Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Hiconcil in driska

Hiconcil in driska

Pozdravljeni.
Naš 15 mesečnik je zbolel z 40 vročine ki se je vlekla 3 dni in je nismo mogli zbit, tako da smo šli v nedeljo k dežurnemu na Metelkovo. Po pregledu krvi smo dobili izvid: L 17.5 in CRP 58. Vode nismo mogli pregledat ker tisti dan še ni nič pil je samo bruhal. Dobili smo Naprosyn sirup (hvala tistemu ki si ga je zmislil) in Hiconcil na 8 ur. Vročina je padla po pol ure in danes se do danes ni vrnila, prišla pa je driska po drugem zaužitju antibiotika in še kar traja.
Zanima me če moram iti po drug antibiotik ali lahko nadaljujem s tem. Nisem hotela otroka vlečt na kontrolo pred četrkom ker je vse bolano zunaj pa da ne bi še kaj pridelal. Kaj naj torej naredim.

Res lepa hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni, ria33,
driska po drugem zaužitju antibiotika sicer verjetno ni znak alergije ali neprenašanja Hiconcila, ampak pogosto se odločimo, da z antibiotikom vseeno prenehamo.
Kolikokrat dnevno pa je tekoče blato?

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Včeraj je bil pokakan kake 6x, danes pa do zdaj ko je ura 13.20 samo enkrat in ne več tako tekoče, bolj kašasto. Apetit ima dober, veliko pije, jemo vse – nobene hrane nismo izločili tudi popoldanske sadne skute ne, čeprav vem da mleko ni ravNO najboljše pri driskah. Pije res veliko in je živahen.
Smo se vseeno odločili da počakamo vsaj do četrtka, kljub temu hvala za vaš trud in odgovor. V četrtek bo 5 dni jemal antibiotik, koliko podaljšanja naj še pričakujemo.
Res še enkrat hvala za vaš trud.

Verjetno gre vseeno za virusno okužbo in je driska del bolezni. Vendar je to nemogoče sedaj to potrditi.
Če je danes fantiček boljše, potem lahko počakate na kontrolo jutri.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Tudi pri našem 8 mesečnem Tinetu se je po 24 urah jemanja Hiconcila pojavila driska. Včeraj zjutraj mu je zdravnica postavila diagnozo anigna (brez brisa ali odvzema krvi) in predpisla 3/4 žličke na 8 ur Hiconcila. Vročina mu je včeraj zvečer narasla na 38,7 in sem mu zato dala eno svečko Maridol paracetamol. 1x dnevno (4 ure po opoldanskem odmerku) mu dam 5 probiotičnih kapljic BioGaja, večer pa običajno je probiotično kašico od Hippa. Se pa vmes med obroki tudi dojiva. Še zjutraj je bil normalno pokakan – sem pa opazila, da je blato mehkejše kot pred jemanjem zdravil. Drisko pa sem opazila danes okrog 12h (24 ur po prvem odmerku) – ne morem se pa spomnit al sem mu pred drisko ali po njej dala še eno svečko, ker mu je spet vročina narasla na 38,7. V treh urah sem ga 3x previla in vsakokrat je bila driska. Zdaj pa spi že precej dolgo. Moram pa povedat da je normalno in tudi veliko pije na slamico čaja oz. vode.
V dežurni ambulanti (danes) ne dvignejo telefona – sama pa ne znam oceniti ali bi bilo treba nujno k dežurnemu in prekiniti s Hiconcilom ali kaj druga spremenit ali pa samo počakat in opazovati še kak dan ali dva… Nebi ga pa rada po nepotrebnem z vročino ven na mrzlo vozila…

Hvala za odgovor,
Andreja

Mehkejše blato je lahko v zvezi z antibiotikom, lahko pa je tudi del viroze?, če je bolezen virusna. Če je antibiotik res potreben, bo otrok jutri verjetno že brez vročin in boljši. Če pa se bo vročina nadaljevala, je bolj verjetno virusna okužba, zato greste v ponedeljek k vašemu zdravniku, da odloči, kako z antiibotik dalje (torej ga ukine).
Dokler otrok dobro pije, ni potrebno k zdravniku. Če pa ne pije, je slabše odziven in videti slabo, greste k zdravniku.

Hvala za odgovor. Vročino še zmeraj ima 🙁 – ampak danes smo brez svečk prebili in tudi tako visoka več ni – pretežno je 37,6 včasih pa naraste do 38. Driska je danes že tudi milejša oz. ko kaka, se sliši kot driska – blato pa je že bolj gosto temno zeleno – veliko pa je tudi zelene tekočine okrog. Ritka pa je seveda že precej vneta, čeprav ga skoraj na uro previjam in mažem. Bomo videli kako bo jutri – imam pa že od vsega začetka občutek, da antibiotik ni bil potreben…

Še enkrat hvala in lep pozdrav,
Andreja

Ja, tako res izgleda, danes bi moral biti že brez vročine, vsaj pod 38, če bi bil antibiotik potreben. Ampak po bitki je lahko biti general:=(

Hja, včeraj zvečer (4.,5. dan) pa so se še izpuščaji po vsem telesu pojavili 🙁 – sem ga danes peljala pediatrinji pokazat in smo dobili kapljice fenistil, antibiotik pa moramo naprej jemat (nočno dozo pa mu nisem upala dati). Jutri bo kontrola, da vidimo če gre za alergijo ali ne. P. pravi da če bo po kapljicah bolje, potem je alergija, če ne pa je nekaj druga….

Meni vse skupaj zgleda kot 6. otr. bolezen, ker pa se od včeraj tudi še bolj zvija in kaže očitne znake trpljenja: mi vleče majčko dol kot da bi se hotel dojit, potem me pa samo z rokico včipne in vstran potisne in joče… skoraj celo noč smo prebedeli – tak se ni jokal niti prve tri mesece – še posebej se zvija ko je treba prdat ali kakat in pri kakanju se mu nekaj tekočega zraven blata cedi (sem opazila, ko je bil nagi) tak da je tudi ritka fejst vneta – ne vem al je to od antibiotikov ali od kake črevesne viroze al od obojega?

Sem v enem izmed odgovorov zasledila, da je možno z brisom ali odvzemom krvi dokazat al so potebni antibiotiki ali ne – ampak da zavarovalnica ne krije stroškov, ker je drago. Zanima me, ali je možno samopolačniško tako preiskavo zahtevat in koliko stane? Ko gledam kako trpi in imam še vedno občutek da antibiotiki niso bili potrebni, bi res raje sama to plačala, kot da se še kdaj ponovi… Mi je pa čudna ta logika, da je zavarovalnica pripralvjena plačati potencialno nepotrebni antibiotik – testa pa ne… Kaki smisel ima to?

Hvala za vse in tudi jaz pravim HVALA BOGU, DA VAS IMAMO :),
Andreja

Manj verjetno je to 6. inf., bolezen, pri kateri ni razen vročine (in izjemne sitnosti) nobenih drugih znakov, ne angine ne driske in šele po tem, ko vročina pade, se pojavi izpuščaj. Opozorila bi tudi na malce laično: če je alergija, bo po Fenistilu bolje. Ja, če bi ukinili alergen (antibiotik). Če pa ga dajemo dalje, torej vnašamo v telo kar naprej tisto, kar povzroča alergijo, pa po Fenistilu kakšnega pomembnega izboljšanja ne bo.
Bris je potrebno vzeti pred antibiotično terapijo, kajti v vsakem primeru je po dnevu, dveh negativen (če je viroza je itak negativen, če pa je bakterijska angina, pa je po 24 urah antibiotika že spet negativen). Bris sicer ni zajet v obračunu ZZZS (kar ZZZS plača za en pregled), je pa pregled krvi. Če torej ne odvzamemo krvi, pač pa bris, je delno pokrit. Ampak to pač ni razlog, da brez potrbe predpišemo antibiotik. Se strinjam, da je v končnem obračunu bolje odvzeti bris in prihraniti sredstva za nepotreben antibiotik, ampak v našen obračunskem sistemu še nismo tako daleč (to je famozni model “denar sledi pacientu”): Pri nas je pač ceneje vsakemu predpisati antibiotik, ker se strošek šteje po posameznem zdravniku (torej bris je moj strošek, antibiotik pa ne:= Halo! V skandinavskih deželah je npr. zdravnik nagrajen, če predpiše manj antibiotikov (in seveda uporablja diagnostična sredstva, ki so na voljo). Pri nas je najbolj zaslužen tisti zdravnik, ki ga sploh ni:=) Malce smešno, ampak zdravnik, ki je celo leto na bolniški npr., dobi sredstva za delo, ne porabi pa nič. Njegove paciente pregledujejo drugi (in ti imajo hudo izgubo), on pa je najboljši. To se je že zgodilo, katastrofa res.

Ti absudi okrog zdravnikov so mi poznani… Moj osebni zdravnik npr. mora občasno plačati mastno denarno kazen, ker sprejema paciente tudi zven delovnega časa 🙁 Ampak na srečo pacientov ga ti “ukrepi” niso “zresnili” in tako se nam še velikokrat zgodi da pridemo na vrsto šele ob 22h 🙂

Zdaj pa da ne bom predolga: pravkar sva bila na kontroli in seveda poročala in pokazala, da pikice niso izginile. P. pravi, da gre za virozo, ki bi jo naj naknadno dobil in da zato naj jemljeva antibiotik še naprej + fenistil kapljice (3×5) in s fenistil gelom naj maževa. Driska pa se je umirila (verjetno BioGaja deluje…). Vem, da je nemogoče ugotovit, kje bi sedaj lahko ta virus dobil, ker smo bili skoz doma – vključno s starejšim 2,5 letnikom, ki ne hodi v vrtec – in čudi me, da ni še potemtakem on zbolel – edini virozi z izpuščaji ki ju je imel starejši sta bili vodene koze in 6. otr. bolezen. Načeloma je skoz zdrav, ampak ravno 1 dan pred mlajšim je tudi on zakuhal 38,6 (na srečo je bil samo prehlad) – po dveh dnevih pa je že bil že OK. Po mojem bi potem tudi on moral zboleti, če gre za novi virus. Ampak dobro, zdaj je kar je, malemu gre počasi na bolje, z antibiotikom smo tudi že čez polovico … se pa še vedno ne morem znebiti občutka da antibiotik ni bil potreben in je samo težave povzročil… Kontrole več ne bo, razen če bi se poslabšalo.
Koliko dni še lahko pričakujem da bo trajalo? Ali lahko grem s takim otrokom ven na sprehod – na sonce in za koliko časa? Koliko časa običajno traja, da spet postane kolko tolko odporen (to sprašujem, ker bi naj s starejšim začeli z uvajanjem v vrtec in bomo verjetno vsi trije hodili, ker za malega nimam varstva…)

Hvala za vse in lep dan še naprej…

Andreja

No, sicer ni mogoče potrditi ali izključiti, možna je tudi alergija na Hiconcil. Pa seveda takšna virouza, ki poteka z nekajdnevno vročino, prehladnimi znaki, nato pa z izpuščajem (torej ena sama viroza).
Trenutno ni kaj storiti, kot slediti navodilom. Če antibiotik ni bil potreben (viroza), se bo bolezen itak sama podzarvila, ne glede na zdravilo. Le v primeru alergije bi bilo bolje antibiotik ukiniti takoj.

Sem že upala, da bom lahko kmalu javila, da smo zdravi, pa še bo zgleda nekaj časa trajalo.
Ker so se pikice razširile po celem telesu – celo dlaneh in stopalih in nekaj malega po obrazu (takrat še komaj opazno), sem ga v petek peljala zopet pokazat pediatrinji. Poslala nas je v laboratorij in krvna slika je bila vredu – če sem si prav zapomnila: CRP pod 8… Rekla je tudi da 100% ni alergija in da tudi škrlatinka ni in da bo samo od sebe minilo. Da včasih traja dva dni, včasih pa ves teden in da naj ne hodimo nazaj, razen če bi se zopet pojavila vročina ali oteženo dihanje ipd.
Jaz sem pričakovala, da bodo po enem tednu pikice začele vsaj bledeti, zdaj pa je vsak dan slabše – že v petek zvečer so se pikice na obrazu združile v tako čudno rdečino (tine.jpg je slikano v petek zvečer, drugidve sliki pa danes), po nogicah pa so postale še bolj izrazite.
Driske in vročine ni – samo glivice še moramo odpravit (vsaj to se že izboljšuje), je in pije normalno, je živahen, se tudi sam zamoti z igro… Edino ti rdeči fleki in pikice mi delajo skrbi ter dve povečani bezgavki zadaj tipam (v začetku tedna sem samo eno). Včasih se mi zdi, kot da ga srbi, kot da bi se hotel praskati – ampak ker to počne običajno ko hoče zaspat, nisem prepričana…
V spanju pa velikokrat zajoka… mislim da ga še vedno vetrovi in prebava mučijo (vmes ko vam to pišem, sem najmanj 15 krat morala “urgirat”).
Hiconcil in fenistil je rekla p. v petek da lahko nehamo jemat, tako da mu dajem samo še 5 kapljic Biogaja.
So ti rdeči fleki normalni potek bolezni al bi se morali spet it pokazat? Kako dolgo bo še to trajalo in kako dolgo je še kužen. Lahko gre tak otrok za par minut ven na zrak (na dvorišče)?

Vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav,
Andreja

Izpuščaj izgleda kot virusni izpuščaji, zelo je tudi podoben medikamentoznim izpuščajem (po zdravilih). Pojsniti na ta način ni mogoče, če je slabše, je pač potrebno na pregled. Lahko gre tudi za izpuščaj zaradi hiconcila pri mononukleozi (?). Ne vem, ker na ta način ni mogoče vedeti.

Hvala za tako hiter odgovor!
Veselo sporočam, da se zgleda stanje izboljšuje. Danes je še samo pikčast 🙂
v bodoče brez testa na antibiotik ne bom pristala…

lep pozdrav in uam da tudi vas danes sonček greje 🙂
Andreja

Ne boste verjeli! Danes sem opazila, da se mu dlani in prstki na stopalih luščijo in ker sva ravno bila v posvetovalnici sem pediatrinji to tudi pokazala in seveda mi je lahko samo potrdila, da so potem te pikice bile škrlatinka… Upam da je tisti slabi teden antibiotika (z vmesnim kratkim premorom) bil dovolj…

Prejšnji teden je imel astmatični bronhitis 🙁 – smo zgleda prehitro šli ven na zrak in sta oba smrkala in kašljla – ta mali pa je začel še piskati in hropeti.

Zdaj pa upam, da bo nekaj časa mir!

Lep pozdrav,
Andreja

Trenutno z vremenom sicer slabo kažže, ampak počasi bo in prehladne viroze bodo ponehale.

New Report

Close