hiperprolaktinemija
Lep pozdrav
Končno sem dobila izvid od endokrinologa ki pravi da imam povišan prolaktin. Zaradi hudih glavobolov v preteklosti moram čimprej na MR glave ker gre morda za makroadenom na hipofizi in na ponoven odvzem krvi, kar sem že opravila in spet čakam na izvide. Ostali hormoni so baje ok, LH je manjši od FSH in oba sta zelo nizka (nimam dejanskih št. to piše v izvidu). Ali to kaj pomeni? Menstruacije nimam že nekaj časa torej sem trenutno neplodna imam prav? Kakšna je povezava med metabolizmom in prolaktinom? Imam namreč grozne težave s hujšanjem oz. pridobivanjem kilogramov brez razloga. Brala sem tudi podobne izkušnje drugih. Ali zdravila pomagajo tudi pri teh težavah? Rada bi zvedela čim več o temu pa ne vem kam naj se obrnem, moja osebna zdravnica ne ve skoraj nič o tem. Rada bi tudi zamenjala endokrinologa. Rada bi nekoga ki se mi bo posvetil in mi razložil kako stvari stojijo, ne pa poslal listek po pošti v katerem piše da imam ‘mogoče’ tumor v glavi. Obstaja mogoče v Sloveniji endokrinolog, ki se ukvarja bolj podrobno s problemi povezani s prolaktinom?
Hvala in lep dan še naprej
Juhica
Spoštovani!
Vzroki za zvišanje prolaktina so zelo različni: od fizioloških stanj (nosečnost, dojenje stres, draženje prsnih bradavic), zdravil (antagonisti dopamina, estrogeni…), sistemske bolezni (ledvična insuficienca, hipotiroza, ciroza jeter) in bolezni hipofize i hipotalamusa. Glede na to, da imate tudi glavobole je vsekakor potrebno opraviti MRI glave za izključevanje makroadenoma hipofize. Prolaktin vpliva na izličanje LH in pogosto se pojavijo motnje v menstrualnem ciklusu, oziroma izostanek menstruacije in neplodnost. V vsakem primeru je potrebno opredeliti vzrok za prekomerno izločanje prolaktina in nato pričeti z ustreznim zdravljenjem. Kolikor mi je znano se endokrinologi ne ukvarjajo samo z hiperprolaktinemijo ampak so nekoliko širše usmerjeni. Vsekakor lahko drugo mnenje (kot samoplačnik) pridobite a Ambulanti za endokrinologijo UKC v Ljubljani in UKC Maribor.
Lp
Pozdravljeni!
Kaj pa če bi endokrinologa, pri katerem ste bili, poklicali v času uradnih ur in se dogovorili za ponoven obisk?
MR bi bilo vsekakor smiselno opraviti, da se izključi morebitni proces v turškem sedlu.
Drugo mnenje lahko pridobite tudi z napotnico osebnega zdravnika, pri nas je namreč tako, da lahko pacient dobi dve brezplačni mnenji, nadaljnja mnenja pa so plačniška.
Kot Vam je svetoval že asist. dr. Pirnat, v vsakem primeru je potrebno nadaljevati z diagnostiko. Prolaktin namreč moti delovanje hipotalamično-hipofizne osi na več ravneh. Povečane koncentracije PRL zavirajo nastajanje in izločanje GnRH v hipotalamusu, zaradi tega gonadotropne celice hipofize nazadujejo na predpubertetno stopnjo, izločanje LH se zmanjša in ni več pulzirajoče. PRL zmanjša občutljivost gonad za gonadotropine, zavira dozorevanje ovarijskih foliklov in nastajanje estrogenov in progesterona.
Jemljete morda kakšna zdravila? Nekatere zdravila namreč vplivajo tudi na galaktorejo. Med njimi so najpogosteje antipsihotiki (sulpirid), nekatera antihipertenzivna zdravila, metildopa, reserpin, …
Imate spremenjen vid, dvoslike? Lahko, da gre za mikroprolaktinom,vendar še ne pritiska na optična živca.
Prolaktinome se skoraj praviloma zdravi z zdravili, najpogosteje z bromokriptinom(največkrat od 5 do 7, 5 mg na dan). Le pri zelo redkih posameznikih se odločijo za kirurško terapijo. Večinoma v primeru zelo velikih tumorjev. Tudi pri nas se nevrokrg. poslužujejo transfenodilanega pristopa (skozi nos) in so že zelo dobri in izkušeni operaterji. Gre pa za benigni tumor, da vas ne bo preveč prestrašilo, če bi imeli omenjeno diagnozo. Le v zelo zelo redkih primerih namreč maligno alterirajo.
Vse dobro in lep pozdrav!
Manja
Meni so prav tako ugotovili povišan prolaktin..po vseh preiskavah in operacijah, da bi ugotovili vzrok zakaj ne zanosim. Aprila mi je bil ugotoljen povišan prolaktin preko 590 (normalna vrednost na mojem izvidu je bila do 395) in sem poskusno za en mesec dobila Bromergon. Po enem mesecu jemanja teh tablet, so mi ponovno opravili merjenje prolaktina, tokrat 3x zaporedoma in je bil namesto znižan – povišan preko 750!!! Takoj so me napotili na MR glave, da se izključi tumor hipofize. Seveda tumorja ni bilo! Nato pa sem dobila napotnico za v ordinacijo za ginekološko endikronologijo in subfertilnost na Šlajmarjevi 2 v Ljubljani – prof.Medenova.
Pri njej sem bila pred enim tednom (zadnje merjenje prolaktina pred srečanjm z njo je bilo v juniju). Na podlagi mojih izvidov mi je napisala recept za Norpolac zdravilo ki se ga dobi samo v Avstriji. Zdravilo naj bi jemala 6 mesecev. Ni pa tako nedolžno..kar nekaj stranskih učinkov ima.
Ker sem od junija pa do sedaj hodila na jogo in šiatsu (v glavnem se veliko sproščala) sem bila skoraj prepričana da je moj prolaktin padel, glede na to da je lahko razlog za njegovo povišanje stres. In ker me je to matralo, sem prejšnji teden ponovno šla na merjenje in mi je padel na 495. Tako da zdravil sigurno ne bom jemala, ker mi je očitno zeloooo pomagalo sproščanje.. Mogoče čudež ali pa je moj prolaktin bil res povišan zaradi stresa.
Želim vam vso srečo!
Spoštovani!
Zvišane ravni prolaktina se lahko pojavijo pri zelo različnih stanjih, od fizioloških stanj (nosečnost, dojenje stres, draženje prsnih bradavic), zdravil (antagonisti dopamina, estrogeni…), sistemske bolezni (ledvična insuficienca, hipotiroza, ciroza jeter) in bolezni hipofize i hipotalamusa. Glede na to, da na MRI hipofize morebitnega tumorja niso našli je možno, da pri vas zvišane vrednosti prolaktina dejansko povzroča stres, ali pa gre za kak drug vzrok. Glede jemanja Noprolaca pripročam posvet z zdavnikom, ki vam je zdravilo predpisal.
Lp
Update:
Nažalost so mi odkrili 3cm tumor na hipofizi. Imela sem že transfeniodalno operacijo. Zdaj jemljem hidrokortizon in čakam.. Ne vem na kaj točno..
Samo rada bi vsem povedala, da če čutite, da nekaj ni v redu, VZTRAJAJTE! Dve leti sem ugotavljala kaj je narobe in če nebi dobesedno silila bi lahko bilo veliko huje kot je. Vsi zdravniki so me gledali postrani in pošiljali k drugemu ali pa se mi smejali v glavo. Šele zdaj me jemljejo resno. Prav noben pa se mi ni opravičil. Obtožili so me hipohonderstva, pretiravanja in depresije ampak noben ni pomisli, da je mogoče res kaj narobe z mano. Hvala.
Mogoče veste kakšna je možnost, da ne bom več rabila jemati hidrokortizona? Res je nadležno, pa še grozno se redim (kot, da nebi imela že tako dovolj kilogramov sem zdaj tudi uradno predebela po BMI). Res nočem več jemati tega.
LP,Juha
Spoštovani!
Po operaciji adenoma hipofize se zelo pogosto pojavi moteno izločanje hormonov hipofize, ki uravnavajo delovanje “perifernih” žlez – skorje nadledvičnice, ščitnice in spolnih žlez. V tem primeru je potrebno dodajanje hormonov, ki jih te žleze izločajo v vašem primeru hidrokortizon. Verjetno bodo opravili testiranje delovanja hipofize in ocenili delovanje ostali žlez. Možno je, da boste hidrokortizon potrebovali trajno.
Glede obravnave vaše bolezni pa sočustvujem z vami in menim, da bi si vsekakor zaslužili opravičilo.
Lp
Spoštovani!
Norprolac (quingolide) je učinkovito zdravilo za zdravljenje prolaktinomov, ker učinkovito blokira proizvodnjo in izločanje prolaktina. Kot vsako zdravilo ima neželene učinke med katerimi so najpogostejši: slabost oziroma navzea, vrtoglavice, nihanje krvnega tlaka, občutek polnosti v nosu, napetost v trebuhu, zaprtje ali driske.
LP