hiperparatiroidizem
Spoštovani
To vprašanje sem zastavila že na forumu ABC ginekologije a zaradi nezadostnih informacij- nepoznavanje problematike zastavljam isto vprašanje še vam, kamor so me doma napotili.
Stara sem 25 let in imam že vsaj 12 let odkriti hiperparatiroidizem (prekomerno izločanje kalcija) ki naj bi bil deden. Ne prejemam nobenih zdravil, le redno moram hoditi na kontrole. Zanima me če imate morda kakšno informacijo o tem ali omenjeno stanje lahko vpliva na zanositev, plod ali na nosečnost? Kakšne so vaše izkušnje? Ali moram pred zanositvijo kaj storiti/se zdraviti?
hvala za Vaš odgovor
dora 😉
Spoštovani!
Hiperparatiroidizem je sinonim za prekomerno zločanje parathormona, ki uravnava presnovo kalcija v telesu. Predvidevam, da gre pri vas za primarni hiperparatiroidizem, glede na to, da ste navedli, da gre za dedno bolezen je to najverjetneje FHH(familiarna hipokalciurična hiperkalcemija) ali primarni hiperparatiroidizem v sklopu MEN (multiple endokrine neoplazije). Hiperparatiroidizem lahko vpliva na zanositev, vsekakor pa predstavlja tveganje v nosečnosti, tako za plod kakor tudi za mati. Glede zdravljenja priporočam posvet z endokrinologom pri katerem se sicer kontrolirate.
Lp
Spoštovani,
kot ste pravilno predvidevali imam primarni hiperparatiroidizem FHH. Vrednosti parathormona so pri meni mejne oz. občasno rahlo povišane. Ob pregledu se bom posvetovala z endokrinologom, vendar bo do takrat minilo še kar nekaj časa pa še zelo mi je neprijetno o nosečnosti spraševati, ko vem da bo tam prisotna moja mati, zato bi vas prosila, če mi lahko le na eno vprašanje odgovorite, da ga ne bom rabila postavljati na pregledu. Zanima me, kakšna tveganja obstajajo za plod oz. kako lahko to vpliva na plod? ali v razvoju, delovanje otrokovih žlez, hibe,… karkoli, saj sem res nepodučena o tem zdravstvenem stanju.
Hvala za vaš odgovor
Dora 🙂
Spoštovani!
Pri primarnem hiperparatiroidizmu FHH so pogostejši zapleti v nosečnosti (spontani splavi, neustrezna rast ploda…) v poporodnem obdobju pa hipokalcemija (znižana raven kalcija) s krči in drugimi nevrološkimi težavami. Redkeje se pri novorojencu pojavi hiperkalcemija. Vsekakor priporočam posvet z endokrinologom in ginekologom.
Lp