Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Hiatalna kila

Hiatalna kila

Pozdravljeni!

Pred kakšnim letom in pol so mi z gastroskopijo ugotovili srednje veliko hiatalno kilo.Sedaj se mi je stanje zopet malo poslabšalo,tako da bom moral ponoviti zdravljenje z Ultopom.Lečeči zdravnik mi je rekel da se te kile ne da pozdraviti oz. le z kirurškim posegom.Glede na to da sem star 27 let me kar malo skrbi kaj bo šele pri 50-tih.Zanima me ali to res drži da se stanja samo malo izboljšujejo potem pa se zopet poslabša.Ali je nevarno jemati Ultop večkrat v enem letu iz leta v leto,kolišna je možnost za nastanek raka na želodcu oz požiralniku zaradi zatekanja kisline in kdaj bi bilo smiselno iti na operacijo da ne bo prepozno.Prehranjevanje poskušam izboljševati vendar imam na žalost precej stresno življenje kar je v precejšnji meri pripomoglo in pripomaga k tej bolezni.Na kakšne časovne intervale naj delam gastroskopije.Močno verjem oz. poskušam da obstaja še kakšna druga možnost za ozdravitev razen “noža”.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Dokončno pomaga le operacija. Za zmerne težave pa dieta in jemanje zdravil. Niso ugotovili, da bi to povzročalo raka. Ponovitev gastroskopij ni potrebno opravljati razen v primeru spremebe v naravi bolečine ali na par let.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni

Zanima me še ,ali je smiselno na vsak način siliti na operacijo , in kaj takšna operacija potegne za sabo v nadaljnem vsakdanjem življenju npr. diete,telesne omejitve itd..Niste pa mi tudi odgovorili na vprašanje glede zdravila Ultop.Ali se ga lahko uživa vsako leto po dalj časa recimo letno po 6 mesecev.

Hvala za odgovor

Spoštovani!
Tudi sama imam težave s hiatalno kilo. Težave se mi pojavijo nekajkrat na mesec in sicer imam občutek, da imam v grlu nekaj ostrega, sili me na kašelj in ne morem spraviti tujka nazaj na svoje mesto. Pojavi se mi predvsem ponoči, tako da največkrat pol noči presedim.
Zanima me, kdaj je tisti čas, ko naj bi šla na operacijo, kakšna zdravila bi naj jemala in mogoče če mi lahko poveste kako operacija poteka.
Moja zdravnica namreč trdi, da se te zadeve ne zdravi operativno, pa tudi zdravil mi ni dala. Pravi, da je edina pomoč dvignjeno vzglavje.

Hvala že v naprej.

Spoštovani!

Praviloma se zdravi z dieto: večje število manjših obrokov, po 18. uri nobene trde hrane ali mleka in mlečnih izdelkov, dvignjeno ležišče od pasu navzgor – ne pa samo vzglavje (da se požiralnik dvigne nad raven želodca), cisaprid za pospešitev peristaltike v smeri od želodca naprej, ev. tudi zdravila za zmanjšanje izločanja kisline. Operacija pride v poštev v primeru, da bi imeli drsno kilo, tj., da bi tudi želodec zdrknil skozi prepono proti prsnemu košu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Operacija je smiselna edino, če skozi kilo v prsni koš sili tudi želodec. Ultop jemljete lahko tudi zelo dolgo, če je to zaradi težav potrebno. Dolgotrajno jemanje naj ne bi imelo škodljivih stranskih učinkov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close