Pozdravljeni
Bila sem na gastroskopiji kjer so mi dali diagnozo hipersekretorni gastritis. Ne vem kaj je to pa me zanima, če mi lahko prosim razložite. Potem pa še piše ugotavljanje eritematozni ezofagitis in insuficience kardije.. kaj je to? predpisali so mi ranital 300 ki ga moram jemat zvečer.
Rekli so samo naj se izogibam sladki in mastni hrani.
Zanima me tudi npr. kaj naj pijem, če grem v gostilno? Ponavadi sem spila kakšen kakav (ne vroči) ali pa kakšno vodo z okusom (zala)
kaj jesti, če grem na večerjo, kosilo (tu govorim predvsem za restavracije). Ali se moram res mocno drzati te diete? Ponavadi je kak dan ko si na rojstnem dnevu ali kaka obletnica kjer pac nimas neke izbire pri hrani. Doma se to gre nekako skozi…ne vem pa kako bom to dieto zdrzala kje drugje oz. kaj si naročit. Stara sem 25 let imam tudi globoko vensko trombozo in jem marevan. Zanima me če ranital vpliva kaj na ucinek marevana? Trenutno imam inr 2.16 včasih je pod 2. Ali je možno, da sem ta gastritis dobila od marevana?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Pod pojmom hipersekretorni gastritis so najverjetneje mislili, da izločate veliko kisline, zaradi česar imate težave. Izogibajte se predvsem alkoholu, pravim čajem, gaziranim pijačam, kajenju, čokoladi oz vsemu, kar vam dela težave. Vsekakor vsi ljudje delamo dietne prekrške, tako se na zabavah in v družbi lahko občasno pregrešite. Marevan ne povzroča gastritisa. Svetujem vam, da se čimprej zglasite na kontrolo v antitrombotični ambulanti, saj lahko Ranital vpliva in spremeni INR. V vašem primeru bi bilo najboljše zdravilo zaviralec protonske črpalke iz skupine pantoprazolov (COntroloc, Nolpaza, Acipan), saj najmanj vpliva na INR.
Lp,Nataša Smrekar