Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Hiperemična gastropatija

Hiperemična gastropatija

Spoštovani, imam diagnozo hiperemična gastropatija. Že mesec in pol jemljem Nolpazo 40mg- 3 3 tedne sem jemal po 2 na dan, zdaj jemljem 1 na dan. Držim se tudi diete. Ta hude bolečine so res minile, ampak občasne manjše bolečine in nekakšno tiščanje v predelu pod rebri se pa skoz pojavljajo. Ali to pomeni, da moram jemati nolpazo kar naprej?
Lepo pozdavljeni,
Andrej Š.

Izraza hiperemična gastropatija se v medicini ne uporablja, tako da vam brez dodatnih podatkov dobrega odgovora ne morem posredovati. Lahko poveste o svojih težavah kaj več?

To diagnozo mi je napisal zdravnik po gastroskopiji. Rekel je, da moram imet dieto in da je želodec rdeč. Sicer imam težave že kakih 25 let, ampak prej sem imel ulcus dvanajstnika. Medtem nisem hodil k zdravniku, jemal sem rupurut, dokler me ni tako bolelo v decembru, da sem moral na pregled. Ta zdravnik je rekel, da je zdaj dvanajstnik zaceljen, ampak zdaj je pač to z želodcem. Moja zdravnica je rekla, da naj kar naprej jemljem 1 nolpazo 40 mg na dan. Pijem tudi rmanov čaj, laneno olje, držim se diete, tudi rupurut moram vzet 1 ali 2 krat na dan, ker še zmeraj občasno boli in tišči pod levimi rebri ali v želodcu. Ali je še kaj, kar bi lahko dodal k dieti?

Po dodatnih navedbah predvidevam, da so vam že izključili okužbo s Helicobacter pilori. Poleg okužbe s to bakterijo spremembe želodčne sluznice, ki jih opisujete, povzročijo kajenje, stres, zdravila npr. Aspirin, nesteroidna protivnetna zdravila itd. Zato je potrebno jemati zdravila proti kislini dlje časa, včasih jih je treba menjavati med seboj. Obstaja namreč več sorodnih zdravil, ki se med seboj malo razlikujejo in zato nekaterim pomaga bolj eno, drugim drugo.Drugi vzroki za take bolečine pod levim rebrnim lokom tudi obstajajo. Morda bi bilo dobro osebni zdravnici povedati, da kljub zdravilom težave še imate. Skupaj se bosta odločila za nadaljnje ukrepe.

Lep pozdrav!

Marija Štefančič Gašperšič, dr. med.

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close