Najdi forum

Hiperaktivnost otrok

Pozdravljeni.

Ne morem sama določiti diagnoze in mislim si, da bi tudi strokovnjaki diagnozo težko določili enotno.

Sin ima skoraj 8 let in deluje hiperaktiven. Učiteljica nas na to ni opozorila, ali pa samo ni uporabila te besede – najbrž ne sme. Ona pove samo, da je živ in da včasih posluša,  včasih ne, odvisno koliko ga nekaj zanima. Posledično seveda ne zna stvari, ki jih ne posluša.  Dosega vse kriterije od računanja do branja. Glede na opisne ocene, sama menim, da je v povprečju.

Z njim se glede šolskih stvari malo ukvarjamo, ker on noče.  Ne morem ga prisiliti, da počne nekaj, čemur se odločno upira. Nekako se dogovorimo za najosnovnejše stvari – domača naloga, vendar tudi tega noče.  Najprej pol ure joka, nato že malo skregani naredimo nalogo.

Igra inštrument, ki ga noče doma vaditi, noče ga pa tudi pustiti. Učitelj inštrumenta nam je rekel, da je hiperaktiven, vendar ne obupa nad njim, ker meni, da ima posluh in da je sposoben. Učitelj je predlagal, da bi poskusili še eno leto, da bi morda fant dozorel.

Sin je najbolj umirjen, ko zlaga lego kocke, takrat kaže sposobnost koncentracije. Tudi v mlajših letih je bil dolgo zbran, ko se je mirno igral z avtomobilčki.

 

Zanima me zakaj pride do hiperaktivnosti, je to posledica vzgoje, stresa, tesnobe?

Zanima me tudi kako bi dobili pomoč – če učiteljica ne omeni njegove hiperaktivnosti in ne poda predloga za psihologa. Samoplačniški pregled pa stane 600 e. Pozanimala sem se v privatni ambulanti v Ljubljani.

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav

 

Pozdravljeni!

Po mojih izkušnjah se živo vedenje otrok prehitro diagnosticira za hiperaktivno (ADHD). Ne vem kako je v vašem primeru, ker nimam dovolj informacij. Po tem kar ste napisali pa bi rekel, da gre za normalnega otroka, ki je radoživ in ne dela stvari, ki ga ne zanimajo, ampak tisto, kar si želi in se tudi upira. To bi bilo lahko tudi pozitivno? Hkrati v dejavnostih, ki so mu všeč zmore koncentracijo.

Hiperaktivnost je lahko znak različnih psiholoških dejavnikov in se razlikujejo glede na posamezen primer.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

 

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Po vseh te tabletah za ADHD so otroci ko zombiji.dokazano

New Report

Close