Najdi forum

Nekaj me zanima. Takole prebiram različne zgodbe in zelo pogosto naletim na opazko, da je pri ljudeh z osebnostno motnjo prisotna pomanjkljiva higiena. Tole mi sploh ne gre skupaj; tako se delajo super in fajn, popolne, blesteče, na položajih…zraven pa pravi packi. A je to spet ena izmed fasad….samo da na zunaj izgledajo lepo, da so pa gate umazane, se pa tako ne vidi, če si zob ne umijejo prav tako nihče ne ve….in tudi za to imajo nešteto odgovorov in izgovorov.
Je kakšna povezava s tem, ima kdo kakšen odgovor?

Vilinka

Enkrat sem nekje prebrala, da je naše telo “posoda v kateri je shranjena naša notranjost”. Umazana notranjost v umazani posodi.
Po mojih izkušnjah, se uredijo in “zbiksajo” takrat, ko hočejo narediti dober vtis na koga, ki jih še ne pozna.
Za partnerja/ko in “stare frende”, kolikor jim jih je še ostalo je “dobro vse” od ponošene trenerke, pošvedranih superg, mastnih las in nekaj dni ne obrit ksiht.
O ostalih bizarnostih raje ne bi!

Moj MOM je bil obseden z higieno, sploh tisto, kar se je zunaj videlo. Zmeraj, ko je sel iz stanovanja si je opral glavo, naredil frizuro, pa tudi, ce je samo nesel smeti v kanto. Po parkrat dnevno si je umival zobe, lase, obraz. Niti slucajno, da bi sel kam z trenirko, neobrit, parfumov je porabil nesteto,…prav obseden je bil z izgledom.

Moja izkšnja ali bizarna zanemarjenost ( razen takrat, ko je bilo treba delati vtis) ali pa obsedenost z videzom. Moja roditeljica na primer ne uporablja dezodoranta, kar načeloma ne bi bilo nič hudega, če bi se redno umivala. Najprej sem mislila, da ga pač ni vajena ( leta ) ali ker je tako zelo skopuška, da ji je škoda denarja.In sem ji ga nekoč kar sama prinesla skupaj z drugimi kozmetičnimi pripomočki v bolnico, ko je bila nekoč tam. V trenutku, ko sem ji rekla, naj ga vendar uporablja, da mora biti obzirna tudi do drugih ga je prenehala uporabljat. Kot majhen otrok, ki bo iz inata naredil vse, da bo živciral druge in ki ga razveseli že najmanša malenkost, da se lahko “maščuje” drugim.
GittaAna

GittaAna

jaz lahko rečem, tisto kar se vidi je pri nas obsedeo stanje in potrebno paziti in čistiti. Tisto kar se ne vidi pa se tudi ne omenja. Tla moram pomiti 2x tedensko po kolenih seveda. Od kuhinje omarice pa niso bile pomite od začetka- 4-5 let. Da o brisanju pranu iz lustra ne govorim- ker se ne vidi se ne obriše

Točno to. Moj narcis je dajal poudarek na lepe in po zadnji modi tehnične stvari, na osebno higieno pa čisto nič. Voda in milo sta zanj strup, ni se naučil preoblačiti perila in tudi zgornjih oblačil ne. Zobe in lase je pral redko, deodorant uporabljal redko, kreme in vodice nikoli. Tudi česal se ni. Včasih sem menila,da je moral v otroštvu doživeti kakšno travmo v zvezi z umivanjem.

Ko gre do zdravnika ali bivse sosede obvezno v trgovino po nova oblacila in mami jo mora sfrizirafi. Doma pa vedno polulana wc skoljka, obvezno kapljice urina po tleh, lastno blato v predsobi…se sedaj ne vem, ali dela to zanalasc.. ker smo vedno drugi krivi. preoblece se samo ko pride kdo na obisk. Da o tusiranju enkrat na mesec ne govorim, ce ji pa kdo kaj omeni, je pa vse narobe. Drobtine iz mize po tleh, ces, boste ze vi pospravli, zakaj pa ste na svetu..

Da pripomnim še glede svojih izkušanj z možem-MOM.

Zelo lepo se obleče kadar gre v kakšno večjo skupino ljudi, kjer želi narediti vtis. Srajca, kravata in vse če je le mogoče sveže zlikano, kar naredi kar sam.

Kar se osebne higiene tiče nimam kaj reči, le da včasih kljub temu, da se je stuširal, pod pazduho še vedno širi vonj, kod da se ni stuširal. Ima alergijo in šampon tako razredči, da verjetno ne more dovolj učinkovati. Lase si pere vsak tretji dan in na frizuro da veliko, čeprav na način, da se mu ne posreči, a meni ne dovoli da bi mu svetovala, da bi ga počesala kot mu najbolj paše.

Vendar pa ima eno grozljivo lastnost, ki prav tako spada med kompulzivne motnje, kopičenje in zbiranje vseh vrst predmetov, stvari, oblačil za delo na vrtu. . . . Iz tega pa izhaja nered v katerem se izgubi – podstrešje, garaža. Že samo informacija, da sva eno leto uredila vrt in na prekopanem delu sem posejala in posadila sadnice in semena. Ko pa je večkrat na vrt šel sam, sem naslednjič ugotovila, da so po celem vrtu sredi trave narejene luknje v katere je vtaknil mnoge flance, jagode, krompir, bučke, kumare, fižol . . . . . Ker pa na vrtu ni možnosti zalivanja, razen dežja, navkljub temu, da je bilo vanj vsejanega in vsajenega obilje stvari, iz vsega skupaj ni bilo nič. Ogromno vloženega dela in malo učinka. Tudi tu se izkazuje njegova hoarders narava.

Glede tega sem poskušala vse, tudi na skrivaj kakšno stvar vreči stran, ampak pridejo nove. Temu ni konca. Zato sem opustila vsak poskus da bi mu pri tem “pomagala”, ker je to sizifovo delo. Nikoli se ne konča. Vem da se v Angleščini tej motnji reče hoarders.

Najhuje je to, da ga večina ljudi sploh ne pozna takšnega kot je v resnici, zato jih s svojim izgledom lahko šarmira in fascinira. Če pa to poznaš, pa takšnega človeka težko spoštuješ, čeprav veš, da si na nek način niti ne more pomagati.

New Report

Close