hiperprolaktinemija
pozdravljeni,
imam hiperprolaktinemijo zaradi katere sem jemala bromergon. ker se vrednost kljub temu ni manjsala (vrednost prolaktina 100), niti ni rasla, vec ali manj je ostajala enaka, smo prenehali (tablete so zelo vplivale na studij, nisem mogla voziti avta, bruhala sem, slabo se pocutila, zato se je dr. Medenova strinjala, da preneham, ker ni ucinka). to je bilo leta 2004.
Poleg tega imam povečano delovanje ščitnice, jemala sem vobenol ampak to je bilo ze dolgo nazaj, potem nic vec, sedaj vsaj 10 let.
uspela sem zanositi in avgusta 2006 rodila.
Od takrat pa se nimam menstruacije.
med nosecnostjo je bila vrednost prolaktina 150, ščitnica pa je bila v mejah normale.
Sedaj me je ginekologinja poslala se enkrat na popoln pregled na endokrinološko, da ni kaj na hipofizi, kaksen tumor. narocena sem aprila.Tja me posilja zato, ker je hiperprolaktinemija na ginekološki ze dokazana in bi rada videla še to povezavo.
Vprasala bi kaj lahko pri tej preiskavi pricakujem, kaksna vrednost prolaktina mora biti za kaj hujsega. imam znanko, ki ima vrednost prolaktina 250 in ima manjsi tumor na hipofizi. strah me je, ker imam kratke mocne glavobole, pozabljam, sem zelo razdrazljiva….
vem, da ne morete vedeti ali imam tumor ali ne ali kaj je narobe mano brez izvida, zanima me samo v kaksni povezavi so lahko te tri stvari (hiperprolaktinemija, ščitnica, tumor na hipofizi)?
vem le to, da je vzrok pataloške hiperp. lahko povečano delovanje ščitnice ali pa tumor na hipofizi, lepo je razlozeno na ZIVA portalu.
hvala
Spoštovani!
Prolaktin je stresno hormon. Izloča se v pulzih, zato enkratna določitev vrednosti v serumu ni zelo povedna. Potrebno je določiti t.i. “pool” prolaktina, vrednost pri večkratnih odvzemih. Vzroki za hiperprolaktinemijo so razvični: nosečnost, dojenje, stres, spanje, draženje prsnih bradavic, zdravila, bolezni hipofize, tumorji hipofize, hipotiroza (premajhno delovane ščitnice), kronična odpoved ledvic, jeterna ciroza ….
Posebej pomembno je, da se izključi tumor hipofize (prolaktinom).Neposredne povezave med prolaktinom, tumorjem hipofize in hipotirozo, sicer ni.
Lp
spo�tovani,
bila sem na pregledu na endokrinolo�ki in tam je dr.Gantar-Rott po pregleduprejsnjih izvidov in osebnem pregledu rekla, da naj sicer pocakava nove izvide amapk da bo vseeno dala napotnica za MRI glave zaradi suma na prolaktinom, ce pa ne bo potrebno bo to dopisala na izvidu.
sedaj imam izivde in je vrdnost PRL veliko nizja kot kdajkoli prej in sicer PRL 50,5.
ne razumite me narobe, sem zelo vesela, da je padla,ampak kako je to mogoce, saj prej nismo mogli znizati vrednosti niti z bromergonom. na izvidu zraven pise,da naj opravim MRI glave,potem bo pa sporocila navodila za zdravljenje. pri visji vrednosti me niso dali na MRI,sedaj pri nizji pa – ali ne pomeni nizja vrednost izboljsanja stanja?
hvala