Hiperaktivni mehur
Zadnji mesec imam močno hiperaktiven sečni mehur. Najprej se je začelo z vnetjem, ki sem ga zdravila z antibiotikom, vendar moram tudi sedaj, ko je urin brez bakterij, vsako uro na vodo, ponoči tudi do 3x. Splošni zdravnik mi je najprej predpisal tbl. Ditrusitol za umiritev mehurja, vendar do izboljšanja ni prišlo. Nato sem po nekaj dneh dobila Vagifem tabletke 1x dnevno. Dva dni po začetku jemanja tbl. se je mehur umiril, vendar so se težave kmalu ponovile. Ponovili smo urinski test, ki je bil b.p.. Stara sem 45 let in pred 10 leti sem zaradi endometrioze imela histerektomijo. Ali menite, da gre za začetek menopavze in z njo povezane težave? Na zadnjem ginekološkem pregledu sta jajčnika pri pregledu z UZ še dobro delovala. Kakšne so vaše izkušnje pri tovrstnih težavah in kaj mi lahko svetujete? Hvala za odgovor.
Spoštovani,
ker sem pretežno perinatolog posebej bogatih izkušenj s hiperaktivnium mehurjem nimam, razlogov za take težave pa ni malo. Če je izključena bakterijska infekcija ostane še vedno tudi virusna, zlasti herpes je lahko zelo neprijeten. Če imate na koncu uriniranja še vedno “tenezme”, torej se vam zdi, kot da mehur ni prazen in bi morali “še”, potme gre vsekakor za dražen mehur. Draženje je možno tudi mehansko, če imate ledvični pesek ali kamne ali pa, če je v mehurju, zlasti v predelu stičišča sečevodov in sečnice kak izrastek, polip ali kaj podobnega. Morda imate po histerektomiji tudi spremenjeno statiko medeničnega dna in vratu mehurja? Tudi nevrološke motnje so lahkjo vzrok težavam. Skratka, če težave ne boste zmogli odpraviti z obilnim pitjem tekočine v tednu dni, bo smiselno poiskati še pomoč pri urologu, ki bi morda moral opraviti še cistoskopijo, pregled sečnice in mehurja od znotraj. Samo zaradio domnevne mene tako hitro ne gre pričakovati tako izrazitih težav, saj le te smemo prilčakovati 10 let in več po menopavzi, če stanja tako dolgo ne zdravimo z nadomestnimi hormoni.