Hipertenzija
Bližam se šestdesetim in imam od leta 2003 povišan krvni tlak. Urejam ga z Olivinom 10mmg (1x zjut. 2x zveč.). Zanima me ali obstaja kakšno drugo zdravilo, saj me to sili na kašelj. Zanima me tudi ali so zdravila, ki se predpisujejo nosečnicam primerna tudi zame, saj bi bilo logično sklepati, da so varnejša, z manj stranskimi učinki. Od leta1993 imam tudi glavkom z odprtim zakotjem, ki ga urejam s kapljicami Xalatan. Krvna slika je v mejah normale. Laboratorijski pregled sem opravil letos spomladi. Holesterol, sladkor so normalni, le trigliceridi so nekoliko povišani. Prehranjujem se skromno, z malo mesa – 1x tedensko. Največkrat jem kuhano zelenjavo, ribe, sadje, žitarice. Tehtam okroglih 70kg, visok sem 164cm. Vsakodnevno hodim na sprehod v gozd, kar traja od ene ure do ure in pol – najraje s nord. palicami.
Za odgovor se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
Pozdravljeni!
Zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, ki sodijo v skupino tako imenovanih ACE inhibitorjev (sem sodi Olivin), lahko zaradi samega mehanizma delovanja povzročajo pojav
trdovratnega, dražečega, suhega kašlja.
V primeru, da zdravnik ugotovi, da je vaš kašelj dejansko posledica jemanja Olivina, vam bo zdravilo seveda zamenjal. Obstaja alternativa ACE inhibitorjem (Olivinu), ki so praktično povsem enako učinkoviti, ne povzročajo pa suhega, dražečega kašlja. Te zdravilne učinkovine sodijo v skupino sartanov.
Zdravil za zdravljenje povišanega krvnega tlaka pri nosečnicah je zelo malo in ne bi bila primerna za vas. Če je neko zdravilo varno v nosečnosti še ni nujno, da je s tem tudi kaj bolj varno za nosečnico. Največkrat to samo pomeni, da ne prehaja skozi posteljico v krvni obtok ploda in mu tako ne more škodovati.
Strah je odveč, saj ACE inhibitorji in sartani nedvomno sodijo med najbolj varna zdravila za zdravljenje krvnega pritiska. Klinično gledano imajo ta zdravila najmanj izraženih neželenih učinkov.
Naj za konec samo še pohvalim vaš zdrav način življenja. Kar tako naprej!
Lep pozdrav,