2 x 1 tableto Propiltiouracila.
Zanima me, ali je možno da je posledica slabega počutja prevelika doza zdravila (en teden sem še vedno jemala 3 tablete dnevno), saj je delovanje ščitnice zdaj normalno in morda zdravila preveč zavirajo njeno delovanje?
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani!
Ob terapiji s Propiltiouracilom se je pri vas bazedovka (avtoimunska hipertiroza), lepo umirila. Ob jemanju tirostatikov je potrebno poleg TSH določiti tudi pT4 in pT3, da lahko ustrezneje titriramo (prilagodimo) odmerek zdravila. Trenutno bi priporočal Propiltiouracil 2x 1 tbl. in kontrolo TSH in hormonov čez 4 do 6 tednov.
Lp