Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Herpes se kar naprej ponavlja

Herpes se kar naprej ponavlja

Pozdravljeni,

pri naši 7letnici se herpes na ustnicah kar naprej ponavlja in to tedensko.Eden se se dobro ne poceli dobi drugega. To traja ze 3-4 leta. Je zdrava nobenih drugih težav jemo zdravo(raznoliko je vse) veliko rekreacije. Pazimo na vse zobno š. menjujemo peremo posebej ma svoj kozarec itd. Dodajamo vitamine skratka ne vidimo vec stvari ki bi povzrocala izbruhe. Mogoce ce ima povezavo z menjavo zobkov se ji serijsko zdaj menjujejo mlecni/stalni. Kaj se lahko storimo? Ali obstaja kaksna terapija ki bi dejansko pomagala?

Hvala za pomoč. Lp, L

Prvo vprašanje seveda je, ali res gre za izpuščaj, ki je povezan z aktivnostjo virusa herpes simplex tipa 1, saj so lahko podobni tudi drugi sluznični – kožni odgovori, pri katerih se ukrepa drugače.

Če res gre za HSV1, ki se tako zoprno ponavlja, se večinoma svetuje “sistemsko” zdravljenje z valaciklovirjem (v tabletah, za 10 – 21 dni). Ker pa virustatik ni povsem nedolžno zdravilo (izloča se preko ledvic, kjer lahko ob slabši hidraciji naredi kristale…), mora biti tako zdravljenje nadzorovano uvedeno in spremljano. Bodisi s strani izbranega pediatra ali pa celo infektologa.

Vsekakor pa rešitve te zoprne nadloge obstojajo, ključen pa je vaš izbrani pediater – ki bo ukrepal sam, ali pa bo deklico napotil na pregled k drugim specialistom.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close