Najdi forum

Hiatalna hernija

Prosim če mi lahko kdo obrazloži kaj pomeni tale diagnoza in na kaj je potrebno biti pozoren pri tem:

DG: MANJŠA HIATALNA HERNIJA

Hvala za odgovor

Spoštovani,

hiatalna hernija je stanje, ko začetni del želodca skozi odprtino v preponi sega v prsno votlino. Zato se spremenijo pritiski na tem delu in želodčni sok lahko zateka v požiralnik. To lahko povzroča težave, ni pa nujno.

Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Lep pozdrav.

Stara sem 18 let. pred 2 letoma sem imela preiskave zaradi ponavljajočih se bolečin v želodcu . ugotovljena mi je bila disfunkcija gastroezofalnega prehoda s precej veliko hiatalno drsno kilo ter suspektno ektopično želodčno sluznico , ter precej žolčnega refluktata , v histoloških izvidih pa je bilo prisotno blago kronično vnetje želodčne sluznice . Trenutno jemljem talcid po potrebi 4x na dan , kajti drugih zdravil ne prenašam najbolje, razen Analgin tablet ob večjih bolečinah . pridobila sem v zadnijh 2 letih tudi 10kg ( pred tem nisem jedla mesa , pričela sem uporabljati kontracepcijo ob kateri je teža naraščala a se je trenutno ustavila ) . Bolečine imam ob športnih dejavnostih in dvigovanju določene teže embalaže . Zanima me kako je z operacijo ? ali se da operirati , kakšen je poseg oz. kakšni si pogoji za poseg ? Zanima me še kako je s tem med nosečnostjo , kajti v prihodnosti želim imeti otroke ampak me je zelo strah kajti že zdaj imam nenehno ponavljajoče bolečine .
Lep pozdrav.

Že v naprej hvala za odgovore !

Pozdravljeni!

Operacije v tem področju izvajajo torakalni kirurgi, operacija se imenuje fundoplikacija in jo danes opravljajo laparoskopsko. Glede operacije se je zato potrebno pogovoriti z omenjenim kirurgom. Med samo nosečnostjo se težave lahko povečajo.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close