Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Higiena po cirkumciziji

Higiena po cirkumciziji

Pozdravljeni,

Star sem 30 let. V sredo sem bil obrezan zaradi fimoze (kožica ni šla čez glavico, če je pa že šla je pa zelo bolelo). Danes sem odstranil povoje. V trenutnem stanju se vidi del glavice, del je pa še vedno pod kožico, šivov se ne vidi.

V navodilih za nego po operaciji piše, samo naj tretji dan napravim večkrat dnevni kamilične kopeli ter naj splovilo namočim ali polivam z ohlajenimi kamilicami in osušim. Splovilo naj zaščitim z gazo ali čisto prelikano krpo.

Zanima me ali moram ko polivam splovilo kaj kožico potegniti dol, da se vidijo šivi, ali ni potrebno in naj samo polivam po glavici (in nižje).

Hvala za odgovor ter lep dan,
BS.

Spoštovani!

Šivi so, kot domnevate, najverjetneje spodaj. Ni treba ravno prvič po odstranitvi povojev potegniti ostanka kožice dol, seveda pa bo to potrebno tekom dneva ali dveh, tako da boste lahko izpirali tudi ta predel – šivi odpadejo sami s tem, ko jih močite – izpirate.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

hvala za vaš odgovor. Naj pred novim vprašanjem objasnim še stanje pred cirkumcizijo. Skratka: kožica je bila preozka, da bi šla čez glavico, med umivanjem si je sam nikoli nisem spravil čez (kvečjemu sem jo samo malo odmaknil za par mm nižje), ene 2x se mi je med spolnim odnosom zgodilo, da je kožico šla čez glavico (bolelo je kot sam hudič), sicer je kožica med odnosom ostala na glavici. Skratka v resnici si kožice sam do danes nikoli nisem povlekel čez glavico.

Danes sem imel kontrolo po operaciji in mi je zdravnik kožico povlekel čez glavico, vendar me je še vedno malo bolelo (na lestvici od 1-10 dajva 5). Skratka pri glavici sem videl precej nitk – šivov, ki jih prej nisem videl. Zdravnik je rekel, da si moram tudi sam povleči kožico toliko navzdol.

Sedaj sem probaval sam doma, vendar nikakor ne morem povleči kožice toliko navzdol – boli me (mogoče zaradi šivov in otekline), poleg tega pa je prisoten ogromen strah – pravzaprav je to zame vse novo (kljub taki starosti).

So bolečine normalne? Koliko nižje bi še mogel povleči kožico (prilagam sliki penisa od spodaj in zgoraj – OPOZORILO: mogoče kakšnemu ne bodo všeč)? Ali bi moral zaradi bolečin še kam na pregled – bojim se namreč, da bi se kaj zagnojilo?

Slike:
http://shrani.si/f/1V/fQ/1bXDSu6H/zgoraj.jpg
http://shrani.si/f/2e/8D/4qRmbhjs/spodaj.jpg

Hvala za odgovore,
BS

Spoštovani!

Nadaljujte z nego – vsak dan 2x namakajte penis v sveže pripravljen blag ohlajen kamilični čaj za 1 minuto (čaj nalite v jogurtov lonček, stoje). Nato poegnite kožico navzdol – vsaj toliko, kot je to na fotografijah, kjer se vidijo repki šivov in nato nazaj prek. Naslednjič potegnite nekoliko več. Tako nadaljujte da boste prišli do vozlov. 2-3 tedne po operaciji jih poskusite odstraniti tako, da potegnete za repek šiva. Če bo šel stran – dobro – če še ne bo, nadaljujte z umivanjem in ponovno poskusite čez teden dni.
Na spodnji sliki je videti mesto, kjer se bo morda pojavila v teku celjenja krastica in bo potem (npr. čez 1 mesec) odpadla. Če je to mesto ves čas izpostavljeno spodnjemu perilu, lahko to moti in boli – uporabite mepitel. Sicer pa je bolečina subjektivna stvar – nekateri zelo hudo bolečino opisujejo, kot da ni nič, nekdo drug pa bo zgolj za neprijeten dotik trdil, da ga močno boli. Vsekakor traja lahko več kot mesec dni, da se rana zaraste.

V primeru dvoma obiščite osebnega zdravnika, ki bo presodil, ali je potreben ponovni obisk urologa ali ne.

Lepo pozdravljeni

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni ponovno,

zopet se zahvaljujem za vaš odgovor. Penis sem redno negoval kot ste mi svetovali (3x na dan po 1 minuto v kamilice). Kožico mi je uspelo potegniti še kar precej navzdol, do “kanalčka” okoli glavice. Precej šivov je že odpadlo (sedaj je 20 dni po operaciji), nekateri so še prisotni -> predvsem okoli rane na spodnji strani penisa.

Ravno spodnja stran me pa še vedno precej skrbi -> rana je namreč kar precej sveža -> kri sicer ne teče več, je pa prisoten rumen do svetlo-rjav izloček (penis imam pokrit z gazo, ob menjavi se na gazi pozna majhen madež v velikosti 1-2 kvadratnega centimetra).

Razumem, da je rana precej vlažna in da se celi bolj počasi, vendar me vseeno zanima ali je normalno, da tako počasi? Prilagam sliko:

http://shrani.si/f/1V/7n/2o0J03Eu/2011-12-20-001228.jpg

Klical sem osebno zdravnico, vendar je sestra menila (po telefonskem opisu), da še ni potreben pregled, da pa naj rano še vedno negujem (s tekočo vodo (pod tušem)).

Hvala za vaše odgovore ter lep dan,
BS

Pozdravljeni še enkrat,

se opravičujem, morda sem predhodna vprašanja postavil prehitro, saj ste mi že v prejšnjem odgovoru povedali, da lahko celjenje rane traja več kot mesec dni.
Torej predvidevam, da je odgovor na moje vprašanje da – je normalno. Je tako?

Lep pozdrav,
BS

Spoštovani!

Glede “kožice”, ki ste jo potegnili dol je to v redu – primerno – to je to.

Glede rane na spodnjem delu – defekta – sicer se lepo trudite s fotografiranjem – vendar je primerneje, da to pogleda urolog, če se ne bo začelo bistveno izboljševati. Načeloma ne bi smelo biti nič posebnega, če pa se to ne bi celilo ali bi šla stvar na slabše, je mogoče ukrepati – po eni strani se lahko “defekti” zacelijo – epitelizirajo sami, če pa to ne gre, se koža “potegne skupaj” – torej ponovno postavi kakšen šiv. Je pa to treba videti v naravi, da se oceni, v katero smer je primerno. V primeru slabega celjenja defekta kože na penisu sem tudi že predpisal antibiotik, pred tem se namreč ni premaknilo nikamor…

Torej – nadaljujte z nego, uporabljajte kondom do dokončne zacelitve, če pa se dober mesec dni od operacije ne bo zacelilo, pa naj vaš operater / urolog pregleda in se odloči, ali je potrebno napraviti še kaj.

Lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni še enkrat,

ponovno se zahvaljujem za odgovor in sporočam, da se je spodnja rana že zelo lepo zacelila.

So me pa sedaj začeli mučiti tri manjše “bunkice mesa” ki so na desni strani penisa (zopet prilagam slikico). Predvidevam, da je mogoče kakšen šiv popustil in da se ni vse lepo zacelilo. Bunkice so mogoče sedaj že malo manj rdeče. Ali mislite, da bi bil potreben obisk pri (osebnem) zdravniku, ali je to normalno, da se pač včasih ne zaceli vse tako lepo kot bi bilo treba? Zdi se mi, da mi gre na tej strani kožica tudi malo bolj dol kot na drugi (levi) strani.

Hvala za odgovor.

P.S.: želim vam tudi uspešno leto 2012 ter se še enkrat zahvaljujem za vse odgovore, ki jih napišete – sam (predvidevam pa da tudi ostali) jih zelo cenim.

Spoštovani!

Nadaljujte s higieno. Smisel higiene ni, da je ves čas mokro, temveč, da se umije, vmes – večino časa – pa je lepo suho.
Čas celjenja in spreminjanja, privajanja prej ves čas vlažne sluznice na novo, sedaj suho okolje – neke vrste keratinizacija, poroženevanje, potrebuje svoj čas. Že na začetku vaših prispevkov sem komentiral, da se rane lahko celijo tudi 6 mesecev. Če se prav spominjam, je od vašega posega minilo še komaj dober mesec. Je pa mogoče, glede na čakalne dobe, sedaj čas, da se naročite pri vašem urologu, ki vas je operiral, na pregled približno v obdobju 3-6 mesecev po operaciji. Tam in takrat bo že videti, kako se stanje začenja stabilizirati in takrat bo čas, da razmislita, ali je tako v redu ali bi bilo morda potrebno še kaj napraviti.

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close