hibiscus – pomoč
Živjo,
pa še jaz rabim vašo pomoč. Doma imam drevešček hibiscusa, ki je čez poletje stal na balkonu in lepo cvetel. Ko se je shladilo sem ga nesla v prostor imenovan sušilnica, kjer ni tako toplo kot v stanovanju in je kar nekaj svetlobe. Kar naenkrat mogoče v dveh treh tednih je začel umirat , kot da bi ga nekaj napadlo….listi so ožgani….groza…..
Pomislila sem celo, da mu je škodila vlaga v zraku od perila ki se suši in mogoče ne vem od mehčalca, ki se voha in je nabrž tudi v tej vlagi…..kaj pa vem…..
Prosim, če mi lahko kdo svetuje kako oživeti ta drevešček….kam ga postavit čez zimo…..ma karkoli…, ker mi gre kar na jok ko vidim kaj sem mu naredila:(
Prosim, prosim, če kdo karkoli ve naj napiše….
Hvala,
lp
Naj te potolažim – nič ni narobe. To je samo reakcija na spremembo okolja. Moj hibiskus se čisto obleti, ko ga postavim notr (na svetlo in ne preveč toplo). Kar pusti ga, zalivaj bolj malo, samo toliko, da se ne izsuši, pobiraj suhe in rumene liste, če ga slučajno napadejo uši (to se rado zgodi pozimi), da pošpricaj (izberi lep dan in ga špricaj zunaj, da se ne boš zadušila). Konec januarja ali v začetku februarja ga pa presadi (če je bil presajen letos, mu samo zamenjaj vrhnjo plast zemlje), močno ga poreži – in to je to. Hibiskus bo začel veselo odganjati in tudi cvetel bo lepo poleti. Bolj ga boš porezala, več cvetja bo – hibiskus namreč cveti na poganjkih tekočega leta.
Ko bo začel delati nove poganjke, da tudi začni gnojiti, lahko pa ob presajanju oz. menjavi zemlje dodaš dolgo delujoče gnojilo.
Veliko uspeha!