Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina herpes zoster-pasavec

herpes zoster-pasavec

@gusti: bolecine po pasavcu so lahko dolgotrajne, vcasih tudi kronicne. S tabletami za zivce (antidepresiv?) bi bilo vsekakor vredno poskusiti.
@kolder: tako je, prenos je kapljicni, dokler so mehurcki “vlazni”, nalezejo pa se lahko osebe, ki se niso prebolele noric. Potrebno je predvsem izogibanje obolelemu, higiena.

Lep pozdrav, Katarina

Lp mene pa zanima mož ima na desnem očesu pasovca pa me zanima a si hospitaliziran v času zdravljenja in če si koliko časa zahvaljujem se vam za odgovor lp

Pozdravljeni,

Hospitalizacija je na Očesni kliniki potrebna, če virus povzroči vnetje roženice, keratitis. Zdravi se z zdravili v tabletah in z lokalnimi preparati, ki zavrejo razvoj virusa in s tem zmanjšajo vnetje.
Udravljenje se nadaljuje doma in je dolgotrajno.

Lep pozdrav,
Marija

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni! Visoka vročina ni običajna pri pasavcu, pa tudi tako zelo huda bolečine je lahko znak dodatne bolezni ali zapleta, morda gnojnega vnetja, tako da bi vam svetovala, da se ob vztrajanju naštetega tudi danes greste pokazat v dežurno ambulano. Zaplete je vsekakor treba izključiti.

Pa srečno, Marjana

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za vaš odgovor.
Maja

Pozdrav, zoster na vratu fašem do 2x na leto; vzrok je vedno enak – izpostavljenost soncu.

Redno prakticiram b komplex,- 3x dan, c vitamin 1000mg-2x dan in pa l- lizin (AK), ki zavira sproščanje arginina (AK), ki ga herpes potrebuje za svoj razvoj. Vse skupaj zadevo dokaj skrajša. V bodoce razmisljam o kaksnem preventivnem cepljenju, ce seveda obstaja. Lp

Pozdravljeni!
Vzrok herpetične lezije pri vas ni varicela zoster virus, ampak herpes virus tip I. Cepivo, ki so ga testirali, se ni izkazalo kot učinkovito ne za preprečevanje in ne za zdravljenje okužbe. Učinkovita pa vo zdravila iz skupine virostatikov. Potrebno jih je začeti čimprej po začetku simptomov bolezni.
LP, Marija Štefančič Gašperšič, dr. med.

Pozdravljeni! Včeraj sem ob kontroli pri zdravnici (zaradi bolečin v hrbtenici, rami in roki, ki trajajo že dober mesec dni) pokazala izpuščaj na prsnem delu hrbta. Takoj je rekla, da imam herpes zoster. Zaključila mi je bolniško z besedami, da bi moralo miniti samo po sebi. Gibanje glave in roke je še vedno omejeno, roka še vedno boli. Kaj mi svetujete sedaj, glede na to, da vse kar se mi razkriva v zadnjih dveh dnevih, poraja v meni en kup vprašanj? Sorazmerno sem še mlada in si življenja s stalno bolečino ter z omejevanjem telesne aktivnosti sploh ne znam predstavljati. Ker je prizadeta desna stran, tudi ne vem, kako bom lahko opravljala svoje delo naprej.
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni,
nisem vas dobro razumela, ali ste po 1 mesecu bolečin šele dobili izpuščaj? Pri zostru bolečine nastanejo le nekaj dni pred izpuščajem. Če zelo boli, bolezen zdravimo z virostatikom, dajemo tudi sredstva proti bolečinam in sredstva, ki bolečino modificirajo. Ko se koža pozdravi, če še vedno boli, na kožo apliciramo lidokainski obliž. Se pravi, da se da še kaj narediti, zato pojdite na kontrolo.

LP!

Star sem 60 let. Pred dobrim tednom me je začelo močno boleti in srbeti ob levi strani trebuha proti sredini. Na tem mestu se mi je pojavilo tudi nekaj manjših izpuščajev brez tekočine. Moj osebni zdravnik sklepa, da gre za herpes zoster sine. Predpisal mi je premovir 125 mg in lekadol 500 (spim slabo, ker so bolečine velike, ali bi potreboval drugo zdravilo namesto lekadola?). Po tridnevnem jemanju ni bistvenega izboljšanja.

Kaj priporočate za izboljšanje imunskega sistema? Katero hrano naj uživam in katere naj se izogibam? Prav tako me zanima, katero sadje bi priporočili?

Če se je že kdo srečal s podobnimi težavami, bi mu bil hvaležen za vse informacije. Predvsem pa bi bil vesel odziva zdravnika (infektologa, saj so na vizita.si vsi zasedeni).

Pozdravljeni,
najprej naj vam pojasnim, da je to moderiran in ne pogovorni forum. Sprašujete zdravnico. Drugi uporabniki vas berejo, ko odobrim, ne morejo vam odgovarjati. Če želite to, morate vprašati na drugem forumu.
Glede zostra, ki ste ga opisali: izpuščaji se pozdravijo zelo počasi, na ta proces zdravila ne vplivajo. Ker gre za sočasno vnetje živca, kjer so virusi še prisotni, z zdravilom te viruse uničimo, da ne okvarjajo struktur še naprej. S tem se zmanjša postherpetično bolečino. Izpuščaj pa nime v 3-4 tednih, če zdravimo ali ne.
Če vam Lekadol ne pomaga dovolj, čeprav jemljete največji odmerek, potrebujete dodatno terapijo, ki naj vam jo predpiše zdravnik.
Glede hrane se priporoča mešano prehrano, sezonsko sadje in zelenjavo, ker ta vsebuje največ vitaminov. Po možnosti naj bo pridelano čim bliže, da ni dolgega transporta in skladiščenja. To namreč bistveno zmanjša vsebnost vitaminov v živilih.
Dodajati svetujemo le vitamine B skupine.
LP!

Objava čaka odobritev

New Report

Close