Zravo!
Ze eno leto se zdravim zaradi refluksa. Stvar je prisla ven nenadoma. Poleg kisline ki je skoraj vedno prisotna, me matra tudi obcutek davljenja, goste sluzi, cudne bolecine v zlicki, ki pa se poslabsajo med sedenjem! Te tezave niso glih vsak dan prisotne. Opazam da moram jest tudi dosti bolj preidno in ne prevelike kose. Obicajno se mi zacne, ko pojem zajtrk, spijem kozarec vode in se usedem v avto. Takrat je vse slabse. Sprasujem se, ali je mozna prisotnost hiatalne kile?
Upam, da vam nisem napisal prevec informacij naenkrat 🙂
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Glede na opis imate refluksno bolezen, ki je pogosto povezana z hiatus hernijo. Verjetno je tudi pri vas prisotna. Hiatus hernijo lahko vidimo pri gastroskopiji.
Za zdravljenje gerba je nujno potrebno upostevati pravilno jemanje zdravil: zdravila ( npr nexium, ultop itd.) morate v casu tezav jemati redno vsak dan in jih jemati se nekaj dni ali celo en teden po tem, ko tezave izzvenijo. Nekateri bolniki morajo zdravila jemati se bistveno dalj casa.
Lep pozdrav
Jurij Bednarik, dr.med. Spec. Internist
Klinika Pacient
pozdravljeni,
pekoč občutek občuti bolnik za prsnico, v predelu prsnega koša, medtem ko “cmok ” v predelu grla oz vratu.
upam da sem dovolj natančno opisal, obe težavi pa lahko spremljata GERB.
LP
Hvala za odgovor.
Zanimivo je, da, ko neham jest zdravila se mi ponovno zgaga pojavi. Ampak, ko jih jem mi pa ta obcutek cmoka in nabiranja sluzi se vedno nagaja. Ali potem v obeh primerih prihaja do iritacije poziralnika? Ker, ce me kislina ne pece vec bi sklepal, da zdravila delujejo in bi bil mir…
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Pri zdravljenju gerba uporabljamo velikokrat zdravila po potrebi, kar pomeni da jih v casu tezav redno jemljete vsak dan ter po prenehanju tezav se nekaj dni ali morda en teden – odvisno koliko casa tezave trajajo. Nekateri potrebujejo zdravila nekaj mesecev, nekateri celo stalno. Zelo odvisno od posameznika.
Zelo pomembno pa je , da spremenite nacin zivljenja, da shujsate v kolikor imate preveliko telesno tezo, da jeste pogosto in po malem, da se ne sklanjate po obroku, da se izogibate hrani, ki vam povzroca tezave itd. Vse nasteto ljudje pogosto pozabljamo, vendar je zelo pomembno.
Lp