Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hiperprolaktinacija

hiperprolaktinacija

Pozdravljeni,

moja splošna zdravnica me je napotila na pregled h ginekologu oz. endokrinologu zaradi (kot je razvidno iz napotnice) izcedka iz obeh dojk, nabrekanja dojk, občasnih glavobolov, hipermenstruacij in izpadanja las z diagnozo hiperprolaktinacija (?).

Ker sem dobila datum za pregled šele v septembru, me predvsem zanima, kaj lahko takšno neravnovesje hormonov pri meni v tem času povzroči?

Obrnila sem se že na dr. Pušenjaka, katerega odgovor pa mi je povzročil kar nekaj skrbi (odgovor prilagam spodaj), zato bi prosila še za dodatno razlago.

Še to: zadnje dojenje (dvojčka, 4.porod, vmes 2xzdravljen mastitis in večkrat zamašeni mlečni vodi, pri prejšnjih dojenjih nikoli nobenih težav) sem zaključila decembra 2004 in do maja meseca (razen pogostih in obilnih menstruacij) drugih težav nisem imela. Glede motenj vida pa samo to: imam dioptrijo 1.25 in nosim leče, sem pa v zadnjem času opazila, da brez leč tudi doma ne morem biti, saj me precej hitro začne boleti glava, pojavijo pa se tudi manjše motnje vida.

Hvala za odgovor.

PRILOGA: Odgovor dr. Pušenjaka:

vkolikor je v ospredju vaših težav poglabljajoč se glavobol in morebiti še motnje vida, potem je situacija nujna in jo je kot takšno treba tudi obravnavati. Vaš opis stanja pa ne kaže na nujnost in zato 2 meseca ne bi smelo biti problem počakati, zlasti, ker je čas dopustov in bodo vse veje medicine v glavnem obremenjene le z urgenco. Vaša želja po zdravju je seveda razumljiva, vendar smo tudi v zdravstvu pod pritiski javnofinančnega primanjkljaja in smo “odmerjeni” tako, da nimamo “rezerv” za čas dopustov temveč smo že preko leta v glavnem skoraj popolnoma “izkoriščeni”. Glede na vašo reproduktivno zgodovino je povsem mogoče, da imate sicer mikroprolaktinom, ki bo morda zahteval uvedbo zdravil, vendar bi npr. že vaša splošna zdravnica lahko naročila nekaj osnovnih preiskav za izključitev najpogostejših hormonskih motenj pri ženski vaše starosti (TSH in PRL), tudi če vam da določiti samo vsebnost prolaktina v krvi z eno vrednostjo. Vkolikor bodo vrednosti PRL zelo visoka, vas lahko k endokrinologu pošlje z oznako nujno, če bo izven pričakovanih vrednosti TSH, pa vas bo poslala do tirologa.

Spoštovani!

Glede na to, da ste do decembra dojili izcedek iz dojk, izpadanje las, občasni glavoboli in pogostejše menstruacije najverjetneje ne pomenijo, da gre za nujno stanje. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku in določitev TSH in morebiti prolaktina. Sicer menim, da lahko mirno počakate do pregleda pri endokrinologu v septembru.

lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close