Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hipertireoza??

hipertireoza??

Lep pozdrav!

Ker sem danes izvedela zame precej neprijetno novico, se obračam še na vas. Namreč, zjutraj sem se zbudila povsem prepotena, močno mi je utripalo srce, roke so se tresle. Ko sem vstala, so simptomi v glavnem minili, po zajtrku pa mi je postalo tako slabo, da sem bruhala, nato pa je bilo vse ok.
Pred 4 meseci sem rodila 2 otroka, v nosečnosti brez težav, zredila sem se 19 kg. Po 2 mesecih se mi je pričelo vrteti, vendar sem te težave pripisovala hitri izgubi teže (nenamerno, pač z dojenjem – tudi prvič sem vseh dodatnih 21 kg izgubila v 5 mesecih). Po današnji epizodi pa sem odšla k zdravniku, kjer so mi naredili kompletne krvne in biokemične preiskave. Kri naj bi bila kar v redu (nekoliko povečani nevtrofilci, rahlo znižani limfociti), šok pa je bila biokemija: TSH 0,025, T4 50,5 in T3 3,7. Zdravnica me pošilja v LJ.
Ker sem tudi sama v zdravstvu, sem že prebrala nekaj o hipertireozi. Trenutno me zanima, ali lahko hči še naprej dojim? Kako je z dojenjem, ko se uvede terapija?
Hvala.

Alenka

Spoštovani!

Glede na opisano gre najverjetneje za poporodni tiroiditis s hipertirozo (prevelikim delovanjem ščitnice). Vsekakor lahko z dojenjem nadaljujete, potreben pa bo pregled pri tirologu in verjetno zdravljenje s tirostatiki. Tudi ob jemanju tirostatikov (Propiltiouracil), v normalnih odmerkih, lahko z dojenjem nadaljujete.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close