Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Hiatalna kila ?

Hiatalna kila ?

Lep pozdrav !

Star sem 26 let in imam težave že kakšnih 6 mesecev, ko se mi je med tekom (drugače treniran športnik – borilne veščine, atletika) začela pojavljati kratka sapa ter bolečina v žlički, z občasnimi močnejšimi udarci srca (palpitacijami), zaradi česar sem opravil kar nekaj pregledov srca (ekg, ultrazvok, obremenitveni test, holter, 24-urno merjenje krvnega tlaka, doppler, rentgen prsnega koša…) ki niso pokazali čisto nič posebnega, razen nekaj 100 ekstrasistol dnevno, zaradi česar sem kratkotrajno jemal Bloxan in ga nato opustil.

Ker se težave niso prav nič umirile, tiščanje v predelu žličke, v predelu LRL, občasno tudi za prsnico pa stopnjevale, sploh pa med kakšnim naporom, že lahkoten tek me je spravljal v težave, težje dihanje, zasoplost po dobrem kilometru in tiščanje v spodnjem delu prsnega koša, neredni utripi srca ( le mesec pred tem sem zlahka pretekel 20 kilometrov, 4x tedensko, brez kakršnihkoli težav, tako kot že leta pred tem…), zato sem opravil kasneje tudi gastroskopijo želodca in dvanajstnika, ki je bila brez posebnosti, 2x ultrazvok trebuha, ki je pokazal le manjši hemangiom na jetrih, ostalo b.p., nakar so se težave še poslabšale, pojavilo se je plavajoče blato, občasna bolečina po jedi v hrbtnem delu ter predelu želodca, oteženo dihanje, občutek blokade v predelu žličke ter malo nad njo, konstantno tiščanje, …

24-urna pH metrija ter manometrija nista pokazali čisto nič posebnega, rezultati so bili po besedah gastroenterologa globoko v mejah normale, le manjša aksialna hiatalna kila je bila prikazana, tudi na rentegenskem slikanju požiralnika, ki je bil drugače b.p.

Težave imam sedaj že 6 mesecev, po jedi slabosti, tiščanja v žlički, prsnem košu, ki se mi poslabšajo med kakršnokoli rekreacijo, občasno občutek blokade ob globljem vdihu, kot da bi imel želodec nekje v prsnem košu in zaradi njega ne bi mogel na polno izkrčiti pljuč pri vdihu. Poskusil sem že vse mogoče, kar se pri domačem “zdravljenju” hiatalne kile da .. s prehrano, ki je bolj bazična, tehnikami, ko si “povlečeš” želodec navzdol, ki pomaga za kakšno minuto ali dve, a potem zopet “skoči” nazaj, s pitjem večje količne vode ter skakanjem iz višjega dela na ploska tla, nekaj teh stvari pomaga da se tiščanje razbremeni, a le momentarno.

Zanima me, ali so te težave možne zaradi hiatalne kile, ter ali so odpravljive z morebitno operacijo (morda brez zavoja želodca, saj kislinskega refluksa nimam, sfinkter normalno deluje) .. kaj bi mi svetovali, saj tako res ne more iti več naprej, ko mi že navadna hoja predstavlja bolečine v prsnem košu in tiščanja od žličke navzgor.

Hvala !

Svetujem vam, da se z vsemi izvidi oglasite pri meni v ambulanti. Lahko bi šlo kljub vsemu za refluks. LP MB

************************************** mag. Marko Bitenc dr.med. Tel:041 737 033 http://kirurska-ambulanta.si/

Pozdravljeni,

imam podoben primer. Nisem športnica, pa vendar sem zelo aktivna. Decembra v letu 2011 se mi je pri teku začela pojavljati bolečina. Konec meseca sem zaradi drugih težav obiskala urgentno prvo pomoč, kjer so mi opravili tudi gastroskopijo, izvid je bil: srednje velika drsna hiatalna kila. Zdravnica mi je po pregledu ustno dejala, da bom nadaljne napotke in tudi recept za zdravila dobila pri osebnem zdravniku. Vsaj tako sem jaz razumela. Osebna zdravnica mi ni vedela povedati drugega, kot naj povečam število obrokov. Tudi nobenih zravil nisem dobila.

Problem nastane, ker sem že prej imela 6 obrokov na dan in jih res ne morem bolj razdrobiti. Pojavljajo se mi grozne slabosti, lahko rečem da mi je slabo 5 dni na teden. Jem resnično zelo malo, samo toliko, da ne čutim več potrebe po hranjenju. Do sitega se letos še nisem najedla. Kljub temu se bolečina pojavi skoraj po vsakem obroku. Med tekom ne smem piti, takoj ko popijem nekaj vode, se pojavi bolečina, tečem lahko le na tešče.

Moja osebna zdravnica pravi, da ne more nič in da je potrebno potrpeti. Zanima me le, ali imam podlago, da ji bolj “zatežim”, ker mi te težave resnično slabšajo kvaliteto življenja.

Najlepša hvala za odgovor,

Špela

pozdravljeni-imam enake probleme kot whitesun zgoraj
to je grozno hudo,traja že leta in za vsako sem bolj ob živce–ali se da to operirati ali kaj naj človek naredi????!!!!!
imam veliko drsno hiatalno kilo,gerb,duodegonastični reflukss,….skratka en kup morečih problemov z želodcem,ki mi blazno grenijo življenje in kako je mogoče da te tko boli v prsih,nekje spodaj,da ti hoče srce čez grlo,te sili na bruhanje težko dihaš,…od te kile!!??če zelo ali pa najboljš nič ne jem samo po požirkih pijem vodo in juho mine v 3 dneh,pa je vredu pa se spet ponovi–grozota,a takole je nemogoče funkcionirat,pa še v službi dvigujem težka bremena(20 kil)nad glavo–ne vem kako si pomagat,priznam spravlja med ob živce,,kako ste si ostali pomagali!!??sploh whitesun??!!
hvala in držite se!!!

Glede na vaše težave in opis bolezni bi se vam dalo pomagati z laparoskospko antirefluksno operacijo. Najbolje bi bilo, da se z vsemi izvidi naročite na pregled v mojo ambulanto po tel 041737033.

************************************** mag. Marko Bitenc dr.med. Tel:041 737 033 http://kirurska-ambulanta.si/

Zdravo

Ali je komurkolu kakorkoli uspelo odpraviti te bolečine namrec tudi sam take probleme bolečine v zelodcu v prsih zadaj vhrbetnici ki sevajo v vrat, preskoki srca ki jih cutim nekako v zelodcu, prakticno tudi sedeti skor ne morem vec od bolecin, skratka groza fizicni napor me malodane uniči čisto sploh pa če še kaj pojem po tem, bil sem operiran GERB po operaciji diagnoza rahla insufucienca kardija-ALI MI LAHKO TO DELA TAKE TEZAVE ??? kar se tice srca dal veliko pregledov skozi (EKG, ultrazvok, MR koronranih žil, 24ur merjenje utripa,…..) vse uredu. Probaval razne diete, dvignjen vzglavnik, ne pijem, ne kadim, ne pijem, hrano zelo dobro prezvecim, jedm veckrat dnevo po malem,…… pa nič bolje skratka katastrofa nevem več kam naj se obrnem in kako si lahko pomagam.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close