Hidronefroza
Spoštovani.
Imam sinka starega 20 dni. Pri njem je ginekolog že v času nosečnosti (29. teden) odkril dilatacijo votlega sistema leve ledvice. Pri starosti sina 4 dni, so diagnozo delno potrdili.
Torej trenutna diagnoza je blaga hidronefroza. Laboratorijski izvidi, krvni tlak in diureze so normalni.
Leva ledvica meri 48 mm, desna pa 40. Pielokalicealni sistem leve ledvice je prominentnejši, pielon ni dilatiran. Sečevoda bp, perenhimski plasti sta ohranjeni,s primerno debelino in ehogenostjo. Perivezikalno ni dilatacij sečevodov. Mehur prazen in za oceno neprimeren.
Mi lahko prosim razložite kaj pomeni, da je pielokalicealni sistem leve ledvice prominentnejši, pielon pa ni dilatiran? Če prav razumem je votli sistem leve ledvice bolj izražen, vendar ne dilatiran, torej razširjen? Kdaj pa pride do razširitve votlega sistema? Glede na to, da funkcijo ledvic nekako razumem, vsaj mislim tako, me zanima, če je prazen mehur v primeru refluksa urina iz mehurja lahko kriv za to, da na trenutnem UZju dilatacije ni videti. Pravzaprav me zanima, če mi lahko razložite zakaj se sploh gre in ali bi bilo pametno, da se ob naslednjem UZju nahranimo nekaj časa (koliko časa?) pred preiskavo, da bi bil mehur poln?
Če prav razumem razloga za hidronefrozo še ne poznamo, je pa možnih več razlogov. Mi lahko prosim napišete kateri so ti razlogi malo bolj natančno? Vem, da je lahko razlog refluks iz mehurja ali zožitev sečevoda. Ali bi lahko predvideli ob tem UZ izvidu kateri razlog je pri mojem sinu verjetnejši?
Na spletu sem našla neko hrvaško stran:
http://www.stetoskop.info/Urodjene-anomalije-urinarnog-trakta-1659-c32-sickness.htm
in me je prestrašil podatek o 15% smrtnosti. Tega mi nihče od naših zdravnikov ni omenil, zato bi vas prosila, če mi lahko razložite tudi tole.
Pa še to. Vem, da ga moram peljat v bolnico, oziroma k zdravniku, ob pojavu vročine, odklanjanja hranjenja, smrdečega urina, gostega urina, suhi plenički.. Kolikrat mora biti plenička suha, da se gre k zdravniku? Če ga nekako hranim in previjam na 3 ure, je plenička včasih suha, vendar se kmalu zatem polula. Glede odklanjanja hranjenja je pa tudi tako, da je vse odvisno od dneva. Včasih poje ogromno, včasih zelo malo. Glede na diagnozo, sem precej panična, vendar če upoštevam samo svoj strah, potem se lahko kar preseliva v bolnico, kajti suhe pleničke, hranjenje, trebušni krči… pri nas se to nekako dogaja dnevno.
Opravičujem se za nekoliko zmedeno pismo.
Zahvaljujem se vam za odgovor. Lep pozdrav.
Spoštovana,
na kratko: prav nobenega razloga za skrb nimate. Ledvički sta povsem primerne velikosti in zgradbe, ledvična mehova (pielona) nista razširjena in sečevodi (cevki, ki potekata od ledvice do sečnega mehurja) nista razširjeni. Torej zanesljivo ne gre za pomemben vezikoureteralni refluks.
Ledvica so organ, ki “filtrira” kri in neuporabne / škodljive snovi raztopi v vodi, ki se izloči iz telesa. Filtriranje krvi poteka v sistemu cevčic, membran… – iz malih cevčic (mikroskopsko velikih) se urin izliva v večje (ki jih še vedno ne vidimo s prostim očesom), te v še večje, na koncu se iz nekaj največjih (tim. pielokalicealni sistem) izlije v ledvični meh. Od tam teče po sečevodih v sečni mehur, ko je ta poln, se po sečnici izloči v plenico (ali kahlo, WC…). Če je količina nastalega urina zelo velika (kar se dogaja tudi pri zdravljenju z zdravili kot so diuretiki), če je kjerkoli v sistemu cevčic kakšna zožitev ali če urin ne teče enosmerno (ampak zateka nazaj, kot refluks), lahko pride kjerkoli na tej poti do razširitve – dilatacije. (Če urina ni, seveda tudi do refluksa ne more priti – zato refluks blage stopnje z UZ preiskavo težko odkrijemo; žal pa dojenčka ne morete prisiliti, da bi zadržal poln mehur “za potrebe preiskave” – kar pa ni nobena tragedija, saj “spregledanje” lahkega VUR ni povezano s kakšnimi zapleti ali dolgotrajno obolevnostjo, večinoma mine sam od sebe)
O razlogih za širok votli sistem sečil je bilo v prejšnjih temah že toliko napisanega, da ne bom ponavljala. Glede na vaše pisanje se mi zdi še najbolj verjetno, da gre pri vašem dojenčku za (prehodno) blago zoženje ureterja na iztopu iz mehurja – ki v večini primerov spontano izgine do starosti 1 leta.
15% smrtnost ???? Velja bodisi za kakšen nerazvit predel v Afriki – ali pa za podatek, kjer so vključeni tudi bolniki s hudimi nepravilnosti sečil, praviloma v kombinaciji z drugimi življenje ogrožujočimi stanji.
Bistvena sprememba za alarm je nerazpoloženost otroka, odklanjanje mleka (ne le en obrok, ampak ves dan), bruhanje, vročina, bledica. “Smrdeč” urin je veliko premalo za paniko (pravzaprav za “dišeč urin” še nisem slišala, vsak vsaj malo zaudarja, še posebej, ko se “kuha” v plenici). Suhe plenice pa sploh ne, saj pri takšnih nepravilnostih tvorba urina ni okrnjena.
Mirno kri torej, težavice bodo kmalu mimo…
Srečno,