Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja higiena/nega novorojenčka/majhnega dojenčka

higiena/nega novorojenčka/majhnega dojenčka

Pozdravljene,

zanimajo me vaše izkušnje in vam dani nasveti glede higiene dojenčkov.
Namreč izpred treh let in sedaj se je “vse” spremenilo, pa me zanima vaša praksa, kajti:

1. pred leti je bila praksa umivanje dojenčka s trdim milom in potem kopanje 1 x tedensko (ohranjanje in nega nežne dojenčkove kože), ostala kopanja vmes samo z vodo.
Danes priporoča patronažna kopanje vsak večer z Bubchen tekočim milom, ki se bojda kar nalije v banjico in spiranje ni potrebno. S trdim milom po novem milimo novorojenčka samo pri prvem kopanju.

2. uporaba otroškega olja (olivno/mandljevo). Koliko ste ga mazale, verjetnobolj tanko in izdatneje kožne gube. Ali mažete tudi lase, v kolikor jih novorojenček ima?

3. uporaba hladilnega mazila za ritko. Pred tremi leti je bilo namreč svetovano neuporaba mazila pri novorojenčku/majhnem dojenčku, dokler ne uživa goste hrane in v kolikor je koža lepa, nepordela, oz. kvečjemu TANEK sloj mazila za ritko. Danes patronažna že novorojenčka izdatno namaže s kremo, četudi ima lepo nenadraženo ritko…

Resnično me zanimajo vaše izkušnje in vedenje o uporabi kozmetike pri tako malih zemljanih, da jih ne pacamo preveč in da te kemije ne vnašama v tako nežno kožo in telo… Jaz bi rekla manj je več, kaj pa ve?
Lep pozdrav vsem

Jaz bi rekla, da delaj po svoji pameti, sploh, ker enega otroka že imaš. Pa zakaj bi vsak dan ga umivala z milom? Saj ne lazi po blatu, poti se pa tudi ne tako kot mi… S kemijo čimbolj počasi. Za ritko pa po potrebi, vidiš kaj in kdaj mu paše.
Ob dveh otrocih in dveh babicah, ki sta prišli na dom, mi je bilo njuno mnenje do omenjenih stvari pač samo mnenje, ne pa zapoved…

Pa fejst se rihtajte!

Bom jaz prva “ta pametna”:)))Ti boš tako ali tako potem pri svojem otroku videla, kaj mu najbolj ustreza in boš to tudi upoštevala, ne glede na to, kaj počnem jaz, tvoja soseda, prijateljice itd.Pa tud patronažne ne vejo vsega, vsaj naša je kakih 20 let za luno, žal.

1. na začetku smo ga namilili z nekim milom, ki ga kupiš v lekarni in je čist ok, menda brez kemikalij (priporočila iz materinske šole). Pri kakih treh mesecih sva nehala uporabljat tudi to, ker nisem videla pametnega razloga, zakaj bi otroka pravzaprav žajfala. Po Bubchen milu in kremi je dobil čisto pordelo kožo, tako da je ne uporabljam.

2. Olivno olje na tanko po kopanju, v zadnjem času bolj olivno olje v belobazi (naredijo v lekarni)

3.Pri našem praviloma ni bilo težav niti s pordelo ritko (imamo bombažne pleničke, po potrebi kombiniram z Moltex Eko. Je pa res, da imajo nekateri otroci več težav pri bombažkah, ker mokre macerirajo kožo)
Z (lekarniškim) hladilnim mazilom ga namažem le, če se mi zdi koža pordela in nadražena, tako, kot si napisala.

Mi smo ravnali tako in se zelo obnese. Je pa odvisno od tipa otrokove kože in njegove občutljivosti. Strinjam se s s tabo z “manj je več”. Vidim, da nekatere zelo pohvalijo kozmetiko Welleda (upam, da sem prav napisala) in še nekatere naravne preparate, morda se bo katera oglasila.

Lepo pričakovanje in lep porod ti želim.

Jah, se strinjam… Škratka1, hvala za tvoje mnenje in izkušnje. Porod je bil lep in že za mano, samo rahlo presenetila so me novodobna gledanja na nego tako nežne kože kot je novorojenčkova. Delam seveda po svoji dobri prvi izkušnji in zaenkrat malce po svoje – kot sem zapisala, po načelu manj je več, še posebej, če ima otrok lepo kožo brez uporabe kupa packarij… Edino olje me je zmedlo, tu me je zmedlo, vendar verjetno tudi ni naravno, da se otrok dobesedno kopa v olju, sploh pa se mi ne zdi smiselno mazanje laskov. Drugo je seveda lasišče, če in ko se bodo pojavila temenca…
lp

Naša pupa je stara 14 mesecev pa se tudi jaz še vedno lovim. Z oljem jo namažem po kopanju predvsem v pregibih pa še to sedaj v tej vročini, ko se vsak večer kopama ne vedno. Vsak drugi dan ali pa še poredkeje dodam v vodo L. tekočino za kopanje. Zaenkrat ji tudi las še ne umivam s šamponom, ker nima tako gostih, če pa delam prav ali ne ne vem.
Edino kar ji ob vsakem previjanju namažem ritko z mazilom iz lekarne. Zjutraj ji namažem tudi lička in roke, ker jo je nato čez dan treba večkrat umiti.

pikec MB, saj jaz tud z oljem šparam:)))))
Ko je bil še majhen (danes je star 9 mesecev), se bila bolj pridna, zdaj se mi pa zdi, da koža sama “obvlada” obnavljanje ob dobri prehrani in hidraciji, tako, da uporabljam minimalno, če se res veliko kopa (zunaj v bazenčku, recimo).
Ups, oprosti, zgrešila sem dejstvo, da si že rodil:)))Čestitam, upam, da ne tri mesece prepozno:))

Že od začetka je tuširanje oz. kopanje na vsakodnevnem urniku. Ponavadi samo voda,2x na teden pa tudi milo. Po kopanju namažemo z mandljevim oljem iz lekarne. Hladilno mazilo po potrebi.

Lp

Če otrok nima težav s kožo, je po mojih izkušnjah doma potrebno samo eno milo (lahko tudi tekoče) iz popolnoma naravnih snovi (Lavera, Weleda ipd.), Ribodermin za gubice in hladilno mazilo za rito.
Tako je bilo pri hčerki, sin je pa popolnoma druga štorija, kerima tako občutljivokožo, da imam polno polico enih žavbi, za rito recimo ga moram mazat samo z Bepanthenom, če ne je ves flekast…. Ne vprašajte, koliko enih evrov sem že pustila v lekarnah in drogerijah…

Evo še moja izkušnja. Moj sin ima 3 mesece in pol, na začetku sva ga po priporočilu patronažne kopala vsak drugi dan, ampak sva samo dvakrat uporabila milo, potem sva ga pa samo še z vodo. Ga pa vsako jutro obrišem z mokro krpico in seveda potem tudi posušim, še posebej previdna sem pa pri gubah. Na začetku sem ga po gubah mazala z Riboderminom, pa pol z olivnim oljem, ampak mu oboje ni ustrezalo, je dobil pikice. Po ritki pa s Sudokremo, pa s hladilnim mazilom, ampak je kljub temu dobil vnetje. Tako da sem ga začela mazati z Bepanthenom, zdaj ko je vroče pa ga sploh ne mažem več, razen po ritki. Naš ritem je torej takšen: zjutraj ga obrišem z mokro krpico, pol posušim, po ritki namažem z Bepanthenom. Zvečer pa se kopamo vsak drugi dan (če je vroče tudi vsak dan, da se osveži), samo z vodo, po kopanju ga dobro posušim in spet namažem z Bepanthenom, samo po ritki. Za enkrat zgleda čisto zadovoljen, tudi koža je lepa, nežna, brez kakšnih izpuščajev in pikic.

New Report

Close