herpes zoster-pasavec
Pozdravljeni
Sem v 28 tednu nosečnosti. Že nekaj dni me boli (peče, zbada, mravljinči) predel na vrhu prstnega koša (takoj pod prsmi) na levi strani. Osebni zdravnik je rekel, da gre za pasavec. Mehurčkov sicer še nimam. Šla sem tudi k ginekologinji, ki mi je prav tako rekla, da gre za pasavec. Zanima me, kako nevarno je lahko za plod? Ginekologinja mi je rekla, da načeloma ne bi smelo biti nevarno. Zanima pa me še vaše mnenje/izkušnje?
Naj povem še to, da vročine nisem imela, pa tudi sicer se ne čutim kakorkoli bolna.
Hvala za odgovor
LP
Nina
Pozdravljeni!
Tudi pri moji mami, ki je stara 80 let, so se danes zjutraj po nekajdnevnih bolečinah pojavili mehurčki na levi od hrbtenice do popka v pasu širine približno 10 cm. Pri dežurni zdravnici sva dobili diagnozo herpes zoster in samo tekoči puder z anestetikom in protibolečinske tablete, ni pa predpisala nobenega protivirusnega zdravila. Nisem najbolj prepričana, da bo pri njenih letih telo sposobno samo premagati virus. Mislite, da bi bilo boljše, da obišče še svojega zdravnika in poskusi dobiti protivirusno zdravilo?
Spoštovani!
Mene pa zanima, na kakšen način se otrok lahko okuži preko odrasle osebe, ki ima to diagnozo? Kdaj je kužnost največja?
Imamo namreč dvoletnika, ki je bil kar veliko v stiku z babico. Čakala je pet dni, preden je sploh šla k zdravniku, ker je imela neznosne bolečine, tako da je bila sigurna že kužna takrat, ko sta bila skupaj.
Je verjetno kar za pričakovati, da dobimo norice, kajne? Je inkubacijska doba vedno 10 dni in več, ali se lahko pojavijo tudi prej? No, mogoče jih pa ne dobimo 🙂
Hvala in lep vikend!
@vera p: lahko se obrnete se na lececo zdravnico, vkolikor se stanje ne izboljsuje. Glede na moj casovni zamik z odgovorom pa predvidevam, da ste stvar ze uredili.
@pikapoka: vsak, ki se ni prebolel noric (otrok ali odrasel) se lahko okuzi od bolnika s pasavcem, kadar so mehurcki prisotni. Kot ste ze sami ugotovili – verjetno boste (ste) dobili norice.
Danes se mi je na zgornji ustnici spustil herpes (ne spoznam se na herpese, zato ne vem kera vrsta je). Herpesa nisem imel že zelo dolgo, kakšne 2 leti, sedaj pa dobim herpes ravno par dni pred maturantskim plesom, ki ga imam v soboto in v ponedeljek =(((. Namazal sem si ga z Virolexom (na njem sicer piše da se dobi samo na recept), ker sem ga imel ravno pri roki. Katero zdravilno bi najhitreje pozdravilo herpes, da mi ta herpes ne bi uničil dogodka katerega sem se veselil že celo leto? Z živci sem že čisto na dnu… =(
Hvala!
Pozdravljeni!
Zanima me ali je vsakršni herpes (ne samo zoster) znak, da je nekdo ki le-tega dobi, že prebolel norice.
Sin je imel pred kakim tednom 40°C vročine (brez kašljanja, smrkanja in podobnih dodatnih simptomov), po roki pa se mu je pojavilo le nekaj kožnih izpuščajev, ki pa niso bili krastavi (tudi kasneje ne). Se mu je pa sedaj na ustnici pojavil herpes. Ali je možno torej, da je ob vročini prebolel norice?
Hvala za vaš odgovor in lepo pozdrav.
Janja
Herpes na ustnici je druge vrste virus (Herpes simplex) kot tisti, ki pozvroca norice in t.i. pasavca (Herpes varicella zoster). Zato v vasem primeru na podlagi herpesa na ustnici nikakor ne morete sklepati, da je sin prebolel norice. Herpes na ustnici se mu je verjetno pojavil ob padcu imunskega sistema.
Pozdravljeni,
tudi moja mama (65 let) je staknila herpes zoster.
Najprej je mislila, da jo je nekaj pičilo na lasišču (to je bilo v torek), po čelu so se ji pojavili kot neki lišaji, najprej je mislila, da je šlo za alergijsko reakcijo na pik, ampak gospa je sprva zatrjevala, da zdravniki itak nič ne vejo. Danes (nedelja) je le šla k dežurnemu zdravniku, ki ji je postavil diagnozo “herpes zoster”, saj se ji je stanje zelo poslabšalo, koža jo boli, oko je celo zatečeno, iz njega pa teče tekočina. Zdravnik ji je predlagal enotedensko terapijo, intravenozno, tako da sem jo odpeljala v bolnišnico.
Baje da so se začeli delati mehurčki v očesu. Zanima me, ali lahko to vpliva na vid?
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
Na dopustu je moj partner dobil pod obema pazduhama veliko izpuščajev, ki so najprej izgledali kot mozoljčki, nato pa so se napihnili v mehurčke, napolnjene s tekočino – težko rečem ali gnojno ali vodeno. Ko se je mehurček predrl, je nastala velika krasta. Ker sva dopustovala na Hrvaškem, nisva šla do zdravnika, ampak kar v lekarno, kjer so mu dali mazilo Triderm. Po cirka enem tednu se mu je stanje izboljšalo. Ampak potem sem takšne mehurčke dobila še jaz – na zadnjici. Najprej sem dobila tri rdeče fleke, ki so me na dotik rahlo boleli, čez en dan so se pa pojavili mehurčki. Mazala sem z isto kremo kot partner; ko so se predrli, je nastala krasta. Mislim, da je šlo za isto zadevo.
Doma sva nato malce pogooglala in po slikah sodeč sva mislila, da je te bil morda kožni herpes. Na začetku je bilo malo panike, a sem se pomirila, ko sem prebrala, da se ta herpes pojavi samo enkrat, razen v tistih 4% ljudi. Je to res?
No, ampak nastala je še ena težava. Najprej, recimo da pred tednom dni, se mi je na licu pojavil mozolj (tako sem mislila), iz katerega je nastala ena velika krasta. Pred dvema dnevoma pa sem dobila na spodnjem robu ustnice in na koži pod ustnico 3 pikice – izpuščaje/mozoljčke, iz katerih se mi je ponoči cedila tekočina. Danes sem dobila še 3 izpuščaje na licu, zato sem šla k zdravniku. Na prvi pogled je rekel, da je to herpes, nato pa več ni bil prepričan, zato mi je dal antibiotično mazilo, proti bakterijam.
Ali se vam morda dozdeva, kaj bi to lahko bilo? Dejstvo je da se mi prenaša po telesu. Zato me malo skrbi, da to ni herpes zoster, saj se mi je zdaj večkrat pojavil, na različnih mestih. Ali pa ga nisem dovolj pozdravila? In kako je zdaj s tem – ali se torej tudi kožni herpes lahko pojavi večkrat, tako kot tisti na ustnicah??
Naj povem, da herpesa na ustnicah še nikoli nisem imela, in da sem skoraj prepričana, da je bil prvi izpuščaj na licu, ki se mi je nato prenesel k ustnicam, in ne obratno.
Upam da sem se obrila na pravo temo foruma – ali bi morala pisati dermatologu?
Hvala za odgovor!
Najprej se opravicujem za posen odgovor…
V tem casu so tezave ze verjetno minile, po mnenju je slo najverjetneje res za okuzbo s herpesom – herpes zoster je sicer reaktiviran virus noric (kar pomeni, da je predpogoj za pojav prebolela bolezen, ponavadi v otrostvu). Kar opisujete pri sebi na obrazu pa je lahko tudi “navaden” herpes, ki se v nekaterih primerih lahko razsiri na kozo obraza. Antibioticno mazilo je seveda cisto na mestu, saj lahko pride do sekundarne okuzbe na oboleli kozi.
Pozdravljeni,
pred 14 dnevi se mi je pojavil herpes zoster. Sem bil že pri zdravniku, ki mi je predpisal teblete premovir, ter mi rekel, da moram mirovati in se ne izpostavljati soncu (vsaj ne prizadeti predel) Izpuščaji počasi bledijo, ostaja pa bolečina. Ker se veliko ukvarjam z športom, me zanima ali se lahko kljub bolečinam začnem ukvarjati s športom, in v kakšni meri.
Hvala za odgovor
pozdravljeni
mene pa zanima sledeče,ali je kdo imel samo hude bolečine v križu brez kakršnih koli vidnih sprememb na koži.
Kajti moj mož je pred leti dobil podobne bolečine in ko je odšel na dežurno, ga je zdravnik samo vprašal, če je kdo od bližnjih imel norice, to je bila hčerka. Takoj je podal diagnozo, herpes-zoster, kolikor se pa spomnimo ni pa dobil nič, razen tablet za lajšanje bolečin.
lep pozdrav,Maja
Herpes zoster ali pasavace brez koznih sprememb je malo verjeten, ni pa nemogoc. Pri bolecinah v krizu ter brez koznih znakov je verjetnost, da gre za pasavec sicer majhna, ker pa gospoda nisem videla, ne morem reci kaj natancnejsega.
Ne vidim pa prave vzrocne zveze med akutno bolnim otrokom z noricami in pojavom herpesa zostra pri ocetu, ce je to seveda sploh bil pasavec (pasavec je ponovno aktiviran virus noric, ki ga imamo po preboleli okuzbi v sebi; noric se ne moremo nalezti, ce smo jih v pretekolosti ze preboleli, saj imamo zascitna protitelesa; reaktivacija “nasega” virusa pa se zgodi ob padcu imunosti).
Moj mož je pred tremi leti dobil herpes-zoster v hudi obliki po zgornjem delu noge. Od takrat dalje ima teževe, ker ga vsako jutro močno boli pod trebuhom. Je opravil razne protibolečinske terapije v bolnici pa nič bolje.Kaj še naj proba storiti, ne upa pa jemati tablet za živce ki so mu jih prepisali.
Lep pozdrav
Zdenka
Kako se herpes zoster prenaša? Kapljično? Samo prek mehurčkov? Ali se lahko nalezeš samo, če se dotakneš izpuščaja, ali tudi če je “zaprt” – če se ne “prenese tekočina”?
Na kolikšni temperaturi se mora oprati perilo, da se virus ne prenaša? Ali je dovolj, da se roke umijejo z vodo in milom, ali se priporoča še kako “zdravniško” milo?
Skratka, kako moraš ravnat, če se želiš izognit temu, da bi se nalezel?