Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hiper/hipo?

Hiper/hipo?

Spostovani,
imam Hash.tir. v evtiroticni fazi in jemljem nizko dozo Eltroxina (50mcg) leto in pol. Doslej je bil tsh okoli 2, zdaj je padel na 0.5 in ft4 pa imam na zgornji meji. ft3 je zaenkrat normalen. Zanima me, kaj je vzrok za to hiper stanje, ce sploh gre za hiper stanje (obcasno se namrec pocutim nervozno, slabo spim, cutim tudi tiscanje in bolecine v prsnem kosu, sumenje v usesih, kar naj bi vse kazalo na prevelik odmerek hormona), kar pa me bega je da imam kljub temu znizano telesno temperaturo pb za eno stopinjo (navadno sem opazila povezavo med hipo stanji ko sem imela tudi okoli 34 C ). Zanima me, ali je tekom propadanja scitnicnega tkiva obicajno, da pride do teh hiper/hipo skokov in ali je pametno takrat obdrzati konstantno dozo zdravila, ali naj sledim pocutju?
Nekje sem prebrala, da pri Hash tir testi niso merodajni zaradi pristonosti protiteles, saj je nemogoce oceniti njihovo delovanje in zato tudi podatek o
tsh naj ne bi bil merodajen?! Zanima me vase mnenje o tem.
Hvala in lp
Kathy

Zivjo!

Tudi jaz imam Hash. vendar sem brez zdravil že skoraj eno leto. Vmes sem dala kri dvakrat in vedno so bili hormoni v mejah normale. O počutju pa sledeče: pridejo obdobja ko sem počutim super, nato pride obdobje ko se zopet pojavijo hiper ali hipo težave ( tudi takrat so hormoni v ‘mejah normale’ karkoli že to pomeni ). Zdravljenje sem začela z Euthyroxom 100 ( TSH 84 ), nato pa 50, skupaj približno eno leto. Imela sem veliko težav že zaradi tablet samih. Ko sem bila na dozi 50, mi je tireologinja rekla, da je to čisto ‘homeopatski odmerek’ in da ga nima smisla jemati. Po treh mesecih brez zdravil, da naj dam kri in če bo ‘izvid v redu’ ne potrebujem tablet. Tako je tudi bilo. Težav je precej takrat ko so, od šumenja v ušesih, nervoze, potenja, včasih težjega dihanja, utrujenosti, omotice, da o PMS-u sploh ne govorim. Ampak moji izvidi so vedno v mejah normale!

Nimam nič vzpodbudnega za povedat, samo to, da so težavna obdobja krajša od tistih dobrih, tako da se vedno tolažim s tem, da bo čez par dni minilo in bom zopet OK!

Zdaj sem naročila knjigo od Mary J. Shomon – Living well with Hashimoto th., dobim jo čez cca 4-5 tednov. Če bo kaj uporabnega, sporočim! Mogoče bomo do takrat organizirali tudi kakšno mini srečanje – da si vsaj olajšamo dušo ob kakšni kavici!

LP

Hvala Jelena,
jaz ze imam nekaj knjig od Mary in se par drugih, v bistvu ti lahko kaksno posodim, ce zelis. Ja, vem, da so simptomi lahko tudi pri “normalnih” vrednostih, ampak je treba ugotovit, katere so normalne zate.
lp Kathy

Spoštovani!

Tudi pri povsem zdravih ljudeh prihaja do dnevnega nihanja vrednosti TSH in seveda tudi pri bolnikih s Hashimotovim tiroiditisom. Vrednost TSH 0,5 mU/i ne govori za hipertirozo, temveč za ustrezen odmerek L-tiroksina, ki ga prejemate.

Lep pozdrav!

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovani,
zahvaljujem se vam za odgovor, vendar moje pocutje kaze na to, da stanje hormonov ni idealno. Verjetno, ker imam ft4 na zgornji meji, ter zaradi samih nihanj, vcasih le “padem” cez normalno obmocje in zato verjetno cutim simptome (drugace si ne znam razloziti palpitacij, nervoze, bolecin v prsnem kosu itd…).
lp Kathy

New Report

Close