hipertireoza -mnenje
Spoštovani!
Pišem še enkrat, z natančnejšimi podatki in prosim za vaše mnenje.
Izvid:
TSH – 0,04
fT4 – 30, 20
fT3 – 8,80
K zdravniku sem šla zaradi težav z očmi (utrujene, pekoče, suhe, zjutraj jih ne morem odpreti, moti me svetloba), to traja kakšna 2, 3 tedne.
Opažam tudi suho sluznico v nosu in v nožnici.
Od poroda je dobre 3 mesece, polno dojim. Ves čas po porodu se mi zdi, da sem pretirano utrujena, imam suho kožo (prej ne), koža na petah mi poka, zmanjšala se mi je želja po spolnosti.
Je potrebna terapija? kakšna? Kaj pa dojenje?
Najlepša hvala.
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za poporodni tiroiditis s hipertirozo, oziroma bazedovko. Potreben je pregled pri tirologu, ki bo stanje opredelil. V zdravljenju bodo najverjetneje potrebni tirostatiki (Athyrazol, PTU…). Pri običajnih odmerkih teh zdravil lahko z dojenjem nadaljujete.
LP
Spoštovani!
Tirolog mi je predpisal Propiltiouracil 2×1 tbl in odredil še nekatere preiskave krvi (žal si nisem zapomnila katere). Čakam na izvid. Upam na ponovni pregled preden mi zmanjka tablet (dobila sem jih samo za 10 dni).
P. jemljem 4 dni. Povečalo se je potenje, sploh nočno. V desnem očesu me večkrat na dan zbada (kot s šivanko). Pod istim očesom pod veko mi večkrat dnevno po nekaj trenutkov koža vidno trza (živec?), občutek, da je koža “prilepljena” ostane potem še nekaj časa. je to povezano s ščitnico?
Hvala.
Spoštovani!
Učinek zdravljenja s tirostatiki (Propiltiouracil) se ne pokaže takoj, temveč po dveh do treh tednih. Težave z očmi verjetno niso povezane s hipertirozo, omenite pa jih ob kontrolnem pregledu pri tirologu. Če bo potrebno vas bo napotil na pregled k oftalmologu.
Lp