HIPER AKTIVEN OTROK
Sem mati 4,5 letne deklice. Rodila sem dokaj pozno proti 40 let.
Porod je bil vakumski, med nosečnostjo pa sem jemala hormonske tablete in injekcije, ki povzročajo, da je otrok hiper aktiven. Ker sem se razvezala so te težave še spotencirane. Prosila bi za nasvete pri vzgoji takšnega otrokai in če mi lahko kdo napiše kakšne so glavne ‘vedenjske’ motnje pri takšnih otrocih. Hvala in lep pozdrav !
Spoštovana Karmen,
v načelu hiperaktivnim ptrokom ne smemo ovirati gibanja, ampak ga skušamo smiselno usmeriti na primer v šport, ples in podobno.Če gre za večjo intenzivnost ki preti, da deklica ne bo zdržala v šoli, priporočam obisk (z otrokom vred )v posvetovalnici za mladostnike in starše na Gotski ulici v Ljubljani.Hiperaktivnost je v kritičnem obdobju , predvsem v času šolanja mogoče ospešno obvladovati z zdravili, kasneja pa ta običajno niso več potrebna.
Draga Karmen,
moja hči je stara 12 let in je prav tako hiperaktivna. V prvem razredu pa smo ugotovili, da ima tudi težave z učenjem. Poiskala sem pomoč pri pedopsihologu v Mariboru in od takrat do sedaj (končala je 4. razred) redno obiskujeva dr. Gajškovo in njen team zdravnikov, ki se ukvarjajo z njenim problemom. Ob enem že 4 leta jemlje RITALIN tablete, ki ji pomagajo pri koncentraciji v šoli (ena od res zelo motečih posledicah pri hiperaktivnih otrocih je nezmožnost koncentracije kar s še posebej kaže pri učenju).
S ponosom pa ti lahko povem, da je moja hčerka tudi letos končala s prav dobrim uspehom( kar je zanjo odlično kajti v prvem razredu ter drugem je bilo stanje porazno) in vsako leto ji gre boljše. Mislim, da so v veliki meri zaslužne Ritalin tablete in ogromno truda, ki ga vlagamo v našo Tino.
Kar se pa tiče športa: res je, da je potrebno takšnega otroka čim več zapositi (sploh s spotom), da lahko svojo “odvečno” energijo usmeri v nekaj produktivnega – vendar šport naj ne bo tak kjer se zaradi svoje nezmožnosti za koncentracijo lahko poškoduje. Moja hči je namreč hodila k gimnastiki, vendar ko so začeli z vajami na orodju so mi vsi, vključno z trenerjem in zdravnikom svetovali, naj jo izpišem, ker gimnastika sama po sebi zahteva izredno dobro koncentracijo, kar pa je naši otroci žal niso zmožni.
Čimprej obišči zdravnika in mislim, da ti ne bo žal – hiperaktivnost pa baje ne izgine nikoli se pa sigurno bistveno omili.
Lep pozdrav,
Janja