Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja himalaja

himalaja

Pozdravljeni,

zanima me, kakšni so potrebi ukrepi pred odhodom na treking v Himalajo, najvišja višina cca 5800 m. Kakšne bolezni razsajajo tam, ali je tveganje zaradi višinske bolezni večje pri astmatikih ter katera cepljenja so priporočljiva.

Hvala in lp

Spoštovani,

za potovanje na področje Himalaje se priporoča cepljenje: proti hepatitisu A. (Hepatitis A ali zlatenica je črevesna, virusna nalezljiva bolezen, ki se prenaša s hrano, vodo in kontaktno); cepite se z eno dozo cepiva vsaj 14 dni pred potovanjem. Z drugo dozo cepiva po 9-12 mesecih si zagotovite imunost, ki traja vsaj 15 let;
proti (davici) tetanusu. Proti tetanusu ste bili verjetno že cepljeni, vendar je potrebno pred vsakim daljšim potovanjem preveriti pri izbranem zdravniku kdaj ste bili nazadnje cepljeni in se po potrebi ponovno cepiti;
proti tifusu. Tifus je črevesna, bakterijska nalezljiva bolezen, ki se penaša z okuženo hrano, vodo in kontaktno. Cepite se z eno dozo cepiva vsaj 14 dni pred pričetkom potovanja.
v primeru, da vas ugrizne ali poškoduje žival, morate takoj poiskati zdravniško pomoč zaradi cepljenja oz.zaščite z imunoglobulini.

Višinska bolezen: se lahko pojavi že od nadmorske višine 2200 m dalje. Bolezen je posledica učinkov pomanjkanja kisika na možgane. Pojavi se kot glavobol v kombinaciji z enim ali večimi znaki: slabostjo, bruhanjem, pomanjkanjem apetita, utrujenostjo, vrtoglavico, nespečnostjo. Znaki se pojavijo po 6-12 urah po prihodu na višino, trajajo dan do dva in postopoma izzvenijo, če se ne vzpenjamo dalje.
Najhujša oblika višinske bolezni sta edem pljuč in ali možganov, ki lahko vodita v smrt.
Za višinsko bolezen so “dovzetni” ljudje, ki se prehitro vzpenjajo npr. več kot 500 m dnevno ali so izpostavljeni prehudim naporom na veliki višini, ljudje, ki niso v dobri fizični kondiciji ali pa so že imeli višinsko bolezen v preteklosti, ljudje, ki
prespijo na veliki nadmorski višini.
Z izbranim zdravnikom, ki pozna vaše zdravstveno stanje, se posvetujete o tveganjih glede višinske bolezni in morebitni zaščiti z zdravili (acetazolamidom).

Lep pozdrav,
Eva

New Report

Close