Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Higienski ukrepi pri manikiri

Higienski ukrepi pri manikiri

Spoštovani,

danes sem se v frizerskem salonu poslužila storitve manikire. Bila sem presenečena in pretresena, da je izvajalka vse uporabljene pripomočke pospravila nazaj v predal  (škarjice za striženje obnohtne kožice!) oziroma nastavke namestila nazaj na napravo za manikiro (brusilnik).  Tudi sicer se mi je zdela higiena mize in pripomočkov že na prvi pogled precej slaba npr. ostanki prahu od brusenja ipd.Pri manikiri sicer nisem zakrvavela, vendar pa so manjše ranice verjetno nastale, saj me na dolocenih mestih rahlo boli oziroma skeli.Je mogoče, da bi se človek na tak način okužil s HBV, HCV, HIV ipd. Hvala za nasvet!

V kolikor bi neposredno pred vami strigla osebo, jo ob tem ranila in nato strigla vas, bi lahko prišlo do prenosa s krvjo prenosljive bolezni. Manikirne škarjive je treba neposredno po uporabi očistiti, posušiti in  razkužiti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, bi bilo smiselno testiranje na navedene bolezni?

Ta hip prav gotovo ne, saj se v primeru morebitne okužbe protitelesa razvijejo šele po več tednih. Predvidevam pa, da ste menda videli, ali je oseba pred vami negovala koga drugega?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Se pravi, da se moram trstirati čez nekaj tednov? Kaj pa, če nisem videla,  če je imel kdo manikiro pred menoj in mu je strigla obnohtno kožico? Ne vem, katere storitve so koristili prisotni v salonu.

Spoštovani, pommebno bi bilo le, če bi bil nekdo neposredno pred vami in bi bila na škarjah še prisotna sveža kri.  Posušena kri ni pomembna. Sicer pa se testiranje v primeru rizičnih stikov izvaja 4 tedne po dogodku.

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, prosila bi vas še za nekaj informacij? Ali dobim napotnico za testiranje pri izbranem družinskem zdravniku? Kolikšna je procentualna možnost za okužbo, če je bila morda na pripomočkih sveža okužena kri (krvi sicer nisem zaznala)? Hvala in lep pozdrav!

Načini testiranja so različni:

Testirna mesta po Sloveniji

Tveganja za okužbo ni mogoče opredeliti, vsekakor je nizko, pod 1%

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Mene pa zanima podobno. Mama ima že leta urejeno pedikuro na domu. In ko sem parkrat gledala sem ugotovila enako. Da vse pripomočke kar pospravijo v kovček in nič ne razkužujejo. In nato grejo k naslednji stranki. Opazila sem tudi, da v kovček stvari kar namečejo, nič ni urejeno. Tudi če kaj pade na tla kar uporabijo.

Je tak način sploh pravilen? Tudi na splošno, ne le kar se tiče s krvjo prenosljivjh bolezni, se mi zdi to malo nehigienično?

Lep pozdrav

Vsi ostri predmeti, pri katerih prihaja do neposrednega stika z biološkim materialom, morajo bi ali za enkratno uporabo, ali pa pred stikom z naslednjim potrošnikom očiščeni/razkuženi. Morda imajo na več setov, ki jih čistijo/razkužujejo kasneje?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close