hiperca
Zanima me, kako, kdaj se pojavlja hipestimulacija, kako se obnaša naše telo? Je to po punkciji, po transferju?
Med dajanjem injekcij nisem bila napihnjena.
Sem en teden po transferju, pa že od ponedeljka ne morem več zapet kavbojk. Oblečem lahko le še trenirko. Vse me tišči tam do želodca, sem zelo napeta.
hvala vsem sotrpinkam
več o hiperstimulaciji:
http://www.neplodnost.info/ziva/portal/article.php/20050517232042995
drugače pa je hiperstimulacija in napihnjenost po transferju dobrodošel in obetajoč znak
srečno
NE KVASI NEUMNOSTI.
kdor ne doživi hiperstimulacije sploh ne more vedet kako hudo je lahko.sama sem bila življensko ogrožena. nisem mogla več dihat, v pljučih in trebuhu sem imela 7 litrov tekočine. v bolnišnice sem bila en mesec na infuziji in z urinskim katerom, ter punktirat so mi mogli vso vodo iz telesa.
punce s tem niso heci.
ne vem zakaj ste ene tolk neumne,
žal, si imela slabo izkušnjo s hiperco. Verjamem, da si preživela nekaj groznega, ker je že mala hiperca težavna. Veš, tudi jaz nisem prvič na IVF-ju, pa imam vsakič drugačne znake, drugače doživljam postopek. Lahko povem, da ima nancy popolnoma prav, da hiperca prinese le dobre rezultate, no, vsaj meni ga je. Noseča sem. Hvala Bogu. Tokrat nama je uspelo.
Pozdravček in srečno vsem
maj74 iskrenen čestitke,
prosila bi te za nasvete-ali si se pred 4. postopkom pazila pri prehrani, jemala kakšne dodatke (krvomočnico, maco….) kot že veš je pri naju glavni problem nekvalitetno seme. Če je bil pri vaju isti problem te prosim navedi mi kaj je mož užival za izboljšanje kvalitete. Jeseni greva v 5. postopek ne vem kaj bi še ukrenila da bi prišla do rezultata – sem že prav obupana. Ali si na GK Ljubljana?
čestitke in lep dan
Jaz imam vedno probleme s hiperco po punkciji. Vsak dan je slabše, najhuje je 5. in 6. dan po punkciji. Prvič mi niso delali ET (5.dan), ker mi je bilo res grozno, tudi spati nisem več mogla normalno, drugič so mi delali ET 3.dan, je bilo vsak dan do 6. dne slabše, potem pa je popustilo. Postopek je bil neuspešen, 8 dni po transferju sem začela krvaveti. Ne vem, zakaj vsakič hiperca, pa nimam PCO in tudi zelo male doze zdravil mi dajo. Sem imela pa obakrat dolgi postopek. Ali ima še katera vsakič znova hiperco, kaj bi naredila, da se tega lahko izognem?
Tu se ne gre za nobeno neumnost, moj nasvet je bil le dobronameren, poleg tega pa sem dodala še povezavo do obširnejših informacij o hiperstimulaciji, kamor bi se avtorica teme lahko obrnila, če bi čutila, da težave postajajo vedno izrazitejše.
Avtorica teme je bila takrat že en teden po transferju in po zapisanem, da so se ji takrat začeli znaki hiperstimulacije, sem bila že 100%, da je to znak nosečnosti, ker le-ta lahko poveča hiperstimulacijo (sem občutila to na lastni koži). Žal se je moja nosečnost končala slabo, ampak to je že druga zgodba.
Ti si žal imela slabo izkušnjo in na podlagi te ne moreš smatrati, da so vse hiperstimulacije tako hude. Tusi sama sem zaradi nje že odležala na bolnišničnem oddelku, vendar na srečo ne s tako hudo obliko.
juhuhu tudi sama imam PCO in kot mi je bilo povedano s stranih enega od zdravnikov na GKLJ (da ne bo pisalo, da spet kvasim neumnosti, lahko rečem, da sem to slišala na lastna ušesa, povedano iz oči v oči), se bolnice s PCO hiperstimulaciji zelo težko izognemo, če sploh. Za mano sta dva IVF postopka in v drugo je bila hiperstimulacija še hujša. Kako bo naslednjič, je tudi mene že strah. In menda da če se hiperstimulacija pojavi pred transferjem, zmanjša možnosti za uspešno vgnezditev zarodka (vpliva na vgnezditev), če pa se pojavi po transferju, je pa to le dober znak.
Iz izkušenj ti povem da ko so mi spremenili postopek iz dolgega na Mild sem imela blago hiperstimulacijo. Čeprav nimam PCO sem imela prava dva dolgapostopka hiperstimulacijo oba z delno punkcijo. Ko so mi spremenili postopek na kratkega sem (tretji in četrti) imela le blago hiperstimulacijo.
juhuhu poskušaj s kratkim postopkom mogoče bo kot pri meni ni pa sigurno. Kaj je pri tebi vzrok neplodnosti?
Upanje77, hvala, nisem še dojela, seb počas pa bom
Glede prehrane nisem komplicirala, le 4 – 5 krat na dan sem jedla, ampak VSE. Od bele moke naprej, kosmičev, sadja, mandeljnov, solat, pic, rib, ananasa, jabolk, bučnih semen… vse kar imam rada. V postopku sem bila bolj sproščena, v bistvu se nanj nisem ne vem kaj pripravljala. Vse se je odvijalo ektremno hitro.
Glede semena ti pa ne znam svetovat ( da ne bo spek kado ponorel na tej strani), morda ravno bučna semena dajejo nekaj prostati-moškim in maternici-ženskam. Žal ti res ne znam pomagat.
Če pa karkoli slišim-preberem, bom napisala. Sama sem pila krvomočnico, pa še to le do mentruacije ( 3 tedne), ker nisem bla popolnoma prepričana kdaj jo spet smem pit. Mož nima problemov s semenom, zato ga tudi s krvomočnico nisem silila, ker sem želela, da se postopek izvede kljub kemiji čimbolj naravno, sproščeno. Kakšen mesec pred postopkom sem začela z Elevitom, to je pa tudi vse. Še enkrat bom poudarila, da je problem v nas, ne okrog nas. Sama sem s tem razčistila.
Sem skoz na GK- lj, in je ne bi menjala. Zame so VSI zelo prijazni, in imajo vse pohvale.
Jaz nimam PCO in vedno hiperca. M imam redno, ovulacije tudi, problem naj bi bil v jajcevodih čeprav sta oba prehodna, sem imela pa enkrat IMN. Sem pri Rešu, bom vidla kaj bo septembra, ko greva ponovno v postopek. Jaz ne vem če je to normalno da se mi trebuh tako napihne kot da bi bila nekje 5m noseča, v popku in okrog se mi naredi pa potpludba- kri pod kožo ker se tako napihnem. Isto je bilo prvič in drugič s tem da je bila drugič mnogo lažja oblika hiperce, verjetno blaga oblika pa vseeno tako. Prvič sem zelo težko odvajala vodo (5 kg. več na vagi), urin je bil kar črn ampak sploh nisem vedla zakaj se gre. Spala sem lahko samo z dvignjenim vzglavjem, 5. dan tudi to ne več. Če bi se mi samo za odtenek še poslabšalo bi odšla na urgenco. Točno 7. dan po predvidenem ET sem dobila M in vse se je normaliziralo, napihnjenost izginila. Imela sem 12 celic in zelo povečane jajčnike. Drugič pa sem lulala normalno, tudi spala sem lahko normalno, 3. dan ko sem imela ET sem bila malo napihnena, jajčnike sem imela spet zelo povečane. 2 dni po ET sem bila vsak dan bolj napihnena, potpludba v popku, ko sem hodila sem čutila vsak kamenček, potem pa je počasi popuščalo, ko sem dobila M (8 dni po ET) je bilo že vse normalno. Ta postopek sem imela samo 5 celic (1 ampula Menopurja) pa taka štala. Ali se še kateri da napisati kako je potekala hiper pri vas, da vem za naprej kako ukrepati, prosim 🙂
Nimam PCO pa vseeno me je hiperstimolacija doletela!
Aprila sem imela prvi postopek IVF in hiperco, ki sem jo začutila takoj po punkciji (13 celic in ogromno praznih foliklov, 3 zamrzbjenčke na 5. dan). 3. dan po punkciji sem pa bila hospitalizirana. Zredila sem se 6.5 kg v 6ih dneh in obseg trebuha je zrasel za 26.5 cm. Tako stanje je kar trajalo in se stopnjevalo. Na oddelku so pa čakali, da se stanje izboljša in da se tekočina reasorbira. In tako se je tudi zgodilo. Po 8.-9. dnevu od punkcije (infuzija, teško dihanje, grozne bolečine…) se je stanje izboljšalo. Takrat nismo delali transferja.
Bojim se, da bi se hiperstimulacija ponovila. Zamrznjenček, ki so mi ga vstavili 12. junija, se ni prejel. Imam pa še dva.
Zdaj res ne vem, če bi šla v novi postopek.
LP
Lele
Oooo, res ste velik bolj trpele od mene. Morda sem v obsegu dobila 10cm ali več (nisem se merila niti tehtala). Ampak bolelo me je vse do želodca, sedela sem popolnoma vzravnano, ker , če sem se pripogibala me je vse tiščalo. Po testu krvi mi je malo uplahnilo, zdaj mi spodnji del trebuha postaja že malo bolj trd, kar je normalno.
lele, juhuhu
posvetujte se z G, morda pa terapija ni prava, ki ste jo dosedaj uporabljale
maj74
Punce preden boste šle ponovno v postopek predstavite situacijo ginekologu oz. izbranemu ginekologu za IVF. Strinjam se z maj74, da vam dosedanja terapija ne ustreza.
maj74 se popolnoma strinjam s tabo, da je problem v nas ne pa pri drugih. Tretji postopek nama je uspel, ampak kasneje ugotovljeno da je IMN, zato sem v četrti postopek vstopila polna upanja-zato še toliko večje razočaranje ob neuspehu.
Jeseni greva v nov postopek popolnoma brez pričakovanj in brez nobenih diet, ker se mi zdi da vse te priprave pred postopkom naju samo obremenjujejo in spominjajo na predhodne neuspehe
Kar hoče bit bo …
maj74 hvala za nasvete in se lepo razvajaj
Hiperstimulacija po transferju po besedah mojega ginekologa nastane, ker telo ob vgnezditvi zarodka začne delat enake hormone, kot smo jih dobile med stimulacijo v postopku. In jajčnikom s zmeša, po domače. Overdose. Zato je hiperstimulacija takole kakšen teden po transferju zelo dober znak glede nosečnosti, lahko pa je slab za zdravje. Zato resno vzet zadevo, se pa lahko delno veseliš. Evo, jaz imam doma malega dveletnega korenjaka, ki se je začel s hiperstimulacijo točno teden dni po transferju. Sem takrat klicala ginekologa, kaj naj naredim. Je rekel, ne vem, kaj boš ti, ampak jaz bom odprl šampanjec. No, ni bilo enostavno, bolelo je, voda v trebuhu, na koncu celo tromboza… ampak smo prežveli.
Tako da srečno.
N.