Hill’s hrana
Hills je gotovo ena najboljših hran, kar jo pač lahko dobiš pri nas. se dobi na veterinarskih postajah in specializiranih trgovinah-ne v supermarketih.Ponavadi imajo take trgovine že zunaj oznako Hills. Izbor hrane je velik-tudi za bolane muce. Npr. moja nima ledvice-je hrano Hills za ledvične bolnike. Poskusi se pogovorit z njenim veterinarjem ali trgovcem kaj vse ji prporočajo. Še opozorilo. Če je muca jedla prej drugo konzervirano hrano (npr. Whiskas ipd.) potem se bo morda na začetku malo “zmrdovala”. Bodi potrpežljiva in se bo navadila. Gotovo pa je to dobra hrana za ljubljenčke.
Tudi jaz našega mačurja hranim s Hill’s hrano, vendar jo ciklično zamenjujem s ostalimi premium hranami kot so Nutro, Iams, Royal Canin, saj menim, da ni dobro, da je celo življenje na eni sami hrani (isto velja za pse). “Economic class” hran pa se na daleč izogibam (Friskies, Top Cat, Whiskas…), ker pravzaprav niso tako zelo ekonomične (posebno takrat, ko je treba plačati razne veterinarske usluge)…
Ja, hrana Hill’s je res odlična. Mi jo naši princeski včasih
zamenjamo z Royal Caninovo za perzijke. V posodici ima vedno
na voljo briketke in pa seveda vsak dan svežo vodo.
Toplo pa priporočam, da dolgodlakim mucam ne dajete “economic
class” hrane, ker boste imeli težave z mačjo dlako, tako kot
mi. Kdor je prebral moja prejšnja posta ve, da smo našo
macico zelo “oskubili” zaradi cofov (kriva je bila prav taka hrana). Sedaj ima Royal Canine, po nasvetu ene od forumovk pa
jo še masiramo z malo olivnega olja. Dlakica zelo lepo raste in
je kar svilena, nič vozlsta in se lepo razčesuje.
Naš mačkon je Hill’s brikete v začetku oboževal, a smo mu včasih dali tudi kaj drugega, da ne bi bilo preveč enolično, pa se je v glavnem raje odločil za Hill’s. V zadnjem času pa ni več tako navdušen. Pride k posodici, povoha in gre stran. Tudi Whiskas mu več ne diši prav. Sedaj smo ga pa začeli razvajati in mu skuham file osliča ( obožuje) ali kurja jetrca ( malo manj). Vem pa, da je Hill’s absolutno najboljša hrana, saj je maček zdrav in zelo lep, ima čudovito dlako. Kaj naj storim, naj vztrajam ali mu popuščam? Saj navsezadnje, če ne dobi nič drugega, tudi Hill’s poje. Je možno, da se mu je zmanjšal apetit, ker je nehal rasti? Star je 8 mesecev in ima skoraj 5 kg.
Lenja
Za manj smrdljive iztrebke je Royal Canin, namenjen hišnim mucam (indoor).
Tu lahko vidiš, kako izgleda vrečka in zakaj bi naj bili iztrebki manj smrdljivi (v informacijah). Prodajajo jo v tisti trgovini na tržnici v BTC-ju. Tam se dobijo tudi vse druge Royal Canin hrane, ker so menda uvozniki. Na voljo so seveda informacije v slovenščini.
Jaz te hrane nisem poskusila, ker uporabljam hrano vet za mlade kastrate (tudi v tej trgovini). Razen tega je moja mačka obsedena z zakopavanjem iztrebkov in njeno mnenje je, da je treba nanje dati VES pesek, kar ga je – v obliki piramide. Zato razmisli tudi o zamenjavi peska. Ti so tudi različnih tipov, bolj ali manj absorbilni, nekateri v zelo kratkem času iztrebek povsem posušijo (potem je seveda manj vonja). Odvisno pa je tudi od stranišča. Pokrito stranišče s filtrom onemogoča širjenje vonjev. Iztrebke v njih nekaj časa pustimo (2-3 dni), da se dodobra osušijo, šele potem nastopi čiščenje.
Jaz imam sicer optimistično fazo navajanja mačke na človeško stranišče, bom pa o rezultatih še poročala. Za zdaj kaže slabo, ker je mačka pač obsedena s peskom in prikrivanjem vonjev in se mu verjetno ne bo mogla odpovedati.
Do zdaj smo uporabljali BioKats Compact (od Gimpeta), kupovali smo ga v trgovini za živali na Linhartovi. Je fin, dobro grudi, kupovali pa smo ga zaradi lepe peščene barve, ki se je skladala z našo mačko! 🙂 Stane 1710 sit za 7 kg. Vrečka:
Sedaj pa smo prvič kupili Ever Fresh – Ultra Guard (proizvajalca First Brands Europe) pri veterinarju. Funkcionalno zelo zadovoljiv, je pa pravo nasprotje prejšnjemu – ima velike kamenčke sive barve (ni drobno fin), vendar dobro grudi. Je tudi cenejši. Vendar upam, da kmalu ne bo več potreben! A to bo pač odvisno od naše muce. Torej glede na kamenčke izbereš tudi lopatko. Za fin, zelo droben pesek jih je kar težko dobiti. Vendar je s takim peskom po moje tudi čistoča najvišja, ker odstraniš lahko res čisto vse grudice.