Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hidrokortizon

Hidrokortizon

Pozdravljeni,

opravljen je bil dexamethasonski test, rezultat: kortizol 317, po 1mg dexamesthasona vrednost 44,7 (drugih oznak zdraven vrednosti žal nimam, je pa bil test opravljen na polikliniki in to je vse, kar je pisalo v izvidu).
Zanima me ali so vrednosti v mejah normale?
Sama sem sumila, da imam povišan kortizol. Med simptomi je najbolj izstopala kronična utrujenost in porast teže, ter težave s kožo.
Zakaj moram dodatno opraviti preiskave s hitrim ACTH testom, če so vrednosti v mejah normale? (sklepam, ker niso bile vrednosti nič komentirane). Ali se ACTH test ne opravi pri sumu, da nadledvičnica ne proizvaja dovolj kortizola? Vse skupaj me zelo bega, sploh se bojim, da bi predpisali kak hidrokortizon, saj se borim z odvečno težo in zelo težko shujšam, med pogostimi stranskimi učinki pa se uporabniki pogosto srečujejo s porastom telesne teže. Ali se s hitrim ACTH testom odkriva še kake druge nepravilnosti oz. hormonov?

Spoštovani!

Izvidi kažejo na ustrezno supresijo izločanja kortirozola po aplikaciji dexamethasona. Izhodna vrednost kortizola je nižja zato bodo opravili še hitri ACTH test s katerim izključimo premajno delovanje skorje nadledvičnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close